Quantcast
Channel: Ιδιωτική Οδός
Viewing all 5624 articles
Browse latest View live

ΑΝΘΟΛΟΓΙΟ ΟΔΥΣΣΕΙΑΣ - ΕΝΑ ΝΕΟ ΕΚΔΟΤΙΚΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΑΝΟΛΗ ΧΑΤΖΗΓΙΑΚΟΥΜΗ

$
0
0

Τον περασμένο Μάϊο (2016) παρουσιάσαμε εδώ στην Ιδιωτική Οδό το μέγα εκδοτικό γεγονός του Κέντρου Ερευνών και Εκδόσεων, ήτοι την «Οδύσσεια» του Ομήρου σε μετάφραση του σπουδαίου φιλολόγου Μανόλη Χατζηγιακουμή.Μια έκδοση που για μας αποτελεί ποιητική πράξη και υπόθεση εθνικού περιεχομένου. Μια έκδοση που περιλαμβάνει και το πρωτότυπο ομηρικό κείμενο – αντικριστά με την μετάφραση – κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά. 
Δεν πέρασε ένας χρόνος και ο Μ. Χατζηγιακουμής μας εκπλήσσει με ένα ακόμα εκδοτικό γεγονός. Μόλις κυκλοφόρησε το «Ανθολόγιο Οδύσσειας», σε μια σοβαρή και επιμελημένη έκδοση που αποτελείται από τρία τομίδια! 
Ο Μανόλης Χατζηγιακουμής μας εξηγεί το όλο εγχείρημα της ανθολόγησης στον Πρόλογο του νέου του έργου: 
"Στο παρόν υπό τον τίτλο «Ανθολόγιο Οδύσσειας» περιέχονται εκατόν ένα (101) Αποσπάσματα Μεταφρασμένα από ολόκληρη την Οδύσσεια (Ραψωδίες α-ω). Πρόκειται για Εκλογή με τα πιο χαρακτηριστικά, και καίρια, χωρία-αποσπάσματα του αρχαίου κειμένου, τα οποία είναι στην ουσία οι καθαυτό συνεκτικοί σπόνδυλοι του όλου επικού καμβά. Πολλά έχουν μιαν εμφανή αυτονομία, που επιβεβαιώνουν την άποψη ότι προϋπήρχαν ως αυτόνομες επίσης αφηγηματικές ενότητες πριν χρησιμοποιηθούν και ενταχθούν δομικά, με εξαιρετική μαεστρία και τέχνη, στο ενιαίο αφηγηματικό οικοδόμημα που ονομάζεται «Οδύσσεια». Η αυτοτελής εδώ παράθεση, με τους ειδικούς, πεποιημένους υπέρτιτλους, καθιστά τα ανθολογημένα αυτά Αποσπάσματα οιονεί αυθύπαρκτα ποιητικά σύνολα με αφηγηματική αυτοτέλεια και συγκεκριμένο κάθε φορά αφηγηματικό ποιητικό κέντρο. Σε ορισμένες περιπτώσεις η αυτονομία αυτή κτίζεται και με ειδικές τεχνικές παρεμβάσεις (προτάσσεται αναγκαίος στίχος από προηγούμενη διατύπωση του πρωτοτύπου, γίνονται ενωτικές συντμήσεις με παράλειψη συνειρμικών στο πρωτότυπο μυθοποιητικών ή άλλων παρεκβάσεων, επιλέγεται αρχική ή καταληκτική ισχυρή στίξη, αντί της χαλαρότερης του πρωτοτύπου, άνω τελείας ή κόμματος, και άλλα σχετικά). Έτσι, η παρούσα Εκλογή-Ανθολόγιο δεν δίνει μόνο τη δυνατότητα να περιηγηθεί και να απολαύσει κανείς, σε μικρό χρόνο, όλη την ποιητική και αφηγηματική πεμπτουσία της Οδύσσειας, αλλά λειτουργεί και ως μία περίπου σύγχρονη Ποιητική Συλλογή (και στα Πρωτότυπα και στα Μεταφρασμένα Αποσπάσματα) πεποιημένη με βάση το ίδιο το πρωτότυπο, και στην οποία εγγράφεται αναμφισβήτητα και η οποιαδήποτε προσωπική αντίληψη και ευαισθησία (κάτι αντίστοιχο, αλλά προς την αντίθετη κατεύθυνση, με την πεποιημένη εκδοτική φόρμα του Πολυλά στους «Ελεύθερους Πολιορκημένους» του Σολωμού). Ο κύριος αυτός τόμος (ως Αʹ), ο υποτιτλούμενος «Αποσπάσματα Μεταφρασμένα», συνοδεύεται από δύο ακόμη παράλληλους και ομοιόσχημους, οι οποίοι μορφοποιούν ως τρίτομη την μικρή, και από μιαν άποψη περισσότερο ευέλικτη, αυτή Έκδοση. Ο ένας (ως τόμος Βʹ), με τον προσδιοριστικό υπότιτλο «Τα Πρωτότυπα Κείμενα», περιέχει τα αντίστοιχα αρχαία αποσπάσματα, με τους ίδιους ακριβώς (νεοελληνικούς) υπέρτιτλους και την ίδια ακριβώς αρίθμηση. Ο άλλος (ως τόμος Γʹ), με τον τίτλο «Σχόλια και Αναλύσεις», περιλαμβάνει σχόλια και παρατηρήσεις για την κάθε μία (από τις 24 Ραψωδίες) χωριστά, την ένταξη (και ανάδειξη) των Αποσπασμάτων στα επιμέρους αφηγηματικά δεδομένα, αλλά και σχόλια για τη σύνολη αφηγηματική τεχνική, την επική αφήγηση και την εν γένει λογοτεχνικότητα του έπους. 


Με την ευκίνητη, μικρόσχημη αυτή εκδοτική μορφή που κατατίθεται εδώ (σε αντίθεση με την ενιαία μεγάλη Φιλολογική Έκδοση, με την Εισαγωγή, τη Μετάφραση, το Πρωτότυπο, τα καθαυτό Ερμηνευτικά Σχόλια) δίνεται η δυνατότητα είτε να αφουγκραστεί κανείς μόνο τα ρυθμικά και λεκτικά σήματα της Νεοελληνικής απόδοσης είτε την αποκαλυπτική πυκνότητα και παραστατικότητα του πρωτοτύπου ή και τα δύο παράλληλα (με τη δυνατότητα καταφυγής πάντοτε και στην πλήρη μεγάλη Έκδοση). Ακόμη, εξίσου σημαντικό, δίνεται η δυνατότητα, με τις αναλύσεις και τα σχόλια, να αποκαλυφθούν τα κρυμμένα μυστικά μιας μεγάλης αφηγηματικής τέχνης, η οποία αποτελεί έκτοτε την αρχέγονη μήτρα οποιασδήποτε μετέπειτα λογοτεχνικής έκφρασης. Τα Σχόλια αυτά, διαφορετικά από τα ακραιφνώς φιλολογικά και ερμηνευτικά της μεγάλης Φιλολογικής Έκδοσης, βοηθούν στο να γίνει περισσότερο αντιληπτή και κατανοητή η περίτεχνη και ευφάνταστη πράγματι πλοκή του μοναδικού αυτού αφηγηματικού αριστουργήματος. Η ιδέα της Ανθολόγησης αυτής γεννήθηκε με την έναρξη της Μετάφρασης (1992). Οι επιμέρους επιλογές οριστικοποιούνταν με το πέρας κάθε Ραψωδίας και με μετατροπή των ίδιων συνήθως πλαγιότιτλων σε υπέρτιτλους. Έτσι, το Ανθολόγιο οικοδομήθηκε σταδιακά και παράλληλα μέσα από τα ίδια τα σπλάγχνα της συνολικής μετάφρασης. Τα δημοσιευόμενα εδώ κατ’ εκλογήν από όλη την Οδύσσεια Αποσπάσματα (Μεταφρασμένα και Πρωτότυπα) αναδεικνύουν το κάλλος και την παραστατική δύναμη (σχεδόν κινηματογραφική) ενός ανεπανάληπτου προφορικού ποιητικού κόσμου και αποκαλύπτουν μια σπάνια αφηγηματική τέχνη, προσωπική και συλλογική,που έχει αφήσει ανεξίτηλη τη σφραγίδα της στην οικουμενική ανθρώπινη Ιστορία."

ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ "ΑΙΡΕΤΙΚΩΝ ΚΑΘΟΛΙΚΩΝ"ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ ΤΟΥ 2007 (ΒΙΝΤΕΟ)

$
0
0

Με αφορμή τον ...θόρυβο που έχει προκληθεί τον τελευταίο καιρό στην Ορθόδοξη Εκκλησία, σχετικά με τους "αιρετικούς Παπικούς"και τους λοιπούς "αιρετικούς", ανασύρουμε από το αρχείο μας κάποια βίντεο του 2007, οπότε και θίξαμε για τα καλά το ζήτημα στην Πάτρα. 
Ο Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος συνομιλεί με τον δημοσιογράφο Κωνσταντίνο Φλαμή στον Τηλεοπτικό Σταθμό Super B της Πάτρας τον Μάϊο του 2007, για το θέμα που είχε προκύψει με τον κληρικό της Μητροπόλεως Πατρών Κύριλλο Κωστόπουλο και την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία.

ΕΡΩΤΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΦΟΝΤΑΜΕΝΤΑΛΙΣΜΟΣ

$
0
0

Του θεολόγου Γιώργου Βλαντή
Η εμμονή των Ορθόδοξων φονταμενταλιστών με τη σεξουαλικότητα είναι, μέχρι ένα τουλάχιστον σημείο, ψυχολογικά και ψυχιατρικά εξηγήσιμη, όπως επίσης και η εξάρτηση του ποιμνίου τους από τα λεγόμενά τους. Ο τρόπος όμως που εκλαμβάνουν εν γένει σκοταδιστές θρησκευόμενοι την ερωτική ζωή είναι κάθε άλλο παρά μονοδιάστατος. Εκτός από τους κατ᾽ επάγγελμα στραγγαλιστές της, τους εχθρούς της σωματικότητας, τους συστηματικούς παραγωγούς ενοχών και απαγορεύσεων, υπάρχουν και πολλές άλλες διαβαθμίσεις. Ενδιαφέρον έχουν οι λαϊκιστικά προοδευτικοί, όσοι εργαλειοποιούν την ερωτολογία για να καλλωπίσουν άλλες τους ακρότητες. 
Παρακολουθούσα προ ημερών σχετική αγόρευση διαβόητου φονταμενταλιστή κληρικού, δήθεν ανοιχτού και απελευθερωμένου, ο οποίος επιστράτευε δημοφιλή στην Ορθοδοξία περί έρωτος φληναφήματα εκφερόμενα σε «λαϊκή» γλώσσα.Λειτουργούσε απελευθερωτικά για το δύσμοιρο ποίμνιό του, το οποίο ενθουσιαζόταν από τις κοινοτοπίες που στα ώτα του ακούγονταν ως επανάσταση, ενισχύοντας τις προϋποθέσεις δεξίωσης του αντιοικουμενισμού και αντιδυτικισμού που εξέφραζε ο ομιλητής. 
Συχνά στα θρησκευτικά περιβάλλοντα μια ελεγχόμενη ανοιχτότητα στα ερωτικά ζητήματα ενισχύει το σεκταρισμό, αλλά και την εξάρτηση από το «γέροντα»,γκουρού ή όπως αλλιώς αποκαλείται ο αρχηγός της ομάδας. Η απελευθέρωση που προκαλεί δίνει την αίσθηση πως αυτός κατέχει επίσης αντίστοιχες γνώσεις και σε άλλα πεδία, οπότε εξασφαλίζεται εύκολα η άκριτη αποδοχή της υποτιθέμενης αντισυμβατικότητάς του εναντίον της όποιας εκκλησιαστικής αρχής, του δυτικού πολιτισμού, του όποιου εν γένει «συστήματος» είναι να πάρει ο χάρος. Ας σκεφτούμε, παρεμπιπτόντως, πώς, σε ένα καταφανώς σοβαρότερο επίπεδο, συνυφαίνονται η ερωτολογία και ο αντιδυτικισμός στη σκέψη διάφορων Ορθόδοξων θεολόγων και φιλοσόφων.  
Ανάλογα με τη διάθεσή του ή τη στάση του απέναντι σε τέτοιες εκδοχές του θρησκευτικού φαινομένου δύναται κανείς να διασκεδάσει, να λυπηθεί ή να νιώσει οίκτο. Πάντως, νομίζω πως είναι κρίμα θρησκευτικές κοινότητες – και αυτό έχει αναφορά και στα περισσότερα ορθόδοξα περιβάλλοντα – να αντιμετωπίζουν το ζήτημα της σεξουαλικότητας με προϋποθέσεις προνεοτερικές, προδιαφωτιστικές, αντιεπιστημονικές, δογματιστικές και, κυρίως, αντικατοπτρίζοντας μια τόσο φαιδρά ανθρωπομορφική αντίληψη του Θεού, ώστε να αναρωτιέσαι πού πήγε η πολύτιμη απομυθευτική δυναμική του χριστιανισμού.

ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΚΑΙ ΒΑΤΙΚΑΝΟ

$
0
0

Κάποιος ιερέας από την Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας απάντησε στον Καθολικό Αρχιεπίσκοπο Νάξου Νικόλαο, ο οποίος είχε σχολιάσει την «αντι – Ρωμαιοκαθολική» εγκύκλιο του Μητροπολίτη Αιτωλίας Κοσμά που εξέδωσε με αφορμή την Κυριακή της Ορθοδοξίας. 
Ο …αιρεσιολόγος ιερέας φαίνεται – από όσα γράφει – ότι ξεχνά (;) σε ποια Εκκλησία ανήκει. Ανήκει στην Εκκλησία της Ελλάδος η οποία: 
1. Συμμετέχει ανελλιπώς στον επίσημο θεολογικό διάλογο με τους Ρωμαιοκαθολικούς. 
2. Υπέγραψε τα σχετικά με τον λοιπό χριστιανικό κόσμο κείμενα της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδοξίας. 
3. Έχει επαφές σε πολλά επίπεδα με την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία (Αποστολική Διακονία, μεταφορά λειψάνων από την Δύση στην Ελλάδα, υποτροφίες ορθοδόξων για σπουδές σε Πανεπιστήμια του Βατικανού, κ.α. πολλά). 
4. Δέχθηκε – ήδη από το 1964, ως απόρροια του θεολογικού διαλόγου – επιστροφή λειψάνων από το Βατικανό, κατόπιν βέβαια σχετικών αιτημάτων που υπέβαλε προς την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία. 
5. Συνεργάζεται με το Βατικανό για θέματα Προσκυνηματικών Περιηγήσεων (Θρησκευτικού Τουρισμού). 
6. Επίσκοποι της Εκκλησίας της Ελλάδος, όπως ο Σύρου Δωρόθεος, συνεργάζονται αρμονικά με τους Ρωμαιοκαθολικούς που βρίσκονται στην επαρχία τους. 
7. Προκαθήμενοι της Εκκλησίας της Ελλάδος συναντήθηκαν με τον Πάπα (ο μακαριστός Χριστόδουλος με τον πάπα Ιωάννη Παύλο Β’ και με τον Πάπα Βενέδικτο – ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος με τον πάπα Φραγκίσκο). 
Αυτά τα εντελώς ενδεικτικά, ως υπομνηστικά μιας πραγματικότητας που μάλλον θέλει να ξεχνά ο Αιτωλοκαρνάνας κληρικός και όχι μόνον αυτός.
Π.Α.Α.


ΟΙ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ ΣΤΗΝ ΜΟΝΗ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ - Ηχογράφηση του 1996

$
0
0

Η Ακολουθία των Α'Χαιρετισμών στην Ι. Μονή Παναγίας Γηροκομητίσσης Πατρών. 
Ζωντανή ηχογράφηση του 1996 από το Καθολικό της Μονής. 
Ψάλλουν οι: 
Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος και Χαράλαμπος Ν. Παπαδόπουλος. 
Εκφωνεί και κηρύττει ο Ηγούμενος Αρχιμ. Συμεών Χατζής. 
Ηχογράφηση - επεξεργασία: Γιώργος Αρβανίτης


ΘΕΜΑ ΚΑΘΟΛΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ ΤΟ 2007 (Β') - ΒΙΝΤΕΟ

$
0
0

Ο θεολόγος Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος συνομιλεί με τον δημοσιογράφο Κωνσταντίνο Φλαμή στον Τηλεοπτικό Σταθμό Super B της Πάτρας τον Απρίλιο του 2007, για το θέμα που είχε προκύψει τότε με τον κληρικό της Μητροπόλεως Πατρών Κύριλλο Κωστόπουλο και την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία.Στο δελτίο των ειδήσεων παρεμβαίνει και ο τότε εφημέριος των Ρωμαιοκαθολικών της Πάτρας π. Μάρκος.

 

«ΠΑΤΡΙΝΟΙ ΣΥΝΘΕΤΕΣ – ΠΑΤΡΙΝΟΙ ΠΟΙΗΤΕΣ» ΣΤΙΣ 22 ΜΑΡΤΙΟΥ 2017 ΣTHN ΑΘΗΝΑ

$
0
0

Το Καλλιτεχνικό Σύνολο «Πολύτροπον» (υπεύθυνος: Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος) διοργανώνει στην Αθήνα την τρίτη, κατά σειρά, εκδήλωση του κύκλου «ΠΑΤΡΙΝΟΙ ΣΥΝΘΕΤΕΣ – ΠΑΤΡΙΝΟΙ ΠΟΙΗΤΕΣ». 
Η νέα παραγωγή του Συνόλου «Πολύτροπον», θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 22 Μαρτίου 2017 στις 8.30 το βράδυ στον Χώρο Τέχνης και Πολιτισμού AN ARΤ (Μονής Αστερίου Τσαγκάρη 4, Πλάκα) και περιλαμβάνει ποιήματα των πατρινών ποιητών: 
- Γιώργου Κοζία,«Κόσμος χωρίς ταξιδιώτες», με μουσική Θ. Μικρούτσικου. 
- Μαρίας Λαϊνά, από τη συλλογές «Αλλαγή Τοπίου», «Ρόδινος φόβος», «Σημεία Στίξεως», «Μικτή Τεχνική». 
- Έρσης Σωτηροπούλου,από τη συλλογή «ΜΗΛΟ+ΘΑΝΑΤΟΣ+…+…». 
Κάποια από τα ποιήματα θα ακουστούν στα γαλλικά (σε μετάφραση του Michel Volkovitch) και στα αραβικά, σε μετάφραση που εκπόνησε ειδικά για την εκδήλωση ο φιλόλογος και μεταφραστής Roni Bou Saba. 
Η γνωστή σολίστ στο φλάουτο Ιβόνα Γκλίνκα,θα παίξει έργα για σόλο φλάουτο σύγχρονων πατρινών συνθετών.Αναλυτικά: 
- Θάνος Μικρούτσικος,Κόσμος χωρίς ταξιδιώτες (2007), για φλάουτο, άλτο φλάουτο και αφηγητή. 
- Ανδρέας Αδαμόπουλος,Πλαγίαυλου λόγοι ευθείς (2003). 
- Λουκάς Αδαμόπουλος,19 Μαΐου, βράδυ (2005). 
- Απόστολος Τσέφος,Out of Time for flute solo (2016). 
- Μιχάλης Αρχοντίδης,Exotic from Flute(s) Solo (2003). 
- Βασιλική Φιλιππαίου,Adagio (1990). 
- Θάνος Μικρούτσικος, A music story for a poor but brave girl, (2004). 
Ερμηνεύουν: 
Ιβόνα Γκλίνκα,φλάουτο – άλτο φλάουτο 
Roni Bou Saba,απαγγελία στα γαλλικά και αραβικά 
Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος,απαγγελία - γενική επιμέλεια

ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΘΗΚΕ Η ΔΙΑΘΡΗΣΚΕΙΑΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΠΟΛΕΩΣ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ (ΦΩΤΟ)

$
0
0

Πέντε φωτογράφοι, τέσσερις θρησκευτικές κοινότητες, τρεις ιερές μέρες, μια πόλη. Η έκθεση "Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή", που...μιλάει με τον πιο εύγλωττο τρόπο για τη συνύπαρξη και τον αλληλοσεβασμό, εγκαινιάσθηκε χθες, Τετάρτη 15 Μαρτίου 2017, στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών - Ίδρυμα Βούρου Ευταξία. 
Η έκθεση είναι αποτέλεσμα συνεργασίας πέντε φωτογράφων διαφορετικής θρησκευτικής πίστης, που ταξίδεψαν από την Κωνσταντινούπολη στην Αθήνα για να μεταφέρουν τις μοναδικές εικόνες τις οποίες «αιχμαλώτισαν» με τον φακό τους από την λατρευτική ζωή των κοινοτήτων τους. 
Ο Αλμπέρτο Μοδιάνο (Alberto Modiano), ο Μπέργκε Αραμπιάν, η Εμινέ Ουλκερίμ, ο Μιγκιρντίτς Αρζιμπιάν και ο Νικόλαος Μαγγίνας,αν και ανήκουν σε διαφορετικές θρησκευτικές κοινότητες (Εβραϊκή, Αρμένικη Χριστιανική, Τουρκική Μουσουλμανική, Ρωμαίικη-Ορθόδοξη Χριστιανική), συνέπραξαν για την πραγματοποίηση αυτής της έκθεσης, σεβόμενος ο ένας την παράδοση του άλλου.


«Είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζεται η έκθεσή μας στην Ελλάδα, η πρώτη φορά που ταξιδεύει εκτός Τουρκίας και γενικότερα είναι η πρώτη φορά που πέντε φωτογράφοι, διαφορετικής θρησκευτικής πίστης και πολιτιστικής παράδοσης, που όλοι όμως ζούμε στην ίδια μεγάλη και ιστορική Πόλη, συναντιόμαστε, ενώνουμε την τέχνη μας, διασταυρώνουμε τους πολιτισμούς μας και στέλνουμε ένα κοινό μήνυμα», δήλωσε στα εγκαίνια ο Νικόλαος Μαγγίνας,δημοσιογράφος - φωτογράφος, γεννημένος και μεγαλωμένος στην Κωνσταντινούπολη. Ο ίδιος  ειδικεύεται σε θέματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου (είναι προσωπικός φωτογράφος του Οικουμενικού Πατριάρχη), καθώς και σε θέματα της Ρωμιοσύνης της Πόλεως και της Ομογένειας του εξωτερικού. «Συμπράξαμε για το μήνυμα της ειρηνικής συνύπαρξης, του σεβασμού και της αγάπης για τον συνάνθρωπο που διαφέρει, για τον κάθε άνθρωπο. Και το μήνυμα αυτό συμπυκνώνεται στις τρεις λέξεις: "Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή"», τόνισε ο ομιλητής, διευκρινίζοντας την σημασία του τίτλου: «Είναι οι τρεις ιερές ημέρες των τριών Αβραμιαίων μονοθεϊστικών Θρησκειών. Η Παρασκευή για το Ισλάμ, το Σάββατο για τον Ιουδαϊσμό και η Κυριακή για τον Χριστιανισμό. Ημέρες προσευχής, έκφρασης σεβασμού και αγάπης προς τον Θεό Δημιουργό. Έκφρασης σεβασμού και αγάπης όμως και για το δημιούργημά του, τον άνθρωπο, τον κάθε άνθρωπο. Και πιστεύουμε πως το διαχρονικά επίκαιρο μήνυμά μας αποκτά σήμερα, σε μια εποχή πολλών δυσκολιών, ιδιαίτερη αξία και σημασία».


Στα εγκαίνια παραβρέθηκαν επίσης,ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, καθώς και εκπρόσωποι του αρχιεπισκόπου Αθηνών, του Οικουμενικού Πατριαρχείου, του μητροπολίτη Αρμενίων Ελλάδος, ο διευθυντής της Θρησκευτικής Υπηρεσίας του ΓΓΕΘΑ πρωτοπρεσβύτερος Νικόλαος Γουρδούπης, ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, ο πρέσβης της Τουρκίας, οι πρόεδροι της αρμενικής και της ισραηλιτικής κοινότητας Ελλάδος. 
«Το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών διαφέρει από τα υπόλοιπα μουσεία, γιατί έχει ως αντικείμενό του την τρέχουσα ζωή της πόλης, δηλαδή τη ζωή των ανθρώπων της. Η Αθήνα δεν έχει μόνο Έλληνες, δεν έχει μόνο Ορθόδοξους, έχει κόσμο από όλα τα μέρη της υφηλίου, έχει τους πλέον κοντινούς μας γείτονες, έχει Ισραηλινούς που είναι λαμπρά μέλη του ελληνικού λαού, έχει μουσουλμάνους, έχει Αρμένιους, που είναι αδελφοί μας και έχει και ανθρώπους από άλλες εθνικότητες και από άλλες θρησκείες. Η ζωή και η δράση αυτών των ανθρώπων αποτελούν αντικείμενο του Μουσείου μας. Γι'αυτό με μεγάλη υποδέχομαι τη μεταφορά της έκθεσης στην Αθήνα μετά την Κωνσταντινούπολη, την Σμύρνη και την Αδριανούπολη», δήλωσε από την πλευρά του ο Αντώνιος Βογιατζής, πρόεδρος του Μουσείουτης Πόλεως των Αθηνών - Ιδρύματος Βούρου - Ευταξία.


Στα εγκαίνια μίλησε και ο Άρχων Μέγας Χαρτοφύλακας της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας Λάκης Βίγκας,επί έξι χρόνια εκπρόσωπος όλων των μειονοτικών ιδρυμάτων στην Άγκυρα, που σύμφωνα με τον Νικόλαο Μαγγίνα είχε και την αρχική ιδέα μιας κοινής έκθεσης. «Στις έντονες κοινωνικές οξύνσεις, όπως αυτές της εποχής δεν μπορούν δυστυχώς να εξομαλύνουν εφήμερες πολιτικές. Ο πολιτισμός μπορεί, γιατί αποτελεί διαχρονική δικλείδα αποσόβησης κοινωνικών, θρησκευτικών διαχωρισμών, γιατί έχει συνέχεια και συνέπεια, ανάλογη των δημιουργών του», σημείωσε ο Λάκης Βίγκας. 
Οι φωτογραφίες, 125 στο σύνολο (25 από τον κάθε φωτογράφο), αποτυπώνουν με έναν ξεχωριστό τρόπο την σημασία του διαλόγου με το «διαφορετικό». Ενός διαλόγου που ξεκίνησε στην αρχαία γη της Ανατολικής Μεσογείου πριν από εκατοντάδες χρόνια και συνεχίζεται με αμείωτη ένταση μέχρι και σήμερα. Οι πέντε καλλιτέχνες επισημαίνουν και προβάλλουν την αξία της συνεργασίας και την σημασία της αλληλοκατανόησης προς κάθε κατεύθυνση και προς κάθε άνθρωπο καλής θέλησης. Δεν χρησιμοποιούν τον λόγο, αλλά την δύναμη της πραγματικότητας μέσα από την εικόνα. Χρησιμοποιούν την γλώσσα της «ρεπορταζιακής» φωτογραφίας ως το μέσο επικοινωνίας τους. 
Η έκθεση, που πρωτοπαρουσιάστηκε τον Δεκέμβριο 2015 στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη, θα παραμείνει στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών ως τις 9 Απριλίου 2017, με στόχο να μεταφερθεί και σε άλλες ελληνικές πόλεις, όπως η Θεσσαλονίκη, αλλά και στο εξωτερικό.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ



ΜΕΡΕΣ ΔΡΑΜΑΤΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ 1990...

$
0
0

Ο αγαπημένος μου φίλος, ηθοποιός και φιλόλογος, Δημήτρης Γεωργαλάς ανέβασε στο fb μία φωτογραφία – αυτήν που αναδημοσιεύουμε εδώ - γράφοντας: «Αφιερωμένη στην πρώτη αξεπέραστη παρτενέρ Χριστίνα Αλεξανιάν από το πτυχίο μας στο Εθνικό Θέατρο!!!» 
Από ποια παράσταση, άραγε; 
Θυμήθηκα. Πριν 27 χρόνια… Κυριακή 17 Ιουνίου 1990. 
Την ημέρα εκείνη οι σπουδαστές του Γ’ Έτους της Δραματικής Σχολής του Εθνικού, έδιναν εξετάσεις στην Υποκριτική, με καθηγήτρια την μεγάλη εκείνη κυρία Μαίρη Αρώνη. 
Ο Δημήτρης Γεωργαλάς και η Χριστίνα Αλεξανιάν έπαιξαν στο μονόπρακτο «Η Ατιμασμένη» του Μαξ Μώρεϋ. 
Βρήκα – τυχαία – το πρόγραμμα εκείνης της μέρας… Και το παραθέτω εδώ. 
Πριν δυο μέρες, στις 15 Ιουνίου 1990, στις εξετάσεις της Υποκριτικής του καθηγητή και ηθοποιού Ιάκωβου Ψαρά, είχα παρακολουθήσει την Χριστίνα Αλεξανιάν ως μητέρα στο "Περλιμπλίν και Μπελίσσα"του Λόρκα και τον Δημήτρη Γεωργαλά ως Όσβαλντ στους "Βρυκόλακες"του Ίψεν. 
Τον έβαλα και μου υπέγραψε στο …πολυγραφημένο πρόγραμμα εκείνης της μέρας. Και μου έγραψε με …πατρινό χιούμορ: 
«Αν και συνήθως ένα ψώνιο δεν υπογράφει ποτέ σ’ ένα άλλο». 
Βάζω και το αυτόγραφό του, για ιστορικούς πλέον λόγους. 
Και κρατώ για μένα τα υπόλοιπα εκείνης της εποχής, που είναι πολλά και μαγικά, στέλνοντας την αγάπη μου στον Δημήτρη και την Χριστίνα. Και την ευγνωμοσύνη μου για κείνες τις μέρες Εθνικού… 
Π.


ΜΝΗΜΟΝΕΥΟΥΜΕ ΟΔΥΣΣΕΑ ΕΛΥΤΗ ΤΟΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ

$
0
0

Σαν σήμερα, πριν 21 χρόνια, στις 18 Μαρτίου 1996, αναχώρησε για τ'άστρα ο ποιητής της Ιδιωτικής Οδού, ο Οδυσσέας Ελύτης. 
Μνημονεύουμε τον ποιητή εξαιρέτως σήμερα, παραπέμποντας σ'αυτήν θαυμάσια πεντάγλωσση ανθολογία του, που επιμελήθηκε η Ιουλίτα Ηλιοπούλου, με αφορμή τα 20χρονα από την κοίμηση του Ελύτη, και αναδεικνύει την οικουμενικότητά του.
Η ποιήτρια Ιουλίτα Ηλιοπούλουέδωσε προ ημερών μία μεγάλη συνέντευξη στην εφημερίδα "Ο Φιλελεύθερος"της Κύπρου, όπου μίλησε, μεταξύ πολλών άλλων, και για την καινούρια έκδοση: «“Ο κόσμος ο μικρός, ο μέγας!” του Οδυσσέα Ελύτη με τη μουσική του Γιώργου Κουρουπού», που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ίκαρος. Είπε συνοπτικά: 
"Πρόκειται για πορτρέτο του ποιητή, για μια σύντομη και ουσιαστική περιπλάνηση στον αυτοβιογραφικό και δοκιμιακό λόγο του Ελύτη, μαζί με μία ανθολόγηση χαρακτηριστικών ποιητικών μονάδων που ιχνογραφούν στα μάτια του μυημένου ή και κυρίως του αμύητου αναγνώστη, τις ποιητικές του αρχές, το αξιακό του σύστημα. Εικαστικά έργα του ποιητή, τέμπερες και συνεικόνες, φωτογραφικό υλικό, κοσμούν την έκδοση, που περιλαμβάνει όχι μόνο την εικόνα, αλλά και τον ήχο της ποίησης. Απαγγελίες, μουσικές συνοδείες παράλληλα με τον λόγο, αλλά κυρίως μελοποιημένη ποίηση του Ελύτη από τον Γιώργο Κουρουπό, αποτυπώνονται στα δύο cds που περιλαμβάνει. Πρόκειται για μια σπουδαία μελοποίηση, που επιτυγχάνει να προσφέρει όλη την απόλαυση του ευφρόσυνου λυρικού ακούσματος μέσα από γοητευτικά τραγούδια, αλλά και να δείξει τη βαθιά σχέση λέξης και μουσικής φράσης, κι έτσι να οδηγήσει τον ακροατή βαθύτερα στη μαγεία του ποιητικού κόσμου. Παράλληλα, όλο αυτό το υλικό ποιητικού και πεζού λόγου μεταφέρεται σε τέσσερις άλλες γλώσσες. Μεταφράσεις σε αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά, ισπανικά περιλαμβάνονται σ’ αυτή την πεντάγλωσση ανθολογία."
Παραθέτω στη συνέχεια ένα ηχητικό όπου η Ιουλίτα Ηλιοπούλου είναι καλεσμένη στην πολιτιστική εκπομπή του Πρώτου Προγράμματος "Μπλε σαν πορτοκάλι",και συζητά με τον Γιώργο Γιανναράκο και τη Μαίρη Βενέζη για την πεντάγλωσση ανθολογία.
Κι ακόμα ένα μαγικό τραγούδι του Γιώργου Κουρουπού σε ποίηση Ελύτη: η περίφημη, πια, "Πεντάμορφη στον κήπο", με τον μεγάλο Σπύρο Σακκά! 

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΟΥΡΟΥΠΟΥ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

$
0
0

Φ Ω Ν Η  Δ Ρ Υ Ο Σ 
του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΟΥΡΟΥΠΟΥ 
ΛΥΡΙΚΟ ΤΕΛΕΤΟΥΡΓΙΚΟ ΔΡΑΜΑ εμπνευσμένο από το μαντείο της Δωδώνης 
ΤΕΤΑΡΤΗ 22 ΜΑΡΤΙΟΥ- ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ 
Την Τετάρτη 22 Μαρτίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών παρουσιάζεται σε πρώτη εκτέλεση το νέο έργο του Γιώργου Κουρουπού « Φωνή Δρυός». Ένα ιδιαίτερο λυρικό τελετουργικό δράμα εμπνευσμένο από το μαντείο της Δωδώνης. 
Μιλώντας για τη γέννηση της ιδέαςο Γιώργος Κουρουπός λέει: 
«Στη Δωδώνη ένιωθα πάντοτε το μεγαλείο του θεάτρου και την υποβολή του γύρω τοπίου. Όταν την άνοιξη του 2012, με την ευκαιρία μιας επίσκεψης του σωματείου “Διάζωμα” στα Ιωάννινα, επισκεφθήκαμε το νέο Μουσείο της πόλης και το θέατρο της Δωδώνης, τότε είχα την αληθινή αποκάλυψη της σημασίας του Μαντείου. Έμεινα έκπληκτος στη θέα των μολύβδινων πινακιδίων με τα απτά προαιώνια ερωτήματα των ανθρώπων στους θεούς, που μόνον αυτοί μπορούν να προβλέψουν το μέλλον και να το αποκαλύψουν στους θνητούς μέσω των ιερέων τους. Η διαδικασία της μαντικής λειτουργίας η σημασία των φυσικών ήχων, ως φορέων των πολύτιμων απαντήσεων, που η Ιέρεια- Πελειάς αποκωδικοποιούσε με προκάλεσε να αναπαραστήσω νοητά- και προφανώς, ως συνθέτης, μουσικά-αυτή την ηχητική και πλήρη νοημάτων πανδαισία. Επιθυμία μου δεν ήταν να αναπαραστήσω τη αρχαία τελετή χρησμοδότησης, αλλά να εκμεταλλευτώ το ηχητικό της υπόστρωμα ως βάση για μια νέα μορφή μουσικής τελετουργίας, με στόχο την ανίχνευση της προαιώνιας προσπάθειας της ανθρωπότητας να προβλέψει το μέλλον, να αποσπάσει μια απάντηση παρηγοριάς κι ελπίδας- έστω κι ενός σήματος κινδύνου- στα βασανιστικά ερωτήματα του καθ’ ενός μας, που, όπως καταμαρτυρούν τα πινακίδια της Δωδώνης, δεν άλλαξαν από τον Όμηρο έως σήμερα.» 
Το έργο στην πρώτη εκτέλεση ερμηνεύουν: 
Άρτεμις Μπόγρη, σοπράνο 
Τάσος Αποστόλου, μπάσος 
Ιουλίτα Ηλιοπούλου, αφηγήτρια 
Παίζει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών σε διεύθυνση Μίλτου Λογιάδη 
Εικαστική επιμέλεια: Τάκης Μαυρωτάς 


Στο πρώτο μέρος της βραδιάς που φέρει τον γενικό τίτλο «ΓΗ και ΘΑΛΑΣΣΑ» παρουσιάζεται το έργο του Γιώργου Κουρουπού Ο Δ Υ Σ Σ Ε Ι Α. 
Πρόκειται για τη μουσική του Γιώργου Κουρουπού από το μπαλέτο του John Neumeier «Οδύσσεια», που παρουσιάζεται πρώτη φορά αυτόνομη στο σύνολό της, ως μουσική σουίτα. 
Η «Οδύσσεια» βασίζεται στο Ομηρικό έπος. Ακολουθεί την αφήγηση των διαφορετικών επεισοδίων από το μακρύ ταξίδι του Οδυσσέα, μετά τον Τρωικό πόλεμο, αποτελώντας συνάμα ένα εσωτερικό ταξίδι αυτοκάθαρσης. «Ο Οδυσσέας -σύμφωνα με τον John Neumeier- μπορεί να επιστρέψει μόνον σαν ολοκληρωμένος άνθρωπος». 
Το μπαλέτο του John Neumeier, σε μουσική του Γιώργου Κουρουπού παρουσιάστηκε ως συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και της Κρατικής Όπερας του Αμβούργου, στο Μέγαρο (1995), στην Κρατική Όπερα του Αμβούργου (1995-96), στο Royal Theater στην Κοπεγχάγη (2002) και σε πολλές άλλες χώρες και αποτελεί αναμφίβολα μία ιδιαίτερη στιγμή της πορείας του συνθέτη. 
Παίζει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών σε διεύθυνση Μίλτου Λογιάδη. 
Συμμετέχουν: 
 Άρτεμις Μπόγρη, σοπράνο 
Τάσος Αποστόλου, αφηγητής 
Ανάμεσα από τα μουσικά μέρη ακούγονται αποσπάσματα από την Ομηρική Οδύσσεια, σε μετάφραση Δημήτρη Μαρωνίτη.

ΤΑ ΙΔΙΟΜΕΛΑ ΤΩΝ ΚΥΡΙΑΚΩΝ ΤΗΣ Μ. ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΠΑΤΡΩΝ ΝΙΚΟΔΗΜΟ

$
0
0

Του Π.Α. Ανδριόπουλου

Οι Κατανυκτικοί Εσπερινοί, τα απογεύματα των Κυριακών της Μ. Τεσσαρακοστής, ήταν μια από τις σημαντικές λειτουργικές στιγμές του μακαριστού Μητροπολίτου Πατρών Νικοδήμου (Βαλληνδρά).
Ο ίδιος, χοροστατών, έψαλλε κατανυκτικά, αλλά με ιερό πάθος, τα του δεξιού χορού - από το Τριώδιοτου Εμμανουήλ Φαρλέκα, ήτοι σμυρνέϊκη παράδοση - ενώ ο χορός ψαλτών τα του αριστερού.
Κορυφαία στιγμή του Εσπερινού η ερμηνεία των Μ. Προκειμένων (Μή αποστρέψης καιΈδωκας κληρονομίαν) από τον μακαριστό Νικόδημο. Έψαλλε, ιδιαίτερα τα πρώτα χρόνια της εν Πάτραις αρχιερατείας του, και το ιδιόμελο των αποστίχων - πλαισιωμένος από τους ψάλτες - στο περίφημο μέλος του Ιακώβου Πρωτοψάλτου.
Ευτυχώς ο γνωστός φιλόλογος Μανόλης Χατζηγιακουμήςενέταξε στο πρόγραμμα των ηχογραφήσεων εκκλησιαστικής μουσικής που εκπονεί εδώ και 30 περίπου χρόνια, και τα ιδιόμελα του Ιακώβου, τα οποία ηχογράφησε ο Δεσπότης τον Φεβρουάριο του 1988. Λίγο μετά κυκλοφόρησαν "ανεπίσημα"τα ιδιόμελα σε μια κασέτα, η οποία πήγαινε από χέρι σε χέρι (διά της αντιγραφής εννοείται). Τα ιδιόμελα είχαν μεταδοθεί επανειλημμένως από το κρατικό ραδιόφωνο, στις εκπομπές του μακαριστού Λυκούργου Αγγελόπουλου για την βυζαντινή μουσική. 
Μόλις το 2010 έγινε η επίσημη κυκλοφορία του ψηφιακού δίσκου - με θαυμάσια ψηφιακή επεξεργασία - στο Β'μέρος της κασετίνας με τα Δοξαστικά του Ιακώβου που επιμελήθηκε ο Μανόλης Χατζηγιακουμής (έκδοση Κέντρου Ερευνών και Εκδόσεων).
Η έκδοση του Ιακώβου είναι έργο μεγίστης σημασίας και αξίας.Τα δοξαστικά του όλου ενιαυτού ερμηνεύονται από τον μακαριστό αγιορείτη πρωτοψάλτη πατέρα Διονύσιο Φιρφιρή (δίσκος 1ος-22ος), επίσης (7) από τον Γέροντα Κυπριανό (δίσκος 23ος) και (7), τα Ιδιόμελα, από τον μητροπολίτη Νικόδημο Βαλληνδρά (δίσκος 24ος).
Τα πλήρη περιεχόμενα του δίσκου έχουν ως εξής:

CD EIKOΣTO TΕΤΑΡΤO
Iδιόμελα Kυριακών M. Tεσσαρακοστής
Ψάλλει ο Μητροπολίτης Nικόδημος Bαλληνδράς
Διάρκεια 52'.46''  
- Έλαμψεν η χάρις σουηχ δ'Πα. Kυριακής Tυροφάγου Eσπέρας. Δοξαστάριο, τόμ. B', σ. 194-97. Διάρκεια 7'.50''.
Δεύτε εκκαθάρωμενηχ πλ δ'. A' Kυριακής Nηστειών Eσπέρας. Δοξαστάριο, τόμ. B', σ. 204-06. Διάρκεια 6'.51''.
Xαλινούς αποπτύσαςηχ πλ δ'. B' Kυριακής Nηστειών Eσπέρας. Δοξαστάριο, τόμ. B', σ. 210-12. Διάρκεια 7'.05''.
Aτενίσαι το όμμα ηχ πλ δ'. Γ' Kυριακής Nηστειών Eσπέρας. Δοξαστάριο, τόμ. B', σ. 218-20. Διάρκεια 5'.05''.
O τον αμπελώναηχ βαρύς Γα. Δ' Kυριακής Nηστειών Eσπέρας. Δοξαστάριο, τόμ. B', σ. 223-25. Διάρκεια 7'.19''.
Λησταίς λογισμοίςηχ πλ β'. Δ' Kυριακής Nηστειών Eσπέρας έτερον ιδιόμελον. Δοξαστάριο, τόμ. B', σ. 225-28. Διάρκεια 8'.08''.
Θαυμαστή του Σωτήροςηχ α' Kε. E' Kυριακής Nηστειών Eσπέρας. Δοξαστάριο, τόμ. B', σ. 238-42. Διάρκεια 10'.13''.
Γράφει ο Μανόλης Χατζηγιακουμής για τα ιδιόμελα του Ιακώβου από τον αείμνηστο Πατρών:
"Η ερμηνεία του μητροπολίτη Νικοδήμου Βαλληνδρά στα Ιδιόμελα της Μ. Τεσσαρακοστής είναι εξαιρετικά έντεχνη και ιδιότεχνη. Πέρα από τον σταθερό και στιβαρό χρόνο και ρυθμό, την πεποικιλμένη εκφορά, τη συνεκτική διατύπωση των μουσικών γραμμών και φράσεων, πρέπει κυρίως να τονισθεί το εξαγγελτικό και επίσημο ύφος, ιδιοπρόσωπο και επιβλητικό, η εξπρεσιονιστική διαγραφή αισθημάτων και διανοημάτων, γενικότερα η προφορά και το ήθος, τα οποία παραπέμπουν περισσότερο προς τον πατριαρχικό τρόπο ψαλμώδησης αντίστοιχων μελών. Τα Ιδιόμελα του Ιακώβου, όπως ψάλλονται εδώ από τον μητροπολίτη Νικόδημο Βαλληνδρά, αποτελούν ένα συνάλληλο, και παράλληλο, άκουσμα, το οποίο αναδεικνύει, εξίσου έξοχα, τον ιστορικό και παλαιότροπο χαρακτήρα των τόσο ειδικών και όντως εκκλησιαστικών αυτών μελών".
Παραθέτουμε εδώ το ιδιόμελο Ατενίσαι το όμμασε ήχο πλ. δ',το οποίο ψάλλεται στον Κατανυκτικό Εσπερινό της Γ'Κυριακής των Νηστειών, της Σταυροπροσκυνήσεως. Η ερμηνεία του Δεσπότη είναι ανεπανάληπτη!
Ατενίσαι το όμμα εις ουρανόν ου τολμώ ο τάλας εγώ εκ των πονηρών μου πράξεων. Αλλ'ως ο Τελώνης στενάξας κραυγάζω σοι ο Θεός ιλάσθητί μοι τώ αμαρτωλώ και φαρισαϊκής υποκρίσεως ρύσαί με ως μόνος εύσπλαγχνος.

ΕΚΤΟΣ ΤΗΣ ΚΑΝΟΝΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ Ο ΚΛΗΡΙΚΟΣ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ;

$
0
0

Εκτός της Κανονικής Εκκλησίας τίθεται, όπως φαίνεται, ο κληρικός της Μητροπόλεως Πειραιώς Άγγελος Αγγελακόπουλος,αφού - όπως αποκάλυψε ο αποτειχισμένος κληρικός Θεόδωρος Ζήσης - θα συμμετάσχει ως εισηγητής σε εκδήλωση - παρασυναγωγή των αποτειχισμένων. 
Ο εκτός της Εκκλησίας Θεόδωρος Ζήσης, σε βίντεο που κυκλοφορεί στο youtube, ανακοίνωσε την διοργάνωση εκδηλώσεως στην Β. Ελλάδα εναντίον της "παναιρέσεως του Οικουμενισμού", και είπε πως μεταξύ των ομιλητών θα είναι ο κληρικός της Μητροπόλεως Πειραιώς Άγγελος Αγγελακόπουλος, ο οποίος θα εισηγηθεί το θέμα: "Η ψευδοσύνοδος της Κρήτης νομιμοποίησε τον Οικουμενισμό". 
Κατόπιν αυτού ο κληρικός του Πειραιά θέτει εαυτόν εκτός Εκκλησίας και πιστεύουμε ότι θα κινηθούν οι κανονικές διαδικασίες για την επίσημη καθαίρεσή του. 
Το ίδιο, όπως έχουμε ξαναγράψει, πρέπει να συμβεί και για τον κληρικό της Μητροπόλεως Πειραιώς Παύλο Δημητρακόπουλο, ο οποίος ως υπεύθυνος του Γραφείου επί των Αιρέσεων της Μητροπόλεως έχει ουσιαστικά συνταχθεί με τους αποτειχισμένους, με όσα γράφει και λέει. 
Π.Α.Α.

ΠΑΤΡΙΝΟΙ ΣΥΝΘΕΤΕΣ / ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΡΧΟΝΤΙΔΗΣ

$
0
0

Η νέα εκδήλωσή μας, του κύκλου "ΠΑΤΡΙΝΟΙ ΣΥΝΘΕΤΕΣ - ΠΑΤΡΙΝΟΙ ΠΟΙΗΤΕΣ", θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 22 Μαρτίου 2017 στις 8.30το βράδυ στον Χώρο Τέχνης και Πολιτισμού AN ARΤ (Μονής Αστερίου Τσαγκάρη 4, Πλάκα).
Η γνωστή σολίστ στο φλάουτο Ιβόνα Γκλίνκα, θα παίξει έργα για σόλο φλάουτο σύγχρονων πατρινών συνθετών. Ανάμεσά τους και το Exotic from Flute(s) Solo του συνθέτη Μιχάλη Αρχοντίδη. 
Ο Μ. Αρχοντίδης γεννήθηκε στην Πάτρα και κατάγεται από μουσική οικογένεια. Σπούδασε στην Ελλάδα. Ο πατέρας του, Παναγιώτης Αρχοντίδης και η μητέρα του Παναγιώτα, το γένος Ξανθοπούλου, πρόσφυγες από την Κερασούντα του Πόντου, εγκαταστάθηκαν το 1922 στην Πάτρα και τα πέντε παιδιά τους έγιναν μουσικοί.
Ο Μιχάλης Αρχοντίδης σπούδασε Αρμονία, Ενοργάνωση, Αντίστιξη, Ενορχήστρωση, Φούγκα και σύνθεση.    
Στα περισσότερα έργα του χρησιμοποιεί το ελεύθερο ατονικό ιδίωμα. Βραβεύτηκε στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Σύνθεσης Μουσικής Δωματίου στις 14/5/87 που είχε προκηρύξει η «ΣΤΕΓΗ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΚΑΙ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ» μαζί με το «ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ» για το έργο του «ΆΡΧΩ» [Κουαρτέτο Εγχόρδων].
Από το 1971 κατόπιν εξετάσεων συνεργάστηκε με την Ορχήστρα Ποικίλης Μουσικής της Ε.Ρ.Τ. σαν Ενορχηστρωτής και Διευθυντής Ορχήστρας. Επίσης έχει γράψει μουσική για τηλεοπτικά κινηματογραφικά έργα, επιθεωρήσεις και έργα της παιδικής θεατρικής σκηνής. Σημείωσε παράλληλες επιτυχίες στο ελαφρό τραγούδι και έλαβε μέρος σε φεστιβάλ (Θεσσαλονίκης Κέρκυρας και Μάλτας Α΄ Βραβείο σύνθεσης 1976). Η δισκογραφική του εργασία ανέρχεται σε 20 δίσκους Long Play (C.D.) Συνεργάστηκε με τα πιο μεγάλα ονόματα του θεάτρου και του τραγουδιού. Αγαπά όλα τα είδη μουσικής με την προϋπόθεση ότι έχουν τη δυνατότητα να εκφράσουν κάτι το ζωντανό και ενδιαφέρον: Κλασσική, Σύγχρονη, Ελαφρά, Jazz, Λαϊκή, Δημοτική. Έχει ιδιαίτερη ροπή προς τη σύγχρονη κλασσική μουσική που βρίσκει ότι συμβαδίζει με την εποχή μας.
Το έργο του [κουιντέτο Πνευστών 1984] σε Α΄ εκτέλεση παίχτηκε από σολίστ της Κρατικής Ορχήστρας στο τρίτο πρόγραμμα στις {18/2/85}. Τα έργα του παίζονται στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Είναι μέλος της Ε.Ε.Μ. (Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών), του Π.Μ.Σ. (Πανελληνίου Μουσικού Συλλόγου) και της Ε.Ε.Θ.Σ. (Ένωσης Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων – Συνθετών).
Έχει διδάξει ανώτερα θεωρητικά στο Απολλώνιον (1975-87) στο Ωδείο Ν. Σκαλκώτας από το 1982-91 στο Ωδείο Αττικής (1991-95) στο Ωδείο Ραϋμόνδη (1984-89) και στο Χαλκηδόνιο Ωδείο (1997-2002). Υπήρξε καλλιτεχνικός διευθυντής στο Ωδείο Ορφέας, στο Δημοτικό Ωδείο Γλυφάδας, στο Ωδείο Μεσσηνίας και στο Χαλκηδόνιο Ωδείο.


ΕΡΓΟΓΡΑΦΙΑ:
- “Συμφωνία αρ. 1” (1984)
- “Συμφωνία αρ. 2” (1989)
- “Συμφωνία αρ. 3” (2003)
- “ΜΙΑ ΤΥΧΑΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ” για ορχήστρα πιάνο και κρουστά (2016)
-  Δύο Κουαρτέτα εγχόρδων, 1987 και 1996
- Δύο Κουϊντέτα πνευστών, 1984 και 1995
- “Μικρογραφία για 5 Φλάουτα” 1985
-“Solo Trumpet” 1996
- “Solo Clarinet” 1996
- “Solo Guitar” 1996
- Solo Trombone 2004
-  “Ποντιακή Suite για έγχορδα και για ορχήστρα” 1996
-“14 Ποντιακοί χοροί”
- “Χορωδιακά” και “Solo Voice” σε ποίηση Ελλήνων ποιητών Κ. Καβάφη, Γιαν. Μποζίκη κ.α.
- “Χωρίς εικόνα” Νο. 1 & No.2
-“for quintet” 2002 (μεταγραφή από Piano)
- “Arrangements” (160 θέματα) Παγκόσμιου κινηματογράφου for Symphonic orchestra
-“Arrangements” (140 θέματα) Ελληνικού κινηματογράφου for Symphonic orchestra,
- “Arrangements” (8 θέματα) Ελληνικού κινηματογράφου for Symphonic Band 1997
- “Mack the Knife” Kurt Weill Arranged for Symphonic Jazz Band 1998
- “5 Flute(s)” Solo 2003
-“Energy” for Violin and Piano 2003,
-“Trio Violin-Sax-Piano” 2003
-“Ήχος κίνηση” for Vln,Vla,Vc,Pno
- “Solo Marimba” 2006
- “Concerto for Sax Alto and String orchestra” 2016
- “Concerto for Marimba and String Orchestra” 2006 (α΄ εκτέλεση 1/4/08 Μέγαρο Μουσικής, β΄ εκτέλεση 16/1/09 Συνεδριακό & Πολιτιστικό Κέντρο Πανεπιστημίου Πατρών).
- “Coincidences” για 8 εκτελεστές 2010 - παραγγελία Μεγάρου Μουσικής Αθηνών (α΄ εκτέλεση 26/1/2011 Μέγαρο Μουσικής).

Ο συνθέτης Μιχάλης Αρχοντίδης με τον ακαδημαϊκό Θόδωρο Αντωνίου, πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών 

ΕΡΓΑ ΓΙΑ ΠΙΑΝΟ:
“Concerto for Piano and orchestra” 2000, “Θέμα με 7 παραλλαγές”, “Παιχνίδισμα”, “Νοσταλγικές στιγμές”, “Ρομαντικές στιγμές”, “Σπουδή σε 5/8”, “Σπουδή σε 7/8”, “Σπουδή σε 8/8”, “Φαντασία”, «Χωρίς εικόνα» Νο, 1 &  Νο. 2, “Whispers” 1996, “Κρυφοί πόθοι” 1996, “Έργο για δύο Πιάνα” 1998, “Παιδικές σκηνές για πιάνο” και άλλα μικρά σύνολα. 

ΟΙ ΠΑΤΡΙΝΟΙ ΠΟΙΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΜΑΣ ΤΗΣ 22ας ΜΑΡΤΙΟΥ 2017

$
0
0

Στην τρίτη κατά σειράν εκδήλωσή μας, του κύκλου "ΠΑΤΡΙΝΟΙ ΣΥΝΘΕΤΕΣ - ΠΑΤΡΙΝΟΙ ΠΟΙΗΤΕΣ", που θα πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη 22 Μαρτίου 2017 στις 8.30 το βράδυ στον Χώρο Τέχνης και Πολιτισμού AN ARΤ (Μονής Αστερίου Τσαγκάρη 4, Πλάκα), περιλαμβάνουμε ποιήματα των πατρινών ποιητών Μαρίας Λαϊνά, Έρσης Σωτηροπούλου και Γιώργου Κοζία. 
Συγκεκριμένα:
- Γιώργος Κοζίας, «Κόσμος χωρίς ταξιδιώτες», με μουσική Θ. Μικρούτσικου.
- Μαρία Λαϊνά, από τη συλλογές «Αλλαγή Τοπίου», «Ρόδινος φόβος», «Σημεία Στίξεως», «Μικτή Τεχνική».
- Έρση Σωτηροπούλου, από τη συλλογή «ΜΗΛΟ+ΘΑΝΑΤΟΣ+…+…».
Κάποια από τα ποιήματα θα ακουστούν στα γαλλικά (σε μετάφραση του Michel Volkovitch) και στα αραβικά,σε μετάφραση που εκπόνησε ειδικά για την εκδήλωση ο φιλόλογος και μεταφραστής Roni Bou Saba, ο οποίος και θα απαγγείλει ποιήματα στα γαλλικά και αραβικά.
Σολίστ στο φλάουτο η Ιβόνα Γκλίνκα, ενώ την γενική επιμέλεια της εκδήλωσης έχει ο Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος, ο οποίος θα απαγγείλει τα ποιήματα στα ελληνικά.


Η Μαρία Λαϊνά γεννήθηκε στην Πάτρα το 1947. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Εργάστηκε ως κειμενογράφος, μεταφράστρια, επιμελήτρια εκδόσεων, script writer σε τηλεοπτικές εκπομπές και ταινίες. Ήταν παραγωγός, επιμελήτρια και παρουσιάστρια σε εκπομπές της ελληνικής ραδιοφωνίας με λογοτεχνικά θέματα. Ποιήματα της έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, γαλλικά, ισπανικά, γερμανικά, σουηδικά, φιλανδικά, βουλγαρικά, εβραϊκά και σε άλλες γλώσσες. 
Το έργο της περιλαμβάνει εννιά ποιητικές συλλογές, έντεκα θεατρικά, πέντε πεζογραφήματα, κριτικές και μελετήματα, σύνταξη ανθολογίας ξένης ποίησης του 20ού αιώνα - επιλογή από ελληνικές μεταφράσεις. 
Το 1993 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο ποίησης για την ποιητική της συλλογή, "Ρόδινος φόβος". Η μετάφραση στα Γερμανικά της ίδιας συλλογής απέσπασε το βραβείο της Πόλης του Μονάχου. Το 1996 επίσης τιμήθηκε με το βραβείο Καβάφη και το 1998 με το βραβείο Μαρία Κάλλας του Γ΄ προγράμματος της ελληνικής Ραδιοφωνίας. Το 2014 τιμήθηκε με το Βραβείο του Ιδρύματος Κώστα & Ελένης Ουράνη για το σύνολο του έργου της.


Η Έρση Σωτηροπούλου έχει γράψει ποιήματα, νουβέλες και μυθιστορήματα. Σπούδασε Φιλοσοφία και Πολιτιστική Ανθρωπολογία στη Φλωρεντία και εργάστηκε ως μορφωτική σύμβουλος στην ελληνική πρεσβεία στη Ρώμη. Συμμετείχε σε εκθέσεις οπτικής και συγκεκριμένης ποίησης. Έργα της έχουν μεταφραστεί γαλλικά, γερμανικά, αγγλικά, ισπανικά, σουηδικά, βουλγαρικά και ιταλικά. Τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας και με το Βραβείο του Περιοδικού "Διαβάζω"για το "Ζιγκ-ζαγκ στις νεραντζιές"το 2000, με το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών για το μυθιστόρημα Εύα και με το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος για τη συλλογή διηγημάτων "Να νιώθεις μπλε, να ντύνεσαι κόκκινα."


Το έργο του Γιώργου Κοζία, "Ένας κόσμος χωρίς ταξιδιώτες" (2007), σε μουσική Θ. Μικρούτσικου, εκδόθηκε (μαζί με το "Η γη τσακισμένο καράβι") από τον Γαβριηλίδη ως ένα βιβλίο - CD του Μικρούτσικου με τίτλο "Πέντε κείμενα μετά μουσικής" (2013).
Στον πρόλογο του βιβλίουο Θάνος Μικρούτσικος γράφει: 
"Θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς τον Γιώργο Κοζία για τα εξαιρετικά ποιήματα που μου εμπιστεύτηκε και τα οποία, σε συνδυασμό με τους στίχους του ιδιοφυούς William Blake με ώθησαν να δημιουργήσω το έργο. Σε αυτό το έργο, όπως και στο έργο "Ένας κόσμος χωρίς ταξιδιώτες", προσπάθησα να προσεγγίσω την ουσία των πραγμάτων δίχως να έχω στο μυαλό μου καμία εκ των προτέρων φόρμα. Ό,τι απαιτούσε το κείμενο, ό,τι απαιτούσουν οι φράσεις, οι λέξεις, τα πρόσωπα, οι εικόνες, τα σύμβολα του ποιητή."Ο Θ. Μικρούτσικος στο σημείωμά του χαρακτηρίζει την Ivona Glinka ως "απίστευτη φλαουτίστρια σε όλα τα επίπεδα...". 

Ο ΜΑΝΟΛΗΣ ΧΑΤΖΗΓΙΑΚΟΥΜΗΣ ΤΙΜΗΘΗΚΕ ΜΕ ΤΟ ΑΡΙΣΤΕΙΟ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΑΘΗΝΩΝ (ΦΩΤΟ)

$
0
0

Του Π.Α. Ανδριόπουλου 
To 2005 o γνωστός φιλόλογος Μανόλης Χατζηγιακουμής βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών για την δουλειά του πάνω στις – ιστορικές πλέον – ηχογραφήσεις εκκλησιαστικής μουσικής.Ο ίδιος είπε σε μια μεγάλη συνέντευξή του στο BHMagazino το 2006:
«Έχει απονεμηθεί ειδικό βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών και για τις δύο "εθνικής σημασίας μουσικοφιλολογικές Σειρές", όπως τις χαρακτηρίζει. Είναι πράγματι μια υψηλή τιμητική διάκριση. Η βράβευση, αποτελεί πρώτιστα αναγνώριση του ειδικού αυτού πνευματικού και καλλιτεχνικού τομέα του Ελληνισμού, των μεγάλων και άγνωστων εκκλησιαστικών συνθετών, και κυρίως των μεγάλων παραδοσιακών ψαλτών και των λοιπών άξιων συντελεστών. Και να προσθέσω ότι: το πλούσιο ρεπερτόριο, οι παραδοσιακοί ψάλτες, η φιλολογική δομή, η ιστορική τεκμηρίωση, η ηχητική ποιότητα, η άρτια εμφάνιση, επιπλέον ο μη κερδοσκοπικός χαρακτήρας και η στήριξη της Πολιτείας, όλα αυτά προσδίδουν πράγματι στις Σειρές "Μνημεία"και "Σύμμεικτα"τα χαρακτηριστικά Εθνικής Έκδοσης...». 


Δώδεκα χρόνια μετά, δηλαδή σήμερα Τρίτη 21 Μαρτίου 2017, ο Μανόλης Χατζηγιακουμής τιμήθηκε για το σύνολο του φιλολογικού του έργου – από την διατριβή του για τον Διονύσιο Σολωμό μέχρι την πρόσφατη μετάφραση στην «Οδύσσεια» του Ομήρου -με το Αριστείο των Γραμμάτων της Ακαδημίας Αθηνών, διάκριση που απονέμεται σε μελετητές των ελληνικών γραμμάτων, οι οποίοι «παράλληλα προς το σύνολο του προγενέστερου σπουδαίου έργου τους, συμβάλλουν μεγάλως και με έργο που συνετελέσθη κατά την τελευταία τετραετία στην πρόοδο των ελληνικών γραμμάτων». 
Στην πανηγυρική Συνεδρία της Ακαδημίας Αθηνών για την επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821, που πραγματοποιήθηκε απόψε μίλησε θαυμάσια ο ακαδημαϊκός Άγγελος Δεληβορριάς, για πολλά χρόνια διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη, με το οποίο ταυτίστηκε, θα λέγαμε. 
Ο Άγγελος Δεληβορριάς ανέπτυξε με υπέροχο τρόπο το θέμα: «Ο Ελληνικός Πολιτισμός της Προεπαναστατικής περιόδου ως βασικός συντελεστής του αγώνα της Ανεξαρτησίας». 
Στη συνέχεια ο Γενικός Γραμματέας της Ακαδημίας Βασίλειος Πετράκος έκανε την έκθεση απονομής του Αριστείου των Γραμμάτων, το οποίο παρέλαβε στη συνέχεια ο Μανόλης Χατζηγιακουμής καταχειροκροτούμενος. 
Την τελετή άνοιξε και έκλεισε ο Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών Λουκάς Παπαδήμος, ενώ παρέστη και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, φίλος του Μ. Χατζηγιακουμή από τα φοιτητικά χρόνια.


ΣΗΜΕΡΑ Η ΝΕΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΑΣ "ΠΑΤΡΙΝΟΙ ΣΥΝΘΕΤΕΣ / ΠΟΙΗΤΕΣ"

$
0
0

Σήμερα στην Αθήνα πραγματοποιούμε την τρίτη, κατά σειρά, εκδήλωση του κύκλου «ΠΑΤΡΙΝΟΙ ΣΥΝΘΕΤΕΣ – ΠΑΤΡΙΝΟΙ ΠΟΙΗΤΕΣ». 
Η νέα παραγωγή του Συνόλου «Πολύτροπον», θα πραγματοποιηθεί σήμερα Τετάρτη 22 Μαρτίου 2017 στις 8.30 το βράδυ στον Χώρο Τέχνης και Πολιτισμού AN ARΤ (Μονής Αστερίου Τσαγκάρη 4, Πλάκα) και περιλαμβάνει ποιήματα των πατρινών ποιητών και συνθέσεις πατρινών μουσουργών για σόλο φλάουτο.
Δείτε το πλήρες πρόγραμμα στη συνέχεια.

ΜΙΑ ΠΑΤΡΙΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΟΙΗΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΓΙΑ ΣΟΛΟ ΦΛΑΟΥΤΟ ΚΑΙ ΑΦΗΓΗΤΕΣ

$
0
0
φωτογραφίες: Σπύρος Χαμπίπης

An Art 22-3-2017
Ευχαριστώ από καρδιάςτην αγαπημένη μας σολίστ Ιβόνα Γκλίνκα για την εξαιρετική ερμηνεία της στα έργα Πατρινών συνθετών για σόλο φλάουτο. 
Τον φίλο Roni Bou Saba για την απαγγελία του στα γαλλικά και αραβικά και για την μετάφραση δύο ποιημάτων στα αραβικά, ειδικά για την εκδήλωση. 
Την ποιήτρια Έρση Σωτηροπούλου που ήλθε στην εκδήλωσή μας για να ακούσει ποιήματά της. 
Τον συνθέτη Μιχάλη Αρχοντίδη για το δυναμικό παρών.
Τον νεαρό συνθέτη Απόστολο Τσέφο, για τον κόπο να έρθει στην Αθήνα μόνο για την εκδήλωση. 
Συνεχίζεται...


Η Α'ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΑΚΑΘΙΣΤΟΥ ΥΜΝΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΠΑΤΡΩΝ ΝΙΚΟΔΗΜΟ

$
0
0

Μία ιστορική, πλέον, ηχογράφηση του μακαριστού Μητροπολίτου Πατρών Νικοδήμου Βαλληνδρά.
Παρασκευή 26 Μαρτίου 1999, στον Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελιστρίας Πατρών. 
Ο αείμνηστος Δεσπότης εκφωνεί κατά τρόπο υποδειγματικό την Α'Στάση των Χαιρετισμών, από την Ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου. Ψάλλει, επίσης, με ιερό οίστρο, τον ύμνο "Το προσταχθέν μυστικώς..."σε ήχο πλ.δ', καθώς και το τροπάριο "Ανοίξω το στόμα μου..."της Α'Ωδής του Κανόνος του Ακαθίστου.
Την ηχογράφηση έκανε ο Γιώργος Αρβανίτης. 
Οι φωτογραφίες που δημοσιεύουμε εδώ είναι από το αρχείο του Γιώργου Μαρόπουλου.



Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΠΑΤΡΩΝ ΝΙΚΟΔΗΜΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΖΟΜΕΝΟΣ ΤΗΝ ΧΑΡΑΝ

$
0
0

Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου 
Η μεγάλη εορτή του Ευαγγελισμού «στοιχειώθηκε» στην Πάτρα, από την παρουσία του μακαριστού Μητροπολίτου Πατρών Νικοδήμου στον Μητροπολιτικό Ναό, στην γνωστή σε όλους τους πατρινούς Ευαγγελίστρια. 
Ο μακαριστός Μητροπολίτης χοροστατούσε στον πανηγυρικό Εσπερινό, ψάλλοντας κατά τέτοιον τρόπο που να επιβεβαιώνει τον υμνωδό της εορτής «χορευέτω η φύσις». Όλος «χόρευε» ψάλλοντας τα περίφημα προσόμοια του Εσπερινού«Βουλήν προαιώνιον».Το πρώτο στο αργό ειρμολογικό μέλος, το δεύτερο «Φαίνη μοι ως άνθρωπος»σε χορευτικό τρίσημο ρυθμό και το τρίτο «Θεός όπου βούλεται»στο γνωστό σύντομο μέλος. 
Στη συνέχεια διηύθυνε τον χορό ψαλτών – από του Αρχιερατικού Θρόνου – στο περίφημο Δοξαστικό του Εσπερινού «Απεστάλη εξ ουρανού»,σε ήχο πλ. β’ και στο μέλος του αειμνήστου Άρχοντος Μουσικοδιδασκάλου της Μ.τ.Χ.Ε. Κωνσταντίνου Πανά, ο οποίος πάντοτε το απολάμβανε και το ηχογραφούσε με το μικρό του κασετόφωνο. Το έντεχνο αυτό μέλος, ηχογράφησε ο μακαριστός Πατρών Νικόδημος στο μεγάλο πρόγραμμα ηχογραφήσεων Εκκλησιαστικής Μουσικής του Μανόλη Χατζηγιακουμή και συμπεριλήφθηκε στον ψηφιακό δίσκο νούμερο 4, της σειράς Σύμμεικτα Εκκλησιαστικής Μουσικής.Είχα την τύχη να συμμετέχω ως ισοκράτης στην συγκεκριμένη ηχογράφηση και να επιμεληθώ τα ισοκρατήματα. Εν έτει 1998. 
Ο Μανόλης Χατζηγιακουμής σημειώνει για το μέλος αυτό: "Ιδιαίτερα εξαίρεται η απόδοση του δοξαστικού του Ευαγγελισμού, ενός σύγχρονου μέλους με πολύ ενδιαφέρουσα δομή και πλούσια συμπλοκή γραμμών και φράσεων, επάνω σε παραδοσιακά πρότυπα. Και στο μέλος αυτό η μακρόχρονη (κατ'έτος) εκτέλεση από τον ίδιο τον Σεβασμιώτατο στην εορτή του Ευαγγελισμού έχει προσδώσει στην ερμηνεία, παρά τη δυσκολία και την έκταση του Δοξαστικού, ευχέρεια και άνεση, έμφαση, κύρος, πειστικότητα". 
Το παραθέτουμε, προς ευωχίαν, εδώ.


Στον ίδιο δίσκο ο Δεσπότης ερμηνεύει και το ιδιόμελο της λιτής του Ευαγγελισμού«Ευαγγελίζεται ο Γαβριήλ»σε ήχο β’, το οποίο απέδιδε μοναδικά κατά την αρτοκλασία στον Εσπερινό της Ευαγγελίστριας. Ευτυχώς αυτές οι δύο ηχογραφήσεις αποτύπωσαν κάτι από το υψηλόν και σοβαρό κλίμα της πανηγύρεως του Μητροπολιτικού Ναού Πατρών, επί Νικοδήμου Βαλληνδρά, το οποίο εξέλιπε πλέον ή παρήλθε ανεπιστρεπτί. 
Στον τόμο Εικοσαέτηρος Αρχιερατεία Μητροπολίτου Πατρών Νικοδήμου Α’ 1974-1994, δημοσιεύονται διάφορα υμνογραφήματα του αειμνήστου Μητροπολίτου. Μεταξύ αυτών και Μεγαλυνάρια. Ανάμεσά τους και το του Ευαγγελισμού. 
Το Μεγαλυνάριο της εορτής που συναντούμε στα έντυπα βιβλία έχει ως εξής: 
Νῦν εὐαγγελίζεται Γαβριήλ, τὸ χαῖρε κραυγάζων, μετὰ δέους τῇ Μαριάμ. Ὢ τοῦ ξένου τρόπου! ἐν μήτρᾳ γὰρ ἀχράντῳ, συνείληπται ὁ Πλάστης σῴζων ὃν ἔπλασε. 
Ο Πατρών Νικόδημος κράτησε την πρώτη φράση και άλλαξε την δεύτερη, όπως φαίνεται και από το χειρόγραφό του που δημοσιεύουμε εδώ. 
Αντί του «Ὢ τοῦ ξένου τρόπου…» γράφει: «και ο εν υψίστοις υιός Θεού υπάρχων υιός ανθρώπου γίνεται, ως ηυδόκησε». 
Νικοδήμου Αρχιερέως αιωνία η μνήμη!

Ο μακαριστός Πατρών Νικόδημος λειτουργών στην Ευαγγελίστρια 

Viewing all 5624 articles
Browse latest View live