Quantcast
Channel: Ιδιωτική Οδός
Viewing all 5552 articles
Browse latest View live

ΚΟΥΑΡΤΕΤΑ ΕΓΧΟΡΔΩΝ ΠΑΤΡΙΝΩΝ ΣΥΝΘΕΤΩΝ ΜΕ ΤΟ "ΝΕΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ"

$
0
0

"Ένα πραγματικό δισκογραφικό κομψοτέχνημα κοσμεί εδώ και λίγες μέρες τις προθήκες των δισκοπωλείων προσφέροντας ένα πανόραμα μουσικής που έγραψαν τρεις Πατρινοί συνθέτες, ο Δημήτριος Λιάλιος, ο Ανδρέας Νεζερίτης και ο Θεόφιλος Κάββουρας. Η Πάτρα στο επίκεντρο τόσο όσον αφορά το καθαρά μουσικό μέρος, αλλά και την καλαίσθητη έκδοση, που αποπνέει την ατμόσφαιρα της αχαϊκής πρωτεύουσας, της άλλοτε κραταιάς πόλης. Μια άκρως σημαντική έκδοση, που βασίστηκε στην έρευνα και το αστείρευτο μεράκι του συμπολίτη θεολόγου και μουσικολόγου Παναγιώτη Ανδριόπουλου, που πάλεψε με πάθος και κόντρα σε όλες τις αντιξοότητες που συνάντησε για να έχει επιτέλους η Πάτρα μια τόσο ξεχωριστή κυκλοφορία και να αποτυπωθούν σε cd βρίσκοντας το κοινό τους, συνθέσεις των τριών μεγαλύτερων συνθετών – τέκνων της". 
Αυτά έγραφε - μεταξύ άλλων - ο όντως φιλόμουσος δημοσιογράφος και κριτικός Γιάννης Μουγγολιάς στην εφημερίδαΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑστις 11/3/2009, δηλ. πριν πέντε χρόνια, όταν πρωτοκυκλοφόρησε το cd με τα Κουαρτέτα Εγχόρδων Πατρινών Συνθετών, που ερμήνευσε απαράμιλλα το Νέο Ελληνικό Κουαρτέτο, που ίδρυσε και διηύθυνε ο σολίστ στο βιολί Γιώργος Δεμερτζής.

   

Τώρα βλέπω με χαρά ότι τα Κουαρτέτα αυτά αναπαράγονται στο youtube, απ'όπου τα αναδημοσιεύω εδώ στην Ιδιωτική Οδό. Πράγμα που σημαίνει ότι κάποιοι τα ανακάλυψαν και ασχολήθηκαν μαζί τους, κι αυτό δεν είναι καθόλου λίγο... Φαίνεται πως η σοβαρή δουλειά παίρνει λίγο χρόνο για να ανακαλυφθεί. Είμαι περήφανος που συνέβαλα σ'αυτή την έκδοση, που ελπίζω να έχει και συνέχεια. Δείτε τα σχετικά με την έκδοση αυτή εδώ.

 

ΤΖΕΝΗ ΒΑΝΟΥ - Ένα αηδόνι που σιώπησε νωρίς

$
0
0

ΤουΓιάννη Γιγουρτσή
Έφυγε σήμερα σιωπηλά μια μεγάλη ερμηνεύτρια και ένας ξεχωριστός άνθρωπος. 
Η Τζένη Βάνου υπήρξε μια μοναδική γυναικεία φωνήπου ξεκίνησε από το ελαφρό τραγούδι και την τζαζ και κατέληξε στο λαϊκό, αμφότερα με μεγάλη επιτυχία. Στα τέλη της δεκαετίας του ’50 και αρχές της δεκαετίας του ’60 ήταν η μούσα του Μίμη Πλέσσα και είπε με τρόπο μοναδικό μερικά από τα καλύτερα τραγούδια του. Υπήρξε μεγάλη φωνή και ίσως η τελευταία γνήσια και σημαντική εκπρόσωπος του ελαφρού τραγουδιού στην Ελλάδα. Όμως την δεκαετία του ’60 το ελαφρό τραγούδι άρχισε να φθίνει και ήδη από τις αρχές του ’70 η Τζένη Βάνου στράφηκε, περισσότερο από ανάγκη παρά επιλογή, στο λαϊκό τραγούδι. Τα λαϊκά της δεν ήταν εφάμιλλα των ελαφρών, όμως η μοναδική φωνή και κυρίως η απίστευτη ερμηνεία της ανέδειξε και μας έκανε να θυμόμαστε τραγούδια που αλλιώς θα είχαν χαθεί. Υπό την έννοια αυτή η Τζένη Βάνου υπήρξε ένα από τα καλύτερα παραδείγματα για την σημασία που μπορεί να έχει ρόλος του ερμηνευτή στο τραγούδι. Η ίδια έζησε, τραγούδησε και ερμήνευσε με πάθος.


Η περίοδος της ακμής της ήταν μικρή, η φωνή της έσπασε πολύ γρήγορα και η ίδια κατέληξε να τραγουδά ως δεύτερο και τρίτο όνομα, συχνά κάτω από πολύ κατώτερους από αυτή τραγουδιστές. Πολλοί έλεγαν ότι σπατάλησε το ταλέντο της, η ίδια ωστόσο υποστήριζε της επιλογές της και την προτεραιότητα που έδωσε στην προσωπική της ζωή έναντι της καριέρας της. 
Την Τζένη Βάνου την αγάπησα από πολύ μικρός και γοητεύτηκα από τη φωνή και τα τραγούδια της, ίσως γιατί ήταν μια από τις αγαπημένες τραγουδίστριες της μάνας μου και η φωνή της, μαζί με της Βέμπο, της Μούσχουρη, της Φαραντούρη αλλά και του Καζαντζίδη, του Μπιθικώτση, της Νίνου και της Μαίρης Λίντα, ήταν ανάμεσα σε αυτές με τις οποίες μεγάλωσα. 
Την άκουσα ζωντανά στην πολύ σημαντική για την ίδια Θεσσαλονίκη, όταν πια βρισκόταν στην μουσική παρακμή της. Ωστόσο δεν ένιωσα την απογοήτευση που είχα νιώσει, όταν άκουσα για παράδειγμα πρώτη φορά τη Νάνα Μούσχουρη. Η τελευταία μπορεί να διατηρούσε ακόμα την φωνή της, αλλά είχε χάσει εκείνη την αχλύ και την γοητεία που η μαγική παρουσία του Χατζιδάκι τής είχε χαρίσει εκεί πίσω στις αρχές του ’60. Ήταν την ίδια εποχή που και η Τζένη Βάνου ξεκινούσε την καριέρα της, αρχικά μάλιστα ως ανταγωνίστρια τής Μούσχουρη. 


Η Τζένη Βάνου είχε εξαιρετική δύναμη στην ερμηνεία της αλλά και την δυνατότητα να μεταφέρει το συναίσθημα της από την σκηνή προς τον θεατή και να επικοινωνεί άμεσα μαζί του. Αυτό κάλυπτε και τις όποιες φωνητικές αδυναμίες. Γι΄ αυτό άλλωστε και επεδίωξα να την ακούσω και άλλες φορές. Παρακολουθούσα έκτοτε την δημόσια παρουσία, τις συνεντεύξεις, τις εμφανίσεις της στην τηλεόραση και αλλού. Συνέπεια, σεμνότητα, χαμηλοί τόνοι, αξιοπρέπεια, μέτρο. Με τον ίδιο τρόπο αντιμετώπισε το τελευταίο διάστημα το πρόβλημα της υγείας της και έτσι διακριτικά έφυγε μια κρύα μέρα του Φλεβάρη. 
Οι ερμηνείες της στα περισσότερα από τα τραγούδια που τραγούδησε είναι ανεπανάληπτες και για αυτές θα την θυμόμαστε πάντα.Η Τζένη Βάνου υπήρξε μια μεγάλη Κυρία που στάθηκε πάντα με το κεφάλι ψηλά στον δύσκολο χώρο και εξαιρετικά ανταγωνιστικό επαγγελματικό χώρο που επέλεξε, και αυτό ίσχυσε και τόσο στις μεγάλες όσο και στις δύσκολες στιγμές της καριέρας της. Εμείς θα την τραγουδάμε και θα την θυμόμαστε για πολλά χρόνια ακόμα, και θα είναι μια φωνή που θα φροντίσουμε να μάθουν και να αγαπήσουν και τα παιδιά μας.


Σε έναν κόσμο που η απατηλή και εφήμερη λάμψη της ματαιοδοξίας είναι ο κανόνας,η Τζένη Βάνου έκανε την διαφορά, και αυτό όχι τυχαία αλλά συνειδητά. Γι’ αυτό και θα μείνει στη μνήμη μας, και ακόμα γιατί ξέρουμε πως απ’ όσες άλλες σπουδαίες φωνές και αν ακούσομε τραγούδια όπως η «Σκλάβα», το «Αν είναι η αγάπη αμαρτία» ή το « Αγόρι μου», πάντα η ανάμνηση της μαγικής και συγχρόνως αληθινής ερμηνείας της θα μας στοιχειώνει και θα μας ακολουθεί.

Η ΡΩΜΙΑ ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ

$
0
0

"Είμαι Ρωμιά", τραγούδησε η Μελίνα με πάθος! 
Ένα τραγούδι από το πρόγραμμα Deux sur la Deux Τζο Ντασέν (1970). 
Οι στίχοι και η μουσική αποδίδονται στον Μάνο Χατζιδάκι, βλέπω σε αρκετές σελίδες στο ίντερνετ. Και μου μοιάζει περίεργο, γιατί ο Χατζιδάκις δεν το αναφέρει πουθενά στη δισκογραφία του ή στην εργογραφία του, και δεν υπάρχει ούτε στο cd Η Μελίνα του Μάνου. Μάλλον δεν ισχύει αυτό και ισχύει το άλλο που εντόπισα. Στίχοι: Ραχήλ Ντασσέν και μουσική του Τζο Ντασσέν. 
Το παραθέτω εδώ γιατί φέτος είναι - ως γνωστόν - τα 20χρονα από την αναχώρηση της αιώνιας Ρωμιάς απ'αυτή τη ζωή. 
Και επειδή το τραγούδι έγινε διάσημο και γαλλιστί, παραθέτω και το βίντεο με τους γαλλικούς στίχους.




Ιστορίες, φασαρίες, που 'σαστε, μωρέ παιδιά 
Τι μου λένε, τι μου λένε, πως δεν είμαι πια Ρωμιά 
Ήρθαν οι καραβανάδες και μου πήραν τα χαρτιά 
Και μου φέραν τα μαντάτα πως δεν είμαι πια Ρωμιά 

Μαμά μου, ήσουν φρόνιμη, το ξέρω εγώ καλά 
Και ο μπαμπάς μου το 'λεγε πως ήσουνα Ρωμιά 

Να βρισκόμουνα στην Τήνο και ν'ανάψω ένα κερί 
Να μιλήσω, να δακρύσω, να ρωτήσω το γιατί 
Πες μου, πες μου, Παναγιά μου, τι είναι τούτα τα στοιχειά 
Που μας βάλανε στο γύψο και μας πήραν τα χαρτιά 

Μαμά μου, ήσουν φρόνιμη, το ξέρω εγώ καλά 
Και ο μπαμπάς μου το 'λεγε πως ήσουνα Ρωμιά 

Αχ, ραγιάδες, γαλονάδες, Αμερικανών παιδιά 
Πώς το λέτε, πώς το λέτε, πως δεν είμαι εγώ Ρωμιά 
Θα σας πάρουν το κεφάλι, θα 'ρθουν πίσω τα παιδιά 
Θα μου δώσουν τα χαρτιά μου και θα ζήσω σα Ρωμιά 
Η ιστορία τέλειωσε, τα ζώα στα κλουβιά 
Η θάλασσα απέραντη κι εγώ πάλι Ρωμιά

 

ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΜΟΥ ΜΕ ΘΕΜΑ "ΕΚΚΛΗΣΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΣ"

$
0
0

Το τελευταίο (διπλό) τεύχος (57:3-4, 2013) του έγκριτου θεολογικού περιοδικού St Vladimir’s Theological Quarterly, που εκδίδεται από το Ορθόδοξο Θεολογικό Σεμινάριο του Αγίου Βλαδιμήρου (Νέα Υόρκη, Η.Π.Α.), είναι αφιερωμένο στο Διεθνές Θεολογικό Συνέδριο «Εκκλησιολογία και Εθνικισμός στη Μεταμοντέρνα Εποχή»,που συνδιοργανώθηκε από την Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου, την έδρα Ορθοδόξου Θεολογίας του Πανεπιστημίου του Münster (Γερμανία), το Κέντρο Ορθοδόξων Χριστιανικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Fordham (Νέα Υόρκη), το Ρουμανικό Ινστιτούτο Διορθοδόξων, Διαχριστιανικών και Διαθρησκειακών Σπουδών (INTER Cluj-Napoca, Ρουμανία), το Χριστιανικό Πολιτιστικό Κέντρο Βελιγραδίου (Σερβία), το Βιβλικό Θεολογικό Ινστιτούτο του Αγίου Ανδρέα (Μόσχα), την Ορθόδοξη Ακαδημία του Βάλαμο (Φινλανδία) και το Ευρωπαϊκό Forum Ορθοδόξων Θεολογικών Σχολών (EFOST, Βρυξέλλες), από τις 24 έως τις 27 Μαΐου 2012. 
Υπό τον γενικό τίτλο «Εκκλησιολογία και Εθνικισμός»ο τόμος φιλοξενεί 17 κείμενα επιφανών Ελλήνων και ξένων Ορθοδόξων Θεολόγωντα οποία μελετούν τη σχέση Ορθοδοξίας και Εθνικισμού (αποτέλεσμα του εναγκαλισμού Κράτους-Εκκλησίας στις περισσότερες παραδοσιακές Ορθόδοξες χώρες), Κράτους και Εκκλησίας, το ζήτημα του εθνοφυλετισμού και τη συμβολή του στη διαμόρφωση των εθνικών εκκλησιών, την εμφάνιση εκκλησιαστικής «Διασποράς», το ζήτημα του πρωτείου κ.ά. 
Το πρώτο κείμενο του τόμου επιγράφεται «’’Ουκ ένι Ιουδαίος ουδ’ Έλλην’’: Καθολικότητα και Εθνότητα» και υπογράφεται από τον Μητροπολίτη Διοκλείας Κάλλιστο Ware. Το δεύτερο άρθρο με τίτλο «Ορθοδοξία και Εθνικισμός» ανήκει στον Lucian Leustean,Λέκτορα Πολιτικών Επιστημών και Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο του Aston (Birmingham Ηνωμένο Βασίλειο). Ακολουθεί το κείμενο του Πασχάλη Κιτρομηλίδη, Καθηγητή Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, με τίτλο «Διαφωτισμός, Εθνικισμός, Εθνικό Κράτος και ο αντίκτυπός τους στον Ορθόδοξο κόσμο». «Ορθοδοξία και Εθνικισμός στην Ρωσική Ορθοδοξία» είναι ο τίτλος του άρθρου που ακολουθεί και υπογράφεται από την Daniela Kalkandjieva, Ερευνήτρια του Επιστημονικού Τμήματος του Πανεπιστημίου της Σόφιας (Βουλγαρία). Το επόμενο άρθρο με τίτλο «Η Ορθόδοξη Οικουμενικότητα και το Βουλγαρικό Σχίσμα» προέρχεται από τον Δημήτριο Σταματόπουλο, Επίκουρο Καθηγητή στο Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (Θεσσαλονίκη). Το κείμενο που ακολουθεί έχει τίτλο «Γιατί οι Ορθόδοξες Εκκλησίες είναι επιρρεπείς στην Εθνικοποίηση ή ακόμα και τον Εθνικισμό» και συγγραφέας του είναι ο Βασίλειος Ν. Μακρίδης,Καθηγητής της Κοινωνιολογίας της Θρησκείας στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου του Erfurt (Γερμανία). Το άρθρο με τίτλο «Πέρα από τον Εθνικισμό; Η περίπτωση της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αντιοχείας» ανήκει στον Assaad Elias Kattan, Καθηγητή της Έδρας Ορθόδοξης Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο του Münster (Γερμανία), ενώ ο Χρήστος Καρακόλης, Αναπληρωτής Καθηγητής Καινής Διαθήκης στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών είναι ο συγγραφέας του άρθρου που ακολουθεί υπό τον τίτλο: «Εκκλησία και Έθνος στην Καινή Διαθήκη: Η διαμόρφωση των Παύλειων κοινοτήτων». Τα δύο επόμενα κείμενα, του Paul Meyendorff, Καθηγητή Λειτουργικής Θεολογίας στο Θεολογικό Σεμινάριο του Αγίου Βλαδιμήρου και εκδότη του ομώνυμου περιοδικού, καθώς και του Αρχιμανδρίτη Γρηγορίου Παπαθωμά, Καθηγητή Κανονικού Δικαίου στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και στο Ινστιτούτο Ορθόδοξης Θεολογίας του Αγίου Σεργίου εξετάζουν όψεις του φαινομένου του Εθνοφυλετισμού. Το πρώτο έχει τίτλο: «Εθνοφυλετισμός, Αυτοκεφαλία και Εθνικές Εκκλησίες - Θεολογική προσέγγιση και εκκλησιολογικές συνέπειες», ενώ το δεύτερο επιγράφεται «Εθνοφυλετισμός και η αποκαλούμενη ‘’Διασπορά’’». Το κείμενο της Dragica Tadic-Papanikolaou, θεολόγου και Υπεύθυνης Σχεδιασμού στο Χριστιανικό Πολιτιστικό Κέντρο Βελιγραδίου (Σερβία) έχει τίτλο «Η διαμόρφωση Εθνικής Ιδέας και Ταυτότητας μέσα από τις Εκκλησιαστικές Διηγήσεις». Το κείμενο του π. Cyril Honorun, Επισκέπτη Ερευνητή στο Πανεπιστήμιο του Yale (Η.Π.Α.) τιτλοφορείται «Εκκλησία και Έθνος: Υπό το πρίσμα της μετα-εκκοσμίκευσης». Ο Μητροπολίτης Περγάμου Ιωάννης Ζηζιούλας, Ακαδημαϊκός, Συμπρόεδρος της Μεικτής Διεθνούς Επιτροπής Θεολογικού Διαλόγου μεταξύ της Ρωμαιοκαθολικής και της Ορθόδοξης Εκκλησίας και Καθηγητής στα Πανεπιστήμια King’s College (Λονδίνο), Γλασκώβης, Εδιμβούργου και Θεσσαλονίκης αναλύει το θέμα «Πρωτείο και Εθνικισμός», ενώ ο Δρ. Θανάσης Ν. Παπαθανασίου, Αρχισυντάκτης του Θεολογικού Περιοδικού «Σύναξη», Διδάσκων στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και Μέλος της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Διαπολιτισμικής Θεολογίας και Διαθρησκειακών Σπουδών (ESITIS) αναπτύσσει το θέμα «Σημεία εθνικοσοσιαλισμού στην ελλαδική Εκκλησία;». Το κείμενο «Εκκλησιολογία και Παγκοσμιοποίηση: Σε αναζήτηση εκκλησιολογικού παραδείγματος στην εποχή της Παγκοσμιοποίησης (σε συνέχεια των προηγούμενων παραδειγμάτων: τοπικό, αυτοκρατορικό, εθνικό) αποτελεί τη συμβολή στον τόμο του Δρ. Παντελή Καλαϊτζίδη, Διευθυντή της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου και Διδάσκοντα στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Το άρθρο που ακολουθεί με τίτλο «Εθνικισμός, Κρατισμός και Ορθοδοξία» υπογράφεται από τον Davor Dzaltο, Καθηγητή Θρησκειών, Ιστορίας και Θεωρίας της Τέχνης και Προέδρου του Ινστιτούτου Μελέτης του Πολιτισμού και του Ινστιτούτου Φιλοσοφίας και Κοινωνικής Θεωρίας στο Πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου (Σερβία). Το τελευταίο κατά σειρά μελέτημα είναι του Δρ. Alexander Verkhovsky, Διευθυντή του Κέντρου Πληροφόρησης και Ανάλυσης SOVA (Μόσχα). Έχει τίτλο «”Πολιτική Ορθοδοξία”: Η συμμετοχή της θρησκείας στη διαδικασία σχηματισμού της ταυτότητας», και επικεντρώνεται στις τρέχουσες εξελίξεις στη Ρωσία και στην πολιτική χρήση της ρωσικής Ορθοδοξίας. 
Ο τόμος ολοκληρώνεται με σύντομη παρουσίαση των βιογραφικών στοιχείων των συνεργατών του παρόντος διπλού τεύχους. 
Μετά την κυκλοφορία του στην αγγλική γλώσσα, ο τόμος Εκκλησιολογία και Εθνικισμός αναμένεται να κυκλοφορήσει σύντομα και στα ελληνικά από την «Εκδοτική Δημητριάδος», το εκδοτικό τμήμα της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου.

ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

$
0
0

ΤουΓιάννη Γιγουρτσή
Μια πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη χθες Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου το απόγευμα με αφορμή την παρουσίαση του τόμου "ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΣΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΣΧΟΛΕΙΟ - Ο διάλογος και η κριτική για το νέο Πρόγραμμα Σπουδών στα Θρησκευτικά Δημοτικού και Γυμνάσιου", εκδόσειςΑρμός.  
Ο τόμος είναι αποτέλεσμα της συλλογικής δουλειάς και του διαλόγου που έγινε με αφορμή την σύνταξη νέων προγραμμάτων σπουδών (ΠΣ)για το μάθημα των θρησκευτικών στο σχολείο.Την ημερίδα διοργάνωσε ο δραστήριος Πανελλήνιος Θεολογικός Σύλλογος "ΚΑΙΡΟΣ - για την αναβάθμιση της θρησκευτικής εκπαίδευσης"και έλαβε χώρα στη φιλόξενη και πολύ όμορφη αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης, την οποία γενναιόδωρα παραχώρησε ο Δήμος Θεσσαλονίκης.
Ο ίδιος ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης παρευρέθηκε και απηύθυνε θερμό χαιρετισμό. 
Η ημερίδα υπήρξε η αφορμή για τους εκλεκτούς ομιλητές, θεολόγους ή μη, οι οποίοι είχαν όλοι τους, περισσότερο ή λιγότερο, ενεργά ασχοληθεί με το θέμα των νέων ΠΣ να διατυπώσουν τις θέσεις και την φιλοσοφία που διέπει την εκπαιδευτική αυτή πρότασή, αλλά και να κριτικάρουν επιμέρους σημεία της. 
Εισηγητές ήταν οι καθηγητές της Θεολογικής του ΑΠΘ Θεόδωρος Γιάγκος και Χρυσόστομος Σταμούλης, οι θεολόγοι-εκπαιδευτικοί π. Τιμόθεος Ρωμανάς και Καλλιρρόη Ακανθοπούλου, ο Σχ. Σύμβουλος των Θεολόγων Θεσσαλονίκης Πολύβιος Στράντζαλης, ο Σταύρος Γιαγκάζογλου, Σύμβουλος Α'του Υπουργείου Παιδείας και ο δικηγόρος Γιάννης Κωνσταντίνου.
Συντονιστής της ημερίδας ήταν ο καθηγητής της Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ Μιλτιάδης Κωνσταντίνου. Ενδιαφέρουσα ήταν και η συζήτηση που ακολούθησε τις εισηγήσεις, η οποία συνεχίστηκε ως αργά το βράδυ στη δεξίωση που ακολούθησε την εκδήλωση.


Αντιγράφω από το δελτίο τύπου του ΚΑΙΡΟΥ για το βιβλίο: 
"Στον συλλογικό αυτό τόμο αποτυπώνονται οι βασικοί άξονες του νέου Προγράμματος Σπουδών στα Θρησκευτικά Δημοτικού και Γυμνασίου, οι κύριες όψεις του διαλόγου και των αντιδράσεων που προκάλεσε, η συζήτηση και η ανοικτή διαβούλευση στο πλαίσιο της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, οι θέσεις των Θεολογικών Σχολών για το μάθημα των Θρησκευτικών, καθώς και ο γενικότερος διάλογος για τη φυσιογνωμία και τα προβλήματα της θρησκευτικής εκπαίδευσης στη χώρα μας. Τα κείμενα που δημοσιεύονται ανήκουν σε όλες τις πλευρές αλλά εμφανίζουν ως κοινό χαρακτηριστικό τη νηφαλιότητα και τη συνειδητή προσπάθεια συμβολής και σύνθεσης. Σε μια δύσκολη και ρευστή εποχή, στο μεταίχμιο της κρίσης, πρόσωπα και φορείς εκφράζουν τις θέσεις τους για τα Θρησκευτικά στο σύγχρονο σχολείο, ανοίγοντας έναν γόνιμο και δημιουργικό διάλογο, οι ποικίλες πτυχές του οποίου καταγράφουν τη ζωντανή πορεία ανανέωσης του μαθήματος των Θρησκευτικών στην ελληνική εκπαίδευση. Σταθερή επιδίωξη του νέου ΠΣ είναι η υπέρβαση της διελκυστίνδας μεταξύ του κατηχητικού και του θρησκειολογικού προτύπου. Το Μάθημα των Θρησκευτικών συνιστά γνωριμία με τα μορφωτικά αγαθά, τις αξίες και τον πολιτισμό που διαμόρφωσε ο Χριστιανισμός και ιδιαίτερα η Ορθόδοξη Παράδοση, ενώ παράλληλα διδάσκει στοιχεία από τις δύο άλλες χριστιανικές παραδόσεις της Ευρώπης, καθώς και στοιχεία για ορισμένες από τις μεγάλες θρησκευτικές παραδόσεις που ενδιαφέρουν ιδιαίτερα την ελληνική κοινωνία. Ακόμη, τα κοινωνικά και υπαρξιακά προβλήματα του ανθρώπου προσεγγίζονται με πνεύμα διαλόγου, ελευθερίας και καταλλαγής, χωρίς ομολογιακή εμμονή, κατηχητισμό, φανατισμό ή μισαλλοδοξία. Με άλλα λόγια, το σύγχρονο μάθημα των Θρησκευτικών βοηθά στην κατανόηση της παράδοσης και εκφράζει τον θρησκευτικό πολιτισμό μας με σεβασμό προς κάθε ετερότητα.Στο πλαίσιο της αποδοχής του πλουραλισμού και της διαπολιτισμικής προσέγγισης ως αφετηρίας για οποιαδήποτε σοβαρή εκπαιδευτική θεωρία και πρακτική, η θρησκευτική εκπαίδευση των μαθητών καλείται να διαδραματίσει σοβαρό ρόλο στη δυνατότητα των μαθητών να διαχειρίζονται υπεύθυνα και δημιουργικά τον πλουραλισμό στη ζωή τους και τον διάλογο με τον «άλλον» και το «διαφορετικό»."

ΜΙΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΠΟΥ ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΙ ΤΗΝ ΙΕΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ

$
0
0
Δημήτρης Μπαλτᾶς 
M. Midgley, Ἡ θεωρία τῆς ἐξέλιξης ὡς θρησκεία,μετ. Ἀ. Κιουπκιολής, Ἐκδόσεις Κουκίδα, 2011, σελ. 311 
Ἡ συγγραφέας, ἡ ὁποία δίδαξε παλαιότερα φιλοσοφία στό Πανεπιστήμιο τοῦ Νιούκαστλ, ἀσχολεῖται στό παρόν βιβλίο μέ τό ζήτημα τῆς σχέσεως τῆς θρησκείας μέ τήν ἐπιστήμη. Πιό συγκεκριμένα, γράφει ὅτι «ἡ στρέβλωση πού ὑφίσταται ἡ ἐπιστήμη ὅταν καταλαμβάνει τή θέση τῆς θρησκείας εἶναι κεντρικό στοιχεῖο τοῦ θέματος μου. Καί δέν εἶναι τυχαῖο ὅτι οἱ προσπάθειες κατάργησης τῆς θρησκείας δημιούργησαν ἕνα κενό πού ἀπορρόφησε μέσα του ὥς ἕνα βαθμό τήν ἐπιστήμη» (σ. 259). Προσθέτει δέ ἡ Midgley ὅτι «οἱ ἄνθρωποι πού ἔχουν σήμερα μιά ἰδιαίτερη ἰσχυρή πίστη στήν ἐπιστήμη δέν ἐκφέρουν ἕνα ἀμιγῶς ἐπιστημονικό λόγο» (σ. 55). Εἶναι λοιπόν εὐνόητο ὅτι ἡ συγγραφέας δέν ἀπορρίπτει τήν ἀξία τῆς ἐπιστήμης, ἀλλά τήν ἱεροποίησή της. 
Παρά τό γεγονός ὅτι ἡ ἐπιστήμη ἀντιμάχεται κατά κανόνα τήν θρησκεία, προσπαθώντας νά ἀποδείξει τό ἀβάσιμο τῶν θέσεών της, καί παρά τόν σκεπτικισμό ἤ τήν ἀδιαφορία πολλῶν ἀνθρώπων πρός τήν θρησκεία, δέν μπορεῖ νά ἀμφισβητήσει κανείς ὅτι «σχεδόν ὅλοι πιστεύουν σέ κάτι» (σ. 44). Ἀναλυτικότερα, ἐπισημαίνει ἡ Midgley ὅτι «ἀναμφίβολα κάθε βαθύ καί ἀπρόσωπο ἐνδιαφέρον μπορεῖ νά ὀνομαστεῖ θρησκευτικό μέ μιά εὐρύτερη ἔννοια- μέ αὐτήν τήν ἔννοια καί ὁ μαρξισμός εἶναι θρησκεία … Ὁποιοσδήποτε ἐπιθυμεῖ πάνω ἀπ’ ὅλα νά ἀποφύγει τή θρησκευτική διάσταση θά πρέπει νά σκεφτεῖ ὅτι ὁ ἔντονος ἀτομικισμός πού ἔχει ἐπικεντρώσει τήν προσοχή μας ἀποκλειστικά στό μοντέλο τοῦ κοινωνικοῦ συμβολαίου εἶναι καί ὁ ἴδιος πλήρως μυστικιστικός. Δοξάζει τήν ἀνθρώπινη ψυχή ὡς ἕνα ἀντικείμενο πού ἔχει ἄπειρη καί ὑπερβατική ἀξία, τήν ἐξυμνεῖ ὡς τόν μόνο πραγματικό δημιουργό καί τήν ἔχει ἐπενδύσει μέ πολλά στοιχεῖα τῆς πανοπλίας τοῦ Θεοῦ» (σ. 308). 
Ἡ συγγραφέας ἀναμετρᾶται σέ διάφορα σημεῖα τοῦ βιβλίου της μέ τήν «θεωρία τῆς ἐξελίξεως», ἡ ὁποία εἶναι «ὁ μύθος τῆς ἐποχῆς μας γιά τή δημιουργία»,διευκρινίζοντας ὅτι «χαρακτηρίζοντάς τη ὡς μύθο δέν ἐννοοῦμε ὅτι εἶναι μιά πλαστή ἱστορία. Ἐννοοῦμε ὅτι ἔχει μεγάλη συμβολική δύναμη, ἡ ὁποία εἶναι ἀνεξάρτητη ἀπό τήν ἀληθειά της» (σ. 71). Ἐπίσης, ἡ Midgley προσεγγίζει κριτικά τίς ἀπόψεις τοῦ Ντώκινς (σ. 101, σσ. 252-256), τοῦ Μονό (σσ. 155-162) καί τοῦ Ράσσελ (σσ. 200-202).
Ἀπό τήν πραγμάτευση τῶν ζητημάτων φαίνεται ὅτι ἀκόμα κι ἄν δέν πιστεύει κανείς στήν θρησκεία (λ.χ. στόν χριστιανισμό) δέν μπορεῖ οὔτε νά ἀπορρίψει τήν ἠθική προτείνοντας ἕνα ἀνεδαφικό ἀτομικισμό,οὔτε τόν πνευματικό χαρακτῆρα πού ἡ ἴδια ἡ ἐπιστήμη θέλει νά ἔχει, οὔτε φυσικά μπορεῖ νά ἀντικαταστήσει τήν θρησκεία μέ τήν ἐπιστήμη. Εἶναι σαφές ὅτι ἡ ἀποϊεροποίηση τοῦ κόσμου μας πού ἐπιχειρεῖται μέχρι σήμερα καί μάλιστα ἐν ὀνόματι τῆς ἐπιστήμης, ἐκ τῶν πραγμάτων δέν μπορεῖ νά γίνει ἀποδεκτή. 
Σέ μία συνολική ἀποτίμηση, νομίζω ὅτι οἱ ἀπόψεις τῆς Midgley θά προκαλέσουν τό ἐνδιαφέρον ἑνός εὐρύτερου κοινοῦ μέ προβληματισμούς καί ἀνησυχίες, ἑνός κοινοῦ πού πιστεύει ἤ δέν πιστεύει σέ κάποια συγκεκριμένη θρησκεία. Ἡ συγγραφέας ὑπερασπίζεται τήν θρησκεία καί ἀντιμάχεται τήν μετατροπή τῆς ἐπιστήμης σέ θρησκεία.

ΓΕΡΩΝ ΧΑΛΚΗΔΟΝΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ: "Ὀφείλομεν νὰ μὴν ἐπιδεικνύομεν ἰσχὺν καὶ ναρκισσισμόν..."

$
0
0

Την ...απάντηση σε κάποιους Επισκόπους της Εκκλησίας της Ελλάδοςοι οποίοι αυθαιρετούν συστηματικά, φωνασκούν αδικαιολόγητα, καταγγέλλουν τους πάντες καθημερινά, και γενικώς εκθέτουν την Εκκλησία στα μάτια των πολλών, δίνοντας την εντύπωση ότι αυτοί είναι η φωνή και η μαρτυρία της Εκκλησίας, δίνει ο Μητροπολίτης του Οικουμενικού Πατριαρχείου Γέρων Χαλκηδόνος Αθανάσιος. 
Στηνομιλία του κατά την χειροτονία του νέου Επισκόπου Αμορίου Νικηφόρου στο Φανάρι,την περασμένη Κυριακή 2 Φεβρουαρίου, διετύπωσε με σαφήνεια την περί Επισκόπων ορθόδοξη διδασκαλία, λαμβάνοντας υπ'όψιν του φυσικά και τους σύγχρονους καιρούς. Μεταφέρω εδώ αυτούσια αποσπάσματα απ'αυτόν τον πέρα ως πέρα αληθινό λόγο του Γέροντος Χαλκηδόνος, τον οποίο μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο στοΦως Φαναρίου
"Ἡμεῖς οἱ Ἀρχιερεῖς εἴμεθα ὑπηρέται καὶ διάκονοι τῶν Μυστηρίων τοῦ Θεοῦ. Διὸ καὶ ὀφείλομεν νὰ ἔχωμεν φόβον Θεοῦ, ἐγρήγορσιν, τόλμην καὶ ἀποφασιστικότητα, νὰ εὑρισκόμεθα ἀγαπητικῶς πλησίον τοῦ λαοῦ, βοηθοῦντες αὐτὸν καὶ μὴ "ἑστῶτες καὶ θερμαινόμενοι" (Ἰω. 18, 18) ἐντὸς ὑαλίνων πλέον πύργων, ὡς ἄλλοτε οἱ φεουδάρχαι ἐπίσκοποι τοῦ Μεσαίωνος καὶ ὄχι μόνον, "φυλάσσοντες φυλακὰς τῆς νυκτός" (Λουκ. 2, 8), οἱ καιροὶ γὰρ οὐ μενετοὶ (Φιλαδελφείας). Παρῆλθε ἄλλωστε ἡ ἐποχὴ αὕτη, ὁδεύομεν δὲ ἄγνωστον ποῦ. 
Ὀφείλομεν ὡς ἐκ τούτου νὰ μὴν ἐπιδεικνύομεν ἰσχὺν καὶ ναρκισσισμόν, καθότι ἡ ἰσχὺς συνδέεται μετὰ τοῦ ναρκισσισμοῦ. Διότι εἰς αὐτὸν τὰ προσωπικὰ τόσον ὑπεραξιοποιοῦνται καὶ παρερμηνεύονται ὡς ὑπηρετικὰ τοῦ καλοῦ τῆς Ἐκκλησίας, ὥστε εἰς τὰ ὄμματα τοῦ ναρκισσευομένου νὰ δικαιολογοῦνται ἀκόμη καὶ τὰ ψεύδη (H.-J. Wirth). Αὐτοερώμενοι ὡς ὁ εὐειδὴς Νάρκισσος, πιστεύουν τόσον πολὺ ὅτι εἶναι μεγαλειώδεις καὶ ἀπόλυτοι, ὥστε δυσκολεύονται εἰς τὴν αὐτοκριτικήν, τοῦθ’ ὅπερ ὁδηγεῖ εἰς τὴν ἀπώλειαν τῆς πραγματικότητος. Ἡ ἰσχὺς προσφέρει εἰς τὸν ναρκισσευόμενον μίαν καλὴν εὐκαιρίαν διὰ νὰ εὑρίσκει τὰς ἀνάγκας τῆς μεγαλειότητός του (B. Tambour – H. Meesmann). 
Ὀφείλομεν νὰ μὴν ἐμφανιζόμεθα ὡς παντογνῶσται ἀλλὰ νὰ εἴμεθα σεμνοὶ καὶ ταπεινοί, γνωρίζοντες τὰ ὅριά μας, καὶ σεβόμενοι τοὺς ἄλλους καὶ ἰδίως τοὺς εἰδικούς. Ὀφείλομεν νὰ ἐργαζόμεθα σκληρά, μὴ ἐνωτιζόμενοι τὰ τοῦ ἄφρονος πλουσίου "ψυχή, ἔχεις πολλὰ ἀγαθά……" (Λουκ. 12, 19)".

Η ΥΠΑΡΞΙΑΚΗ ΜΟΝΑΞΙΑ ΤΟΥ ΦΥΛΕΤΙΣΜΟΥ

$
0
0

"ΟΥΚ ΕΙΜΙ ΩΣΠΕΡ ΟΙ ΛΟΙΠΟΙ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ" 
του παπαδάσκαλου Κωνσταντίνου Ι. Κώστα 
Με την Κυριακή (9-2-2014) του Τελώνη και του Φαρισαίου άνοιξε πάλι το Τριώδιο και η Εκκλησία χτυπά την καμπάνα για τον ύπουλο εχθρό, που καραδοκεί μέσα και έξω από τον εαυτό μας: "ουκ ειμί ώσπερ οι λοιποί των ανθρώπων". Δεν είμαι σαν τους άλλους ανθρώπους. Φράση που ερμηνεύει με τον πιο τραγικό τρόπο τη ρίζα και την υπαρξιακή έπαρση και μοναξιά του φυλετισμού. 
"Της μετανοίας άνοιξόν μοι πύλας, Ζωοδότα. Ορθρίζει γαρ το πνεύμα μου, προς ναόν τον άγιόν σου, ναόν φέρων του σώματος, όλον εσπιλωμένον. Αλλ’ ως οικτίρμων, κάθαρον, ευσπλάχνω σου ελέει"(Ιδιόμελο του Όρθρου των Κυριακών του Τριωδίου). 
Η πρόσκληση του θείου παράγοντα από τον άνθρωπο με το άνοιγμα των θυρών της ύπαρξής του, ώστε να τεθεί ολόκληρος και συνεργατικά στην επίπονη και βεβαιωμένη λυτρωτική διαδικασία της ολοκληρωμένης αλλαγής (μετάνοια) είναι από τις πρώτες ζωτικές ανάγκες του προσώπου που ασφυκτιά μέσα στην κλειστή (και "εσπιλωμένη") ατομικότητά του. 
Πρόκειται για την κατ’ έτος λειτουργική έναρξη μιας πορείας, που εγκαινιάζει η Εκκλησία, για την όντως συνάντηση των ανθρώπινων υπάρξεων με το Χριστό και συνάμα (δι’ αυτού και εν αυτώ) για τη δική τους συνάντηση σε κοινωνική και πολιτισμική διάσταση. Συνάντηση των προσώπων και συνάντηση των κοινωνιών τους. 
Πρωτογενές εμπόδιο στην αρχή της πορείας για την πραγματοποιούμενη συνάντηση η έπαρση, η υπεροψία, η αλαζονεία, η αυτοαποθέωση και η συνακολουθούμενη περιφρόνηση, υποτίμηση και απόρριψη του "άλλου"με την αποξένωση ανθρώπου από άνθρωπο, κοινωνίας από κοινωνία, που γεννάται από την υιοθέτηση της πλάνης: "Ουκ ειμί ώσπερ οι λοιποί των ανθρώπων, άρπαγες, άδικοι, μοιχοί, ή και ως ούτος ο Τελώνης" (Λουκ. 18, 11). Δεν είμαι σαν τους άλλους ανθρώπους άρπαγας, άδικος, μοιχός, ή και σαν αυτόν εδώ τον τελώνη. 
Με τη φράση αυτή (που ακούγεται στο Ευαγγέλιο της πρώτης Κυριακής του Τριωδίου) ο ευσεβής Φαρισαίος, που τόσο πολύ δυνατός αισθάνθηκε, στάθηκε στο Ναό "προς εαυτόν"και με περισσή ισχύ και ναρκισσισμό διακήρυξε αυτάρεσκα και αυτοδικαιωτικά την υπαρξιακή μοναξιά του."Ουκ ειμί ώσπερ οι λοιποί των ανθρώπων". 
Η φράση ερμηνεύει τον αρχικό γενεσιουργό και υπαρξιακό πυρήνα του φυλετισμού, που διαχρονικά πολλαπλασιάζεται,συμπαρασύρει άτομα και σύνολα, αποκτά περίβλημα με ταξική κοινωνική διάσταση, ακόμα και με επιθετικές πολιτικές αιτιάσεις, μονώσεις, διεκδικήσεις και αξιώσεις. 
Η ίδια φράση θα μπορούσε να λεχθεί και σε πρώτο πληθυντικό πρόσωπο, αν επρόκειτο να χαρακτηρίσει την αντίληψη υπεροψίας (ανοησίας) και την ανάλογη συμπεριφορά συλλογικοτήτων: Ουκ εσμέν ώσπερ οι λοιποί των ανθρώπων. Δεν είμαστε σαν τους "άλλους"ανθρώπους. 
Και αποκαλύπτει (αυτός ο λιτός λόγος) την αρχική-πρωτογενή πηγή της σύγχυσης και του δράματος, που οδηγεί στην ακοινωνησία και στην παράνοια ανθρώπους και κοινωνίες (εθνικές και τοπικές) η αντίληψη: Εμείς (οι γαλαζοαίματοι, οι καθαρόαιμοι και ό,τι άλλο) δεν είμαστε σαν τους "άλλους"ανθρώπους. 
Σύγχυση και δράμα, μέσα στα οποία έχει τις ρίζες της, η θεωρία για την άρια φυλή, για το φυλετισμό (διότι "ουκ εσμέν ώσπερ οι λοιποί") και για όλα τα απεχθή παρεμφερή, (εμφανή ή και εντέχνως κεκαλυμμένα) με όλες τις τραγικές (στο παρελθόν και στις μέρες μας) προεκτάσεις και συνέπειες.
Σύγχυση και δράμα, τα οποία φροντίζουν να τα συντηρούν με επιτυχία ολιγάριθμες, ωστόσο όμως, επιτήδειες ομάδες, άλλες απροκάλυπτα και φανερά και άλλες φορώντας προσωπεία και κρυφά, υπονομεύοντας την πορεία συνάντησης, που με το Τριώδιο κάθε φορά η Εκκλησία εγκαινιάζει. Ομάδες φυλετισμού. Που πρέπει να αποδυναμωθούν. Και ο φυλετισμός τους, να αφυδατωθεί. Και όχι να του προσφέρονται θρησκευτικοπολιτικές φιλοφρονήσεις και στηρίξεις. 
Αν κατορθώναμε να ανοίξουμε (σύμφωνα με το αίτημα: "της μετανοίας άνοιξόν μοι πύλας") τον "όλον εσπιλωμένον"συλλογικό μας "ναό"στον ζωοπάροχο ναό του Ζωοδότη. Αν κατορθώναμε να τον οδηγήσουμε στην αφύπνιση, να τον φωτίσουμε, τότε θα βάζαμε την αρχή στην ελπίδα για τη νηφαλιότητα και τη συνειδητή προσπάθεια συμβολής και σύνθεσης μαζί με τους "λοιπούς των ανθρώπων". 
Αλλιώς, φοβισμένοι και σιωπώντες, θα παραμένουμε συνυπεύθυνοι στο νοσηρό παιχνίδι της οίησης και της ναρκισσευόμενης μοναξιάς, όσων το διαμορφώνουν. 

ΑΣΥΛΛΟΓΙΣΤΟΙ ΕΟΡΤΑΣΜΟΙ...

$
0
0

Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου 
Το γεγονός ότι ο εορτασμός της "8ης και της 9ης Οικουμενικής Συνόδου"μόνο στην Μητρόπολη Πειραιώς συνιστά μία προκλητική - για την Εκκλησία - αυθαιρεσία, το υπογραμμίσαμε σε προηγούμενο κείμενό μαςγια το θέμα. 
Τώρα επανερχόμαστε με απορίες,καθότι ο πληθωρικός Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ αναιρεί ακόμα και τον εαυτό του! 
Στην Ποιμαντορική Εγκύκλιό του για τον εορτασμό της "8ης Οικουμενικής", η οποία εξαπελύθη τον περασμένο Δεκέμβριο, μας διαβεβαιώνει ότι αυτή η "ἑορτή καθιερώνεται νά ἑορτάζεται ἐτησίως ἐν τῆ καθ’ἡμᾶς Ἱερᾶ Μητροπόλει μέ τήν ἐμπνευσμένηἹ. Ἀκολουθία τοῦ ἐν οὐρανοῖς αὐλιζομένου μακαριστοῦ Ἀποστόλου Παπαχρήστου,Ὑμνογράφου καί ὑπερόχου διακόνου τοῦ Ὀρθοδόξου Βυζαντινοῦ μέλους καί τοῦ Ἐκκλησιαστικοῦ Τυπικοῦ, οὗ ἡ μνήμη εἴη αἰωνία". Μάλιστα, στην διαδικτυακή έκδοση της ακολουθίας υπάρχει η ένδειξη "Πειραιεύς 2013". Τα ίδια ισχύουν και για την "9η Οικουμενική". 
Σε άλλη εγκύκλιό του, για τον καθιέρωση του εορτασμού και των δύο Συνόδων στην Μητρόπολή του, ο Σεβ. σημειώνει ότι ο Κύριος "ἐνέπνευσεν εἰς τήν φιλόθεον καρδίαν τοῦ ἐκ γενετής τυφλοῦ ἀλλά μεγίστου καί λιπαροῦ διακόνου τῆς Θεολογίας καί τῆς πατρώας μουσικῆς παραδόσεως, τοῦ μακαριστοῦ Μουσικοδιδασκάλου Ἀποστόλου Παπαχρήστου, τήν ὑμνογραφικήν καί ὑμνολογικήν συγγραφήν καί σύνθεσι τῶν παρατιθεμένων Ἀκολουθιῶν τῶν Ἁγίων Η΄ καί Θ΄ Οἰκουμενικῶν Συνόδων, τάς ὁποίας καί ἀπέστειλεν πέντε μόλις ἡμέρας πρό τῆς μακαρίας ἐκ τοῦ κόσμου τούτου ἀναλύσεως αὐτοῦ καί τῆς εἰσόδου του εἰς τήν ἄφθιτον μακαριότητα τῆς Βασιλείας τοῦ Θεοῦ. Δεδικαιολογημένως ὅθεν ἐξελάβομεν τό γεγονός ὡς θεοσημίαν καί ἐπαναλαμβάνοντες τό γραφικόν λόγιον «πειθαρχεῖν δεῖ Θεῷ μᾶλλον ἤ ἀνθρώποις» (Πραξ. ε΄29) ἀπεφασίσαμεν ὅπως τιμῶμεν εἰς τήν καθ’ ἡμᾶς Ἱ. Μητρόπολι τάς δύο αὐτάς Οἰκουμενικάς Συνόδους εἰς τοπικόν βεβαίως ἐπίπεδον καί παραδίδομεν εἰς μνήμην τοῦ μακαριστοῦ Ἀποστόλου Παπαχρήστου τάς συντεθείσας ὑπ’ αὐτοῦ Ἱ. Ἀκολουθίας εἰς τήν φιλόθεον καρδίαν τῶν εὐσεβῶν ἀδελφῶν, ἐπιφυλασσόμενοι τῆς ἐντύπου ἐκδόσεως αὐτῶν ἤ τυχόν νέων Ἀκολουθιῶν τῶν ἐν λόγῳ Οἰκουμενικῶν Συνόδων καί τῆς ὡς πάντοτε ἀναργύρου προσφορᾶς των." 
Ενώ λοιπόν ο άγιος Πειραιώς εξέλαβε ως "θεοσημίαν"την συγγραφή των ακολουθιών από τον μακαρίτη μουσικοδιδάσκαλο, πριν λίγες μέρες μας ανακοίνωσε επισήμως ότι "παραδίδομεν εἰς τήν δημοσιότητα καί εἰς χείρας τῶν φιλεόρτων τάς Ἱεράς Ἀσματικάς Ἀκολουθίας τῆς Ἁγίας Η΄ ἐπί μεγάλου Φωτίου Οἰκουμενικῆς Συνόδου καί τῆς Ἁγίας Θ΄ ἐπί Ἁγίου Γρηγορίου Παλαμᾶ Οἰκουμένης Συνόδου συντεθείσας τῇ ἡμετέρᾳ, ἀπό καιροῦ παρακλήσει, ὑπό τοῦ φιλοπόνου ὑμνογραφικοῦ ἐργαστηρίου τῆς Ἱερᾶς Μονῆς Ἁγίου Στεφάνου Ἁγίων Μετεώρων,εὐχαριστοῦντες θερμῶς τάς πολυταλάντους ὑμνογράφους Μοναχάς Θεοτέκνην καί Θέκλαν ὡς καί τήν Σεβασμίαν Καθηγουμένην Χριστονύμφην Μοναχήν καί ἅπασαν τήν ἐν Χριστῷ Συνοδείαν αὐτῆς".
Ποία άραγε ακολουθία της "8ης Οικουμενικής"εψάλη χθες εν Πειραιεί; Η "θεοσημία"ή αυτή του "φιλοπόνου εργαστηρίου"μοναζουσών; Και τι σημαίνει το υπό του Σεβασμιωτάτου: "...ἐπιφυλασσόμενοι τῆς ἐντύπου ἐκδόσεως αὐτῶν ἤ τυχόν νέων Ἀκολουθιῶν τῶν ἐν λόγῳ Οἰκουμενικῶν Συνόδων..."; Ήδη υπάρχουν δύο διαφορετικές. Με πόσες θα ήταν ευχαριστημένος;
Επίσης, αν δει κανείς το τυπικό των Ακολουθιών αυτών θα παρατηρήσει αβίαστα τα εξής: 
1. Η Ακολουθία της 8ης ψάλλεται την Α'Κυριακή του μηνός Φεβρουαρίου μετά των αναστασίμων. Χθες όμως, 9 Φεβρουαρίου 2014, τι πρωτοεψάλη; Τα αναστάσιμα, τα του Τριωδίου, τα της Αποδόσεως της Υπαπαντής και τα των Πατέρων της 8ης; Όλα μαζί υποθέτω. Κι αυτό είναι "εορτασμός"; Μεγάλη ακαταστασία, συνεπεία αυθαιρεσίας. 
2. Γράψαμε ήδη ότι η καθιέρωση του εορτασμού της "9ης Οικουμενικής"την Β'Κυριακή των Νηστειών συνιστά επίσης λειτουργική αυθαιρεσία, αφού η Εκκλησία έχει ορίσει την μνήμη του πρωτεργάτου της Συνόδου αυτής Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά και ουδέν έτερον χωρεί. Άλλωστε το Τυπικό του Τριωδίου προβλέπει για όλες τις Κυριακές της Μ. Τεσσαρακοστής μόνο τα αναστάσιμα και τα του Τριωδίου. Ούτε μνήμη άλλου αγίου ούτε κάτι άλλο προβλέπεται. Επίσης, ο εορτασμός των Οικουμενικών Συνόδων από την Εκκλησία (ήτοι της Α', της Δ'και της Ζ'), αν έχει προσέξει ο Σεβασμιώτατος, αρχίζει μετά το Πάσχα - όχι τυχαία - με την Α'Οικουμενική Σύνοδο. 
Πολλά ακόμα θα μπορούσαμε να πούμε γι'αυτήν την φοβερή αυθαιρεσία του Σεβ. Πειραιώς. Επί του παρόντος αρκούμαστε στο προς αυτόν ερώτημα: 
Πιστεύετε Σεβασμιώτατε ότι οι χριστιανοί της Μητροπόλεώς σας τίμησαν χθες τη μνήμη των πατέρων της "8ης Οικουμενικής"; Λέξη δεν κατάλαβαν από την εγκύκλιό σας που διαβάστηκε στους ναούς της επαρχίας σας. Είναι κρίμα να επιβάλλετε κατ'αυτόν τον τρόπον τέτοιους εορτασμούς, τους οποίους η ιστορία θα εμέσει...

ΜΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΖΕΤΤΑ ΖΑΧΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ skaipatras

$
0
0
Φωτό αρχείου: Η Ζέττα Ζάχου με τον Παναγιώτη Ανδριόπουλο σε ραδιοφωνική εκπομπή στο skaipatras

«...κι απ’ την πολλή την ψαλμουδιά εσειόνταν οι κολώνες» 
Μια συζήτηση με τον θεολόγο-μουσικό κ. Παναγιώτη Ανδριόπουλο για τις ηχογραφήσεις εκκλησιαστικής μουσικής του μακαριστού Μητροπολίτου Νικόδημου Βαλληνδρά, οι οποίες θα παρουσιαστούν την ερχόμενη Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2014 στη Δημοτική Βιβιλιοθήκη Πατρών. 
Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν το Κέντρον Ερευνών και Εκδόσεων και ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Πατρέων. Επιμελείται και παρουσιάζει ο Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος. 
Κύριε Ανδριόπουλε, ποια είναι η γνώση ή επαφή του ελληνικού κοινού με την εκκλησιαστική μουσική; 
- Νομίζω ότι τόσο η γνώση όσο και η γενικότερη επαφή των Eλλήνων με την εκκλησιαστική μουσική δεν είναι αμελητέα στις μέρες μας. Πολλοί νέοι άνθρωποι ανακαλύπτουν και σπουδάζουν σε βάθος αυτή τη μουσική και συμμετέχουν στη λειτουργική ζωή της Εκκλησίας. Από την άλλη μεγάλης ευρύτητας είναι η έμμεση επαφή των Ελλήνων με την βυζαντινή –όπως λέγεται– μουσική, μέσω της παραδοσιακής ή της λαϊκής μουσικής, που χρησιμοποιούν βυζαντινές κλίμακες και ηχοχρώματα. Επίσης, η δυνατότητα να μάθει κανείς σήμερα βυζαντινή μουσική –και δωρεάν– είναι απεριόριστη, κι αυτό δεν είναι καθόλου λίγο. Αυτή η μουσική διδάσκεται, αρκετά χρόνια τώρα, στα μουσικά σχολεία αλλά και στα τμήματα Μουσικών Σπουδών των Πανεπιστημίων της χώρας μας. Άρα δυνατότητα επαφής υπάρχει, αρκεί να είναι και ουσιαστική. 
Η εκκλησιαστική μουσική είναι μόνον βυζαντινή ή χωρίζεται σε περιόδους με εμφανείς διαφοροποιήσεις; 
- Η εκκλησιαστική μουσική έχει σαφώς βυζαντινή καταγωγή –ακόμα και η δυτική– αλλά εξελίχθηκε στο διάβα των αιώνων, χωρίς να χαθούν τα ουσιώδη συστατικά της. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η βυζαντινή μουσική ήταν η κύρια μουσική των Ελλήνων την περίοδο της Τουρκοκρατίας, στην μεταβυζαντινή εκδοχή της. Τομή αποτέλεσε η λεγόμενη μεταρρύθμιση των Τριών Δασκάλων (Χουρμουζίου, Γρηγορίου και Χρυσάνθου) το 1814 –φέτος συμπληρώνονται 200 χρόνια– οπότε με τη μέριμνα του Οικουμενικού Πατριαρχείου έχουμε το νέο σύστημα, που βέβαια πατάει σε όλη την προγενέστερη παράδοση, και ισχύει μέχρι σήμερα τόσο σε θεωρητικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο. Πρέπει να πούμε, επίσης, ότι τον 19ο αιώνα είχαμε στην Ελλάδα, στα μεγάλα αστικά κέντρα (όπως η Πάτρα, η Σύρος κ.ά.), την εισαγωγή της πολυφωνικής εκκλησιαστικής μουσικής, μια επιρροή από τη Δύση λόγω του εμπορίου, αλλά στις μέρες μας το φαινόμενο έχει ατονήσει, αν μη και εκλείψει. 
Ποιοι την έχουν υπηρετήσει; 
- Αναμφισβήτητα η πρώτη και κύρια πηγή της είναι η Κωνσταντινούπολη και το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Εκεί ήσαν οι μεγάλοι υμνογράφοι, μαΐστορες και πρωτοψάλτες και λαμπαδάριοι που συστηματικά οργάνωσαν και καλλιέργησαν ανά τους αιώνες. Κι από εκεί η μουσική αυτή εξακτινώθηκε στα Βαλκάνια και στον Αραβικό κόσμο, ακόμα και στη Ρωσία, πριν εισβάλει η πολυφωνία. Πολλοί άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών ανά τον κόσμο γνωρίζουν πλέον ονόματα όπως του Ρωμανού του Μελωδού, του Ιωάννη Δαμασκηνού ή του Ιωάννη Κουκουζέλη. Είναι παράδοσή μας αυτή η μουσική; Αναμφισβήτητα. Και μάλιστα μια παράδοση που μας πάει πίσω στην Αρχαία Ελλάδα, καθώς οι μουσικολόγοι θεωρούν ότι η βυζαντινή μουσική είναι η φυσική συνέχεια της αρχαίας ελληνικής μουσικής. Συνέβη εδώ ό,τι και στη γλώσσα: αδιάσπαστη συνέχεια. Αρχαία Ελλάδα, Βυζάντιο, Νεώτερος Ελληνισμός φέρουν ως σώμα την ενιαία ελληνική μουσική.


Χρειάζεται μύηση για να την κατανοήσουμε; 
- Χρειάζεται παιδεία. Μουσική παιδεία που προϋποθέτει βέβαια αίσθηση και γνώση του περιβάλλοντος χώρου, ήτοι του Ελληνισμού ως τις άκρες του. Γιατί η ελληνική μουσική άνθισε όπου υπήρχαν Έλληνες και πριν υπάρξει το ελλαδικό κράτος. Όσο πιο πολύ σκύβεις στο μέγεθος του Ελληνισμού τόσο κατανοείς και τη μουσική του, που είναι η άνασσα ανάσα του. 
Πολλές φορές στην διάρκεια της Θ. Λειτουργίας, σε κάποιους ναούς δεν μπορείς να σταθείς, να αντέξεις τους ψάλλοντες. Και άλλες πάλι δεν θέλεις να τελειώσει η λειτουργία. Η λειτουργία είναι ίδια, κι όμως… 
- Αυτό, όπως ξέρετε, συμβαίνει σε όλους τους χώρους. Κάποιοι είναι καλοί και κάποιοι άλλοι λιγότερο σ’ αυτό που κάνουν. Στη λογική λατρεία της Εκκλησίας όμως, θα πρέπει να υπάρχει η μέριμνα ώστε τα αναλόγια να είναι επανδρωμένα με ψάλτες ανάλογους του λειτουργικού ήθους. Η σύγχρονη εποχή δεν θέλει άτακτες φωνές, επιτηδεύσεις και ακκισμούς στη λατρεία. Καιρός επέστη, επιτέλους, για σεμνότητα, σοβαρότητα και αίσθηση του άλλου. Άλλωστε οι ψάλτες, μην ξεχνάμε, είναι εκπρόσωποι του λαού στη λατρεία. 
Υπάρχουν σχολές; 
- Υπάρχουν διαφορετικές εκφάνσεις του μέλους και είναι λογικό. Όπως κάθε τόπος του Ελληνισμού έχει τη δική του παραδοσιακή μουσική, έτσι και στη βυζαντινή υπάρχουν τοπικές παραδόσεις. Άλλο το Κωνσταντινουπολίτικο ύφος, άλλο το αγιορείτικο, άλλο το νησιώτικο μέλος, που είναι π.χ. πιο δημώδες. Κι αυτή η ποικιλία είναι θαυμαστή και εξαιρετικά ενδιαφέρουσα από μουσικολογικής πλευράς. 
Κύριε Ανδριόπουλε, πόσο μεγάλο είναι το εκδοθέν έργο, που σας φέρνει στην Πάτρα; 
- Το έργο αυτό είναι μοναδικό και μνημειακό, θα έλεγα. Πρόκειται για μια εμπνευσμένη σύλληψη και υλοποίηση ενός μεγάλου προγράμματος από τον γνωστό φιλόλογο Μανόλη Χατζηγιακουμή, ο οποίος εστίασε την έρευνά του στην μελέτη των χειρογράφων της εκκλησιαστικής μουσικής και στην ηχογράφηση μεγάλων ψαλτών του αιώνα που έφυγε, των τελευταίων μεγάλων όπως οι: Θρασύβουλος Στανίτσας, π. Διονύσιος Φιρφιρής, Μητροπολίτης Νικόδημος Βαλληνδράς, Λεωνίδας Σφήκας, π. Γεώργιος Τσέτσης, Αγιορείτες πατέρες και πολλοί άλλοι. Το έργο αυτό καλύπτει όλα τα είδη της μελοποιίας και της λειτουργικής ζωής της Εκκλησίας: Μέλη των εορτών του όλου ενιαυτού (δηλ. ύμνοι από το εορτολόγιο του χρόνου), Ειρμοί και Κανόνες, Οκτάηχα μαθήματα, Καλοφωνικοί Ειρμοί, ιδιόμελα, προσόμοια, μέλη από την πατριαρχική ψαλτική παράδοση, αγιορείτικα μαθήματα και πολλά άλλα. 
Μητροπολίτης Νικόδημος Βαλληνδράς (φωτό: e-kere)

Έχει αυτή η εργασία παρουσιασθεί και αλλού; 
- Όχι. Για πρώτη φορά παρουσιάζεται στην Πάτρα. Θα γίνει μια αναφορά στο συνολικό πρόγραμμα των ηχογραφήσεων που περιλαμβάνει δύο μεγάλες σειρές: «Μνημεία Εκκλησιαστικής Μουσικής» και «Σύμμεικτα Εκκλησιαστικής Μουσικής» και στη συνέχεια θα εστιάσουμε στις ηχογραφήσεις του μακαριστού Μητροπολίτου Πατρών Νικοδήμου Βαλληνδρά, ο οποίος πολλά από όσα ηχογράφησε στο πρόγραμμα του Μανόλη Χατζηγιακουμή τα έψαλλε επί σειρά ετών στην Πάτρα, στις αλησμόνητες χοροστασίες του στους ναούς και της μονές της Μητροπόλεως που ποίμανε για 30 χρόνια. 
Οι ηχογραφήσεις αυτές ήταν έργο ζωής για τον κοιμηθέντα; 
- Νομίζω ότι οι ηχογραφήσεις του Μητροπολίτου Νικοδήμου Βαλληνδρά στο πρόγραμμα του Μ. Χατζηγιακουμή, τόσο στα «Μνημεία» όσο και στα «Σύμμεικτα», είναι η πλέον πολύτιμη παρακαταθήκη που μας άφησε ο αείμνηστος Πατρών Νικόδημος. Η περίπτωσή του ήταν εντελώς μοναδική –σήμερα δεν υπάρχει κάποιος ανάλογος μουσικολογιώτατος ιεράρχης που να διαθέτει και τη φωνή εκείνου– και ως εκ τούτου είναι πολύ σημαντικό που ο Μ. Χατζηγιακουμής μπόρεσε να τον καταγράψει. 
Τι έχει και παρουσιάζει τόσο ενδιαφέρον; 
- Αρκεί να σταθούμε μόνο στην ηχογράφηση του Ειρμολογίου, για την οποία ο Μανόλης Χατζηγιακουμής σημειώνει: «Η ερμηνεία στο Ειρμολόγιο των Καταβασιών του Πέτρου Πελοποννησίου αποτελεί, στην πραγματικότητα, λειτουργική ψαλτική παρακαταθήκη του Σεβασμιοτάτου Νικοδήμου Βαλληνδρά. Και στην περίπτωση αυτή, ένα ολόκληρο μουσικό βιβλίο (296 σελίδες), από τα σημαντικότερα και εκφραστικότερα στην ιστορία της Εκκλησιαστικής μουσικής, και με καταβολές σε μια αρχαιότατη παράδοση, έχει ηχογραφηθεί και ερμηνευθεί κατά τρόπον αυθεντικό και γνήσιο από έναν Αρχιερέα και σπουδαίο ψάλτη μιας μεγάλης ερμηνευτικής γενιάς (η οποία δυστυχώς εκλείπει σιγά-σιγά)». 
Εσείς πώς εμπλέκεσθε; 
- Θα ήθελα να σας πω ότι συγκινούμαι που θα έχω την τιμή να παρουσιάσω αυτές τις ιστορικές ηχογραφήσεις στην Πάτρα, τη γενέτειρά μου, αλλά και την πόλη στην οποία πολλά από τα ηχογραφηθέντα μέλη ακούστηκαν από τον μακαριστό Μητροπολίτη Νικόδημο κάτω από τους θόλους των εκκλησιών, κατά τέτοιο τρόπο που να μας θυμίζει το δημώδες: «κι απ’ την πολλή την ψαλμουδιά εσειόνταν οι κολώνες». Τον Δεσπότη τον γνώρισα σαν ήμουν ακόμα παιδί. Εκείνος με μύησε στον μαγικό κόσμο της λατρείας και σ’ αυτόν οφείλω την μουσική σπουδή μου. Ως φοιτητής στην Αθήνα συμμετείχα σ’ αυτές τις ηχογραφήσεις, ως ισοκράτης, επιμελητής των ισοκρατημάτων, ενώ πολλές φορές μελετούσαμε μαζί με τον Δεσπότη πριν μπει στο στούντιο για να ηχογραφήσει. Είμαι ευγνώμων στον δάσκαλο –με την ευρύτατη έννοια– Μανόλη Χατζηγιακουμή, την ψυχή του όλου προγράμματος, που μου χάρισε αυτή την μοναδική εμπειρία.


Η ΜΕΓΑΛΗ ΡΩΣΙΔΑ ΠΙΑΝΙΣΤΡΙΑ MARIA YUDINA

$
0
0

Δημήτρης Μπαλτάς 
Мария Вениаминовна Юдина 
Προσφάτως στήν σειρά The Russian Archives ἐξεδόθησαν 3 cd μέ τίτλο Maria Yudina plays Bach, Beethoven, Brahms, Liszt,ἔκδ. Brillant classics 2012 (πρῶτες καταγραφές 1948-1958). 
Mέ ἀφορμή τήν ἔκδοση αὐτή θά σημειώσω σήμερα λίγα πράγματα γιά τήν σπουδαία μουσικό τῆς Ρωσσίας. 
Μαρία Γιουντίνα (1899-1970) σπούδασε στό Ὠδεῖο τῆς Ἁγίας Πετρούπολης. Ἀναδείχθηκε μοναδική γιά τήν ἑρμηνεία ἐκ μέρους της ἔργων τῆς κλασσικῆς μουσικῆς. 
Εἶναι δέ γνωστή (καί ὄχι μόνον ἀπό τόν Ντμ. Σοστακόβιτς στά Ἀπομνημονεύματά του) ἡ ἱστορία τοῦ ὑπέρμετρου θαυμασμοῦ τοῦ Στάλιν γιά τό κοντσέρτο ἀρ. 23 τοῦ Μότσαρτ τήν ἐκτέλεση τοῦ ὁποίου ἄκουσε στό ραδιόφωνο νά ἀποδίδει ἡ ἴδια ἡ Γιουντίνα. Εἶναι ἐπίσης γνωστό ὅτι ὁ Στάλιν ζήτησε καί ἠχογραφήθηκε μέσα σέ μία νύχτα τό ἕνα καί μοναδικό ἀντίτυπο τοῦ συγκεκριμένου ἔργου (μάλιστα ἡ κόπια σώζεται μέχρι σήμερα).


Ἀλλά, ἐνῶ ὁ Στάλιν ἐθαύμαζε τήν μεγάλη πιανίστρια, ἡ ἴδια ἐξέφραζε ἀνοιχτά τήν ἀντίθεσή της γιά τήν πολιτική τῶν συλλήψεων καί τῶν ἐκτελέσεων πού ὁ ἴδιος ἐφήρμοζε συστηματικά.Ὡστόσο, κατά παράδοξο τρόπο, ἡ Γιουντίνα οὔτε συνελήφθη, οὔτε βασανίστηκε (καί βεβαίως δέν ἐκτελέστηκε ἀπό τό σοβιετικό καθεστώς, ὅπως συνέβη μέ ἑκατοντάδες συγγραφεῖς καί καλλιτέχνες). 
Ἐκτός ἀπό τίς παρουσιάσεις ἔργων τοῦ κλασσικοῦ ρεπερτορίου ἐκ μέρους Ρώσσων μουσικῶν τοῦ 19ου καί τοῦ 20οῦ αἰ., πού ἐπανεκδίδονται τά τελευταῖα χρόνια, θά εἶχε ἐνδιαφέρον νά ἐκδοθοῦν κάποτε καί οἱ σπάνιες διαλέξεις τῆς Γιουντίνα πάνω σέ ζητήματα τέχνης πού εἶχε κατά καιρούς δώσει.

ΟΙ ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΠΑΤΡΩΝ ΝΙΚΟΔΗΜΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΠΑΤΡΩΝ

$
0
0

Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2014, στις 8 το βράδυ, στην αίθουσα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πατρών (Μαιζώνος 110), θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση κατά την οποία θα παρουσιαστούν οι ηχογραφήσεις Εκκλησιαστικής μουσικής του μακαριστού Μητροπολίτου Πατρών Νικοδήμου Βαλληνδρά (1915-2008). 
Η εκδήλωση διοργανώνεται από το Κέντρον Ερευνών και Εκδόσεων σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Πατρέων και την Δημοτική Βιβλιοθήκη. Η παρουσίαση θα γίνει από τον συνεργάτη του Κέντρου Ερευνών και Εκδόσεων Θεολόγο και μουσικό Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλο. 
Συγκεκριμένα, θα παρουσιαστούν οι ηχογραφήσεις τις οποίες πραγματοποίησε στις σειρές «Μνημεία Εκκλησιαστικής Μουσικής» και «Σύμμεικτα Εκκλησιαστικής Μουσικής» του Προγράμματος ηχογραφήσεων που εμπνεύστηκε και υλοποιεί ο Δρ. Φιλολογίας Μανόλης Κ. Χατζηγιακουμής. Στη σειρά «Μνημεία Εκκλησιαστικής Μουσικής», ο Μητροπολίτης Νικόδημος Βαλληνδράς ηχογράφησε ολόκληρο το αργό Ειρμολόγιο των Καταβασιών, στο μέλος του Πέτρου Πελοποννησίου, Καλοφωνικούς Ειρμούς, Οκτάηχα μαθήματα, Πολυελέους και τα Ιδιόμελα της Μ. Τεσσαρακοστής, ενώ στη σειρά «Σύμμεικτα Εκκλησιαστικής Μουσικής» περιέχονται μέλη που έψαλλε επί σειρά ετών κατά τις χοροστασίες του ο μακαριστός ιεράρχης, καθώς και δικές του συνθέσεις. 
Οι ψηφιακοί αυτοί δίσκοι συνοδεύονται από πολυσέλιδα βιβλία, τα οποία περιλαμβάνουν κείμενα του Μανόλη Χατζηγιακουμή για την ιστορία, το είδος και την ερμηνεία των μελών, καθώς επίσης και όλα τα αντίστοιχα μουσικά κείμενα. 
Στην εκδήλωση της 14ης Φεβρουαρίου θα ακουστούν αντιπροσωπευτικά ηχητικά δείγματα και θα προβληθεί ανάλογο οπτικό υλικό. 
Η εκδήλωση θα μεταδοθεί διαδικτυακά απευθείας από την Δημοτική Βιβλιοθήκη, από την Ιδιωτική Οδό


Ο Μανόλης Χατζηγιακουμής γράφει για τον μουσικολογιώτατο Μητροπολίτη
Ως εκκλησιαστικός μουσικός, ο Μητροπολίτης Νικόδημος Βαλληνδράς αποτελεί μιαν εξαιρετικά ενδιαφέρουσα περίπτωση. Λειτουργικός αρχιερεύς, ψάλτης ηδύφωνος και αρχαιοπρεπής, ακόμη ικανός συνθέτης, από τους πιο αξιόλογους της εποχής μας. Στα πρώτα νεανικά του χρόνια άσκησε την ψαλτική τέχνη σε πολλούς ναούς των Aθηνών. Oι δυνατότητές του καλύπτουν όλο το φάσμα του εκκλησιαστικού ρεπερτορίου, υπερέχει ωστόσο σε όσα μέλη διατηρούνται ενεργά και ζωντανά στη λειτουργική πράξη. Tο ερμηνευτικό του ιδίωμα, διανθισμένο με πολλά εξπρεσιονιστικά στοιχεία, συγκλίνει σε ύφος έλλογο, πειθαρχημένο και ομοιογενές. Aπό μιάν άποψη, παραπέμπει στο κλίμα του Oικουμενικού πατριαρχείου και της Kωνσταντινούπολης γενικότερα. Eυεξήγητο, αφού ο κυριότερος δάσκαλός του υπήρξεν ο Γρηγόριος Bαλληνδράς (θείος από πατέρα), ο οποίος, με τη σειρά του, υπήρξε μαθητής του ονομαστού πρωτοψάλτη της Mεγάλης του Xριστού Eκκλησίας Iακώβου Nαυπλιώτη. O μητροπολίτης Nικόδημος Bαλληνδράς στοιχείται ανάμεσα στους μεγάλους παραδοσιακούς ψάλτες της εποχής μας (τον Θρασύβουλο Στανίτσα και τον π. Διονύσιο Φιρφιρή), συνεχίζοντας μάλιστα την παλαιά παράδοση των ιερωμένων μουσικών (του Mπαλασίου και, κυρίως, του επίσης μητροπολίτη Γερμανού του Nέων Πατρών). 


Παραθέτουμε εδώ τον πρώτο στίχο από τον Πολυέλεο του Πέτρου Μπερεκέτου "Λόγον αγαθόν"σε ήχο δ'άγια, σε ερμηνεία Μητροπολίτου Νικοδήμου Βαλληνδρά.Τον μεγάλο αυτό πολυέλεο (διάρκεια 78 λεπτά) ηχογράφησε ολόκληρο ο Μητροπολίτης Νικόδημος και εκδόθηκε σε ψηφιακό δίσκο από το Κέντρον Ερευνών και Εκδόσεωνσε επιμέλεια του Μανόλη Κ. Χατζηγιακουμή. Ισοκράτες: Παναγιώτης Μάθος, Παναγιώτης Ανδριόπουλος, Κώστας Λανάρας.
Ο ψηφιακός δίσκος περιέχεται στην κασετίνα με τίτλο ΠΟΛΥΕΛΕΟΙ (17ος - 19ος αι.) που εξέδωσε το ΚΕΡΕ (2013), η οποία περιλαμβάνει, επίσης, τέσσερα cd στα οποία Πολυελέους ψάλλει ο αείμνηστος πρωτοψάλτης Λεωνίδας Σφήκας.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΑΝ ΟΙ ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΝΙΚΟΔΗΜΟΥ ΒΑΛΛΗΝΔΡΑ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ

$
0
0

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2014 το βράδυ, στην αίθουσα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πατρών, εκδήλωση κατά την οποία παρουσιάστηκαν οι ηχογραφήσεις Εκκλησιαστικής μουσικής του μακαριστού Μητροπολίτου Πατρών Νικοδήμου Βαλληνδρά (1915-2008), που έχει εκδώσει τοΚέντρον Ερευνών και Εκδόσεων
Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Κέντρον Ερευνών και Εκδόσεων (ΚΕΡΕ) σε συνεργασία με την Δημοτική Βιβλιοθήκη - Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Πατρέων. Η παρουσίαση έγινε από τον συνεργάτη του Κέντρου Ερευνών και Εκδόσεων Θεολόγο και μουσικό Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλο. 
Ο ομιλητής αναφέρθηκε στο μεγάλο εκδοτικό πρόγραμμα ηχογραφήσεων Εκκλησιαστικής Μουσικής που εμπνεύστηκε και υλοποιεί ο Δρ. Φιλολογίας Μανόλης Κ. Χατζηγιακουμής και συγκεκριμένα στις σειρές «Μνημεία Εκκλησιαστικής Μουσικής» και «Σύμμεικτα Εκκλησιαστικής Μουσικής», στις οποίες περίοπτη θέση κατέχει ο Μητροπολίτης Νικόδημος Βαλληνδράς. 


Ο Παναγιώτης Ανδριόπουλος αναφέρθηκε ειδικότερα στους 18 ψηφιακούς δίσκουςμε σπουδαία μαθήματα Εκκλησιαστικής Μουσικής που ερμήνευσε ο μακαριστός Μητροπολίτης Νικόδημος στις ηχογραφήσεις του ΚΕΡΕ, από τις οποίες ακούστηκαν επιλεγμένα δείγματα. 
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν: ο πρ. Δήμαρχος Πατρέων Ανδρέας Καράβολας, οι Αντιδήμαρχοι Πατρέων Χαράλαμπος Στανίτσας και Γιώργος Σιγαλός, η Κατερίνα Πανταζοπούλου από τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Πατρέων, ο Άρχων Οστιάριος της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας, θεολόγος Χρήστος Τσούβαλης, ο συγγραφέας Κώστας Λογαράς, ο πρ. Λιμενάρχης Περικλής Κατσίνας, η αρχιτέκτων – πολεοδόμος Χαρά Γιαννοπούλου, η σύμβουλος επικοινωνίας Ζέττα Ζάχου, ο εκδότης Ανδρέας Τσιλίρας, οι δάσκαλοι και διευθυντές Δημοτικών Σχολείων Ηλίας Γκοτσόπουλος και Γιώργος Μαρκάκης, θεολόγοι καθηγητές και ψάλτες και αρκετός κόσμος.
Μία σειρά του υλικού που παρουσιάστηκε δωρήθηκε από το Κέντρον Ερευνών και Εκδόσεωνστη Δημοτική Βιβλιοθήκη. 


ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΤΟΣΤΟΓΙΕΦΣΚΙΚΟ ΜΕΓΑΛΟ ΙΕΡΟΕΞΕΤΑΣΤΗ

$
0
0

"Μύθο τοῦ Μεγάλου Ἱεροεξεταστῆ'' 
τοῦ Φ. Ντοστογιέφσκι 
Δέν εἶναι ἄγνωστη στήν εὐρωπαϊκή λογοτεχνία ἡ παρουσία ἑνός Μεγάλου Ἱεροεξεταστῆ. Γιά παράδειγμα, στό δρᾶμα τοῦ Φρ. Σίλλερ (1759-1805) Δόν Κάρλος ὁ Μέγας Ἱεροεξεταστής ἀντιμετωπίζει τόν βασιλιά καί ὕστερα ἀπό τήν ἔκφραση συγχώρησης ἐκ μέρους τοῦ βασιλιᾶ ὁ Ἱεροεξεταστής τόν προτρέπει: «Δῶσε ἐλευθερία συνειδήσεως στούς λαούς σου». Αὐτή ἡ ἀναφορά στήν ἐλευθερία εἶναι ἡ μόνη ὁμοιότητα μεταξύ τοῦ διαλόγου στό Δόν Κάρλος καί τοῦ μονολόγου τοῦ Ἰβάν Καραμάζωφ στόν Β΄ τόμο τῶν Ἀδελφῶν Καραμάζωφ, ὅπου ὁ Φ. Ντοστογιέφσκι (1821-1881) συζητεῖ τά πράγματα σέ μία ἄλλη βάση καί μέ ἄλλη προοπτική. 
Μεταξύ τῶν ἑρμηνευτικῶν προσεγγίσεων πού ἔχουν ἐπιχειρήσει παλαιότερα Ρῶσσοι φιλόσοφοιθά δοῦμε ἐν συνεχείᾳ τίς τοποθετήσεις τοῦ Βασίλι Ροζάνωφ (1856-1919), τοῦ Σεργίου Μπουλγκάκωφ (1871-1944) καί τοῦ Νικολάι Μπερντιάγιεφ (1874-1948). Ἐπίσης θά γίνει ἀναφορά στίς ἑρμηνευτικές προσεγγίσεις τοῦ φιλοσόφου Κώστα Παπαϊωάννου (1925-1981) καί τέλος στήν ἑρμηνευτική παρουσίαση τοῦ «Μύθου» ἐκ μέρους τοῦ συγχρόνου Ἱσπανοῦ φιλοσόφου Χοσέ Λουίς Ἀρανγκοῦρεν (1909-1996), Καθηγητῆ τῆς Ἠθικῆς στό Πανεπιστήμιο τῆς Μαδρίτης. 
Ἡ δράση τοῦ «Μύθου» τοῦ Ἰβάν τοποθετεῖται στήν Ἱσπανία τήν ἐποχή τῆς φοβερᾶς Ἱερῆς Ἐξέτασης. Ὁ Χριστός «θέλησε νά ἐπισκεφθεῖ τά τέκνα Του καί μάλιστα ἐκεῖ ὅπου ἄρχισαν νά τριζοβολᾶνε οἱ πυρές τῶν αἱρετικῶν». Ἀναγνωρίζεται ἀπό τόν λαό, ἀλλά λίγο ἀργότερα ὁ ἴδιος λαός ὑποκλίνεται στόν Μέγα Ἱεροεξεταστῆ, ὁ ὁποῖος συλλαμβάνει τόν Χριστό. 
Στόν διάλογο, ἀλλά κατ’ ἀκρίβεια μονόλογο, πού ἀκολουθεῖ μεταξύ τοῦ Χριστοῦ καί τοῦ Μεγάλου Ἱεροεξεταστῆ, ὁ Χριστός τηρεῖ αὐτήν τήν εὐαγγελική σιωπή ἐνώπιον τοῦ ἀνακριτῆ του. «Γιατί ἤρθες νά μᾶς ἐνοχλήσεις; … Δέν ξέρω ποιός εἶσαι κι οὔτε θέλω νά ξέρω. Ἄν εἶσαι Σύ ἤ ἄν εἶσαι ὁμοίωμά Του μονάχα, αὔριο θά σέ κάψω πάνω στήν πυρά, σάν τόν χειρότερο αἱρετικό… ». 
Ἐν συνεχείᾳ ὁ Μέγας Ἱεροεξεταστής ρωτάει καί ἀπαντᾶ ὁ ἴδιος: «Ἔχεις τάχα τό δικαίωμα νᾶ μᾶς γνωστοποιήσεις ἔστω κι ἕνα ἀπό τά μυστικά τοῦ κόσμου ἀπ’ τόν ὁποῖο ἦρθες; … Ὅ,τι καινούργιο πεῖς τώρα, θἆναι πλῆγμα γιά τήν ἐλευθερία τῆς πίστης τῶν ἀνθρώπων, γιατί θά φανεῖ σάν θαῦμα, ἐνῶ ἡ ἐλευθερία τῆς πίστης τους Σοῦ ἦταν ὅ,τι πολυτιμότερο καί τότε ἀκόμα. Μήπως δέν εἶχες πεῖ συχνά καί Σύ ὁ ἴδιος τότε ’’Θέλω νά σᾶς κάνω ἐλεύθερους… Δεκαπέντε αἰῶνες βασανιστήκαμε μ’ αὐτήν ἐλευθερία … Μάθε ὅμως πώς τώρα ὅλοι αὐτοί ἄνθρωποι εἶναι βέβαιοι περισσότερο ἀπό κάθε ἄλλη φορά γιά τήν ἐλευθερία τους καί τήν κατέθεσαν ταπεινότατα στά πόδια μας ... Μιά τέτοια ἐλευθερία θέλησες;. Ἀσφαλῶς εἶναι ἀκριβής ἡ διάκριση τοῦ Β. Ροζάνωφ μεταξύ τῆς ἐλευθερίας ὡς θετικοῦ χαρακτηριστικοῦ τοῦ ἥρωα τοῦ Ὑπογείου καί τῆς ἐλευθερίας ὡς βασάνου στήν ὁποία ἀναφέρεται ὁ «Μύθος τοῦ Μεγάλου Ἱεροεξεταστῆ». 

Ο Μεγάλος Ιεροεξεταστής και, ο Χριστός κατάδικος.
Όχι μόνο οι κινήσεις τον σώματος, αλλά και η αντίθεση των χρωματισμών δηλώνουν τη διαφορά
προσανατολισμού που δίνει ο καθένας τους. (Έργο π. Σταμ. Σκλήρη).

Ἀκολουθεῖ ἡ ἀναλυτική ἀναφορά τοῦ Ἰβάν στούς τρεῖς πειρασμούς τοῦ Χριστοῦ στήν ἔρημο.«Βλέπεις αὐτές τίς πέτρες μέσα σέ τούτη τή γυμνή πυραχτωμένη ἔρημο; Κάνε τες ψωμιά κι ἡ ἀνθρωπότητα θά τρέξει πίσω Σου σάν κοπάδι». Τό εὐαγγελικό χωρίο ἔχει ὡς ἑξῆς: «Εἰ Υἱός εἶ τοῦ Θεοῦ εἰπέ ἵνα οἱ λίθοι ἄρτοι γένωνται ὁ δέ ἀποκριθείς εἶπε. οὐκ ἐπ’ ἄρτῳ μόνῳ ζήσεται ἄνθρωπος» (Κατά Ματθ. 4, 3-4). Συνεχίζει ὁ Μέγας Ἱεροεξεταστής λέγοντας: «Μά Σύ δέν θέλησες νά στερήσεις ἀπ’ τόν ἄνθρωπο τήν ἐλευθερία κι ἀπόρριψες τήν προσφορά γιατί σκέφτηκες: Τί ἐλευθερία θἆναι αὐτή ὅταν ἡ ὑπακοή θά ἐξαγοραστεῖ μέ ψωμιά;». Στό σημεῖο αὐτό ὁ Μέγας Ἱεροεξεταστής διαχωρίζει σαφῶς τήν ἐπίγεια εὐημερία τῶν ἀνθρώπων ἀπό τήν ἐλευθερία τῆς συνειδήσεως: «Ἡ ἐλευθερία καί τό γνήσιο ψωμί οὔτε κατά διάνοια δέν εἶναι δυνατό νά ἐπαρκέσουν γιά ὅλους, γιατί ποτέ, ποτέ τους δέν θά τό καταφέρουν νά τά μοιράσουν μεταξύ τους». Αὐτή ἡ διατύπωση θυμίζει τόν ἀθεϊστικό σοσιαλισμό ὁ ὁποῖος, κατά τήν διατύπωση τοῦ Μπερντιάγιεφ, «κατηγορεῖ τόν Χριστιανισμό ὅτι δέν ἔδωσε στούς ἀνθρώπους εὐτυχία, ἡσυχία καί ψωμί». Στήν συζήτηση αὐτή ὁ Σ. Μπουλγκάκωφ εἶχε διευκρινίσει ὅτι «τό σύνολο τῶν ἀμφιβολιῶν τοῦ Ἰβάν συνιστᾶ τό πρόβλημα τοῦ σοσιαλισμοῦ ὄχι ὑπό οἰκονομική ἀλλά ὑπό ἠθική ἔννοια», ὅπως αὐτή ἐτέθη ὑπό τῆς σύγχρονης φιλοσοφίας, κυρίως δέ ὑπό τοῦ Νίτσε». 
Ἐπίσης ἔχει ἐνδιαφέρον νά προστεθεῖ ὅτι ἡ ἐπιλογή μεταξύ τῆς ἐλευθερίας ἤ τοῦ ψωμιοῦ παρουσιάζεται καί στό συγκλονιστικό, σατιρικό τοῦ σοβιετικοῦ καθεστῶτος, ἔργο «Ἐμεῖς», τοῦ Ρώσσου συγγραφέα Γιεβγένι Ζαμιάτιν (1884-1937): «Σ’ ἐκείνους τούς δυό, στόν Παράδεισο, πρόσφεραν μιά ἐκλογή: εὐτυχία δίχως ἐλευθερία ἤ ἐλευθερία δίχως εὐτυχία. Δέν τούς πρόσφεραν τρίτη. Αὐτοί οἱ χοντροκέφαλοι διάλεξαν –καί τί ἔγινε, νομίζεις; Φυσικά νοστάλγησαν τά δεσμά, γιά αἰῶνες μετά. Τά δεσμά, καταλαβαίνεις; Αὐτό εἶναι ἐκεῖνο γύρω ἀπό τό ὁποῖο ὑπάρχει ὅλη ἡ μελαγχολία». 
Συνοψίζει δέ ὁ Μέγας Ἱεροεξεταστής τίς κατηγορίες του κατά τοῦ Χριστοῦ, οἱ ὁποῖες κατά τόν Σ. Μπουλγκάκωφ ἐκφράφουν τόν σκεπτικισμό τοῦ Ἰβάν καί τῆς ἐποχῆς του, ὡς ἑξῆς: «Ἀντί νά κυριέψεις τήν ἐλευθερία τῶν ἀνθρώπων Ἐσύ τούς τήν ἔκανες ἀκόμα μεγαλύτερη! Ἤ μήπως ξέχασες ὅτι ὁ ἄνθρωπος προτιμάει τήν ἡσυχία, ἀκόμη καί τόν θάνατο, παρά τήν ἐλεύθερη γνώση τοῦ καλοῦ καί τοῦ κακοῦ; Δέν ὑπάρχει τίποτε πιό ἑλκυστικό γιά τόν ἄνθρωπο ἀπ’ τήν ἐλευθερία τῆς συνείδησής του, μά δέν ὑπάρχει καί τίποτα πιό βασανιστικό». Πράγματι ἡ ἐλευθερία εἶναι βασανιστική γιά τόν ἄνθρωπο, ἐάν μάλιστα, σύμφωνα μέ τήν ἑρμηνεία τοῦ Ρώσσου Θεολόγου Παύλου Εὐδοκίμωφ, παύει τήν στιγμή τῆς ἐπιλογῆς κάποιου πράγματος. 
Στόν λόγο τοῦ Μεγάλου Ἱεροεξεταστῆ ὁ δεύτερος πειρασμός ἔχει ἀκριβῶς τήν μορφή μέ τό εὐαγγελικό χωρίο: «Εἶ Υἱός εἶ τοῦ Θεοῦ, βάλε σεαυτόν κάτω … Καί ἀποκριθείς εἶπεν αὐτῷ ὁ Ἰησοῦς Πάλιν ὅτι εἴρηται, οὐκ ἐκπειράσεις Κύριον τόν Θεόν σου» (Κατά Ματθαῖον 4, 6-7). Πάνω σ’ αὐτό προσθέτει ὁ Μέγας Ἱεροεξεταστής: «Ἐσύ, ἀφοῦ ἄκουσες τήν πρόταση, τήν ἀπόρριψες … Βέβαια φέρθηκες περήφανα καί μεγαλόπρεπα σάν Θεός, μά οἱ ἄνθρωποι εἶναι τάχα θεοί; … Πῶς μπόρεσες νά φανταστεῖς πώς κι οἱ ἄνθρωποι θά μποροῦσαν νά νικήσουν ἕνα τέτοιο πειρασμό; … Δέν ἤξερες πώς ὁ ἄνθρωπος μόλις ἀρνηθεῖ τό θαῦμα, θ’ ἀρνηθεῖ παρευθύς καί τόν Θεό, γιατί ὁ ἄνθρωπος δέν ζητάει τόσο τόν Θεό ὅσο τά θαύματα…».
Ὁ τρίτος πειρασμόςπαρουσιάζεται στόν λόγο τοῦ Μεγάλου Ἱεροεξεταστῆ μέ ἀναλυτικότερη μορφή: «Εἶναι ὀχτώ ἀκριβῶς αἰῶνες ἀπό τότε πού πήραμε ἀπό Ἐκεῖνον αὐτό πού Σύ ἀπόρριψες μ’ ἀγανάκτηση, κεῖνο τό τελευταῖο δῶρο πού σοῦ πρότεινε, δείχνοντάς Σου ὅλα τά βασίλεια: Ἐμεῖς πήραμε ἀπό Ἐκεῖνον τή Ρώμη κι ἀνακηρύξαμε τούς ἑαυτούς μας βασιλιάδες μοναδικούς … Γιατί ἀρνήθηκες αὐτό τό τελευταῖο δῶρο; Ἄν δεχόσουν, θά ἱκανοποιοῦσες ὅ,τι ἀποζητάει ὁ ἄνθρωπος στή γῆ. Δηλαδή: ποιόν νά προσκυνήσει, σέ ποιόν νά ἐναποθέσει τή συνείδησή του καί μέ ποιόν τρόπο νά ἑνωθεῖ ἐπιτέλους μέ τούς συνανθρώπους του γιά νά ἀποτελέσουν ὅλοι μιά ἀναμφισβήτητη, γενική καί ὁμονοοῦσα μυρμηγκοφωλιά». Θυμίζω ὅτι τό εὐαγγελικό χωρίο ἔχει ὡς ἑξῆς: «Πάλιν παραλαμβάνει αὐτόν ὁ διάβολος καί δείκνυσι αὐτῷ πάσας τάς βασιλείας τοῦ κόσμου καί τήν δόξαν αὐτῶν καί λέγει αὐτῷ· Ταῦτα πάντα σοι δώσω, ἐάν πεσών προσκυνήσῃς μοι. Τότε λέγει αὐτῷ Κύριος· Ὕπαγε ὀπίσω μου σατανᾶ· γέγραπται γάρ, Κύριον τόν Θεόν σου προσκυνήσεις καί αὐτῷ μόνῳ λατρεύσεις» (Κατά Ματθαῖον 4, 8-10). 
Τό θρησκευτικό πλαίσιο στό ὁποῖο ἐντάσσεται ἡ ἑρμηνεία τοῦ «Μύθου» εἶχε ἐπισημάνει πολύ νωρίς καί ὁ Ν. Μπερντιάγιεφ: «Ὁ Καθολικισμός μέ τό σύστημα τῆς παπικῆς θεοκρατίας, πού μεταβάλλει τήν Ἐκκλησία σέ κράτος, ἀποτελεῖ κατά τόν Ντοστογιέφσκι ἕνα ἀπό τά προσωπεῖα τοῦ πνεύματος τοῦ Μεγάλου Ἱεροεξεταστοῦ. Τό ἴδιο πνεῦμα θά συναντήσουμε στό Βυζάντιο καί σέ ἄλλο καισαροπαπισμό καί ἰμπεριαλισμό». Ἀλλά ὁ Μπερντιάγιεφ προχωρεῖ παραπέρα: «Στόν ‘’Θρύλο τοῦ Μεγάλου Ἱεροεξεταστοῦ’’ ὁ Ντοστογιέφσκι εἶχε μπροστά του περισσότερο τούς σοσιαλιστές παρά τούς Καθολικούς … Ἡ ἐρχόμενη βασιλεία τοῦ Μεγάλου Ἱεροεξεταστοῦ δέν συνδέεται μέ τόν Καθολικισμό, ἀλλά μέ τόν ἀθεϊστικό καί ὑλιστικό σοσιαλισμό». Νομίζω ὅτι ἡ ἑρμηνευτική προσέγγιση τοῦ Μπερντιάγιεφ, ἡ ὁποία ἀπό τό ἀρχικό θρησκευτικό πλαίσιο μεταβαίνει σ’ ἕνα πολιτικό πλαίσιο, τοποθετεῖ τά πράγματα σέ μία σωστότερη βάση. Στό ἴδιο πολιτικό πλαίσιο κινεῖται, πολύ ἀργότερα ἀπό τούς Ρώσσους φιλοσόφους, καί ἡ ἑρμηνευτική ἑνός ἄλλου διανοητῆ, τοῦ Κ. Παπαϊωάννου, ὅταν γράφει ὅτι «ὁ Μεγάλος Ἱεροεξεταστής εἶναι αὐτός πού πιστεύει ὅτι ἡ μόνη σωτηρία πού θέλουν οἱ ἄνθρωποι εἶναι αὐτή πού μόνο τό κράτος καί ἡ ὑλική εὐημερία μποροῦν νά τούς δώσουν». Περαιτέρω μπορεῖ νά θεωρηθεῖ ἀκριβής ἡἄποψη τοῦ Κ. Παπαϊωάννουὅτι «ὅταν ὁ Ντοστογιέφσκι καί ὁ Σολοβιώφ ἀντέταξαν στήν πίστη στήν πρόοδο τόν κόσμο τοῦ Μεγάλου Ἱεροεξεταστῆ καί τοῦ Ἀντιχρίστου, δείχνοντας ὅτι ὁ ἀποκλειστικός προσανατολισμός τοῦ μοντέρνου ἀνθρώπου πρός τίς ὑλικές ἀξίες τῆς κοινωνικοοικονομικῆς ὀργάνωσης μπορεῖ νά φέρει τήν πιό ὁλοκληρωτική ἀνελεύθερία, ἡ ἐποχή τους εἶδε μέσα στό ἔργο τους κάτι τό ἀξιοπερίεργο ἀλλά τό βασικά ἀσήμαντο: μιά νοσηρή ἐκδήλωση ‘’ὑπερβολικοῦ’’ χριστιανισμοῦ ἤ μιά ἔκρηξη τοῦ ‘’ἀποκαλυπτισμοῦ τῆς σλάβικης ψυχῆς’’». Εἶμαι τῆς γνώμης ὅτι, ἐάν ἡ προσέγγιση τοῦ Παπαϊωάννου εἶναι σωστή, αὐτό πού δέν εἶδε ἡ ἐποχή τῶν δύο μεγάλων Ρώσσων συγγραφέων ἦταν ἡ προφητική διάσταση τοῦ ἔργου τους, ἰδιαιτέρως μάλιστα σέ ὅ,τι ἀφορᾶ τήν Ρωσσική Ἐπανάσταση τοῦ 1917 καί τῶν συνεπειῶν της. 
Πέρα ἀπό τήν καθαρῶς θρησκευτική καί τήν πολιτική προσέγγισή του, ὁ «Μύθος τοῦ Μεγάλου Ἱεροεξεταστῆ» μπορεῖ νά τύχει ἐφαρμογῆς καί στήν σύγχρονη πραγματικότητα, ἡ ὁποία, γιά τόν Χ.Λ. Ἀρανγκοῦρεν, εἶναι πλήρως ἀλλοτριωμένη: «Ἡ τυπική μορφή τῆς ἀλλοτρίωσης τοῦ εἰκοστοῦ αἰῶνα εἶναι τό νά ζεῖς μέσα στήν καλοπέραση τῆς κατανάλωσης, ὅπως γιά τόν δέκατο αἰῶνα τό πουλιέσαι ὡς ἐργασία-ἐμπόρευμα … Πνευματική καλλιέργεια τῆς κατανάλωσης καί πνευματική καλλιέργεια τῆς ἐξουσίας συνιστοῦν τόν χαρακτήρα τῆς σύγχρονης γνώσης. Ἡ ‘’δημοκρατία’’ τῶν καιρῶν μας -δυτική ἤ λαϊκή δημοκρατία- προσανατολίζεται παντοῦ πρός τήν αὐτή κατεύθυνση: πρός τόν ἰμπεριαλισμό, τό μοίρασμα τοῦ κόσμου καί τήν ἀλλοτρίωση μέ τό μέσο τῆς καλοπέρασης. Πρόκεται γιά τήν ἀδιάκοπη διδασκαλία τοῦ Μύθου τοῦ Μεγάλου Ἱεροεξεταστῆ». Βεβαίως εἶναι ὀρθή ἡ προσέγγιση αὐτή, ἐφόσον ὁ κυρίαρχος ἀνθρωπολογικός τύπος στήν Εὐρώπη, κατά τίς τελευταῖες δεκαετίες, ἐπιθυμεῖ μόνον «τήν εὐτυχία καί τήν ἡσυχία», διαμορφώνοντας ἔτσι μία καταναλωτική συνείδηση πού ζεῖ hic et nunc, χωρίς ἱστορική συνείδηση ἤ μεταφυσική προοπτική. Ὑπό τήν ἔννοια αὐτή, ὁ «Μύθος τοῦ Μεγάλου Ἱεροεξεταστῆ» ἔχει ὁδηγήσει ὄχι πλέον στήν ἔλλειψη πίστης ὅπως ἀποτιμᾶ ὁ Ἁλιόσα, ἀλλά σέ μία ἰδιάζουσα θρησκευτική ἀδιαφορία, ἡ ὁποία ἔχει ἀντικαταστήσει τίς μηδενιστικές ἀντιλήψεις τοῦ 19ου αἰ. Ἀναφέρει μέ θλίψη ὁ Ἀρανγκοῦρεν ὅτι «ὁ Θεός ἔπαψε νά εἶναι πρόβλημα γιά τό μεγαλύτερο μέρος τῶν ἀνθρώπων. Δέν ὑπάρχουν πιά ἀνάμεσά μας ἄθεοι ἤ ἀντιθεϊστές: ἁπλά καί μόνο οἱ ἄνθρωποι ἀδιαφοροῦν γιά τό Θεό … Ὁ Θεός πέθανε ὅπως ἀκριβῶς ὁ γείτονάς μας- τό γεγονός δέν φαίνεται νά ἐνδιαφέρει κανένα». 
Σέ μία συνολική ἀποτίμηση, νομίζω λοιπόν ὅτι οἱ ἑρμηνευτικές προσεγγίσεις τοῦ ντοστογιεφσκικοῦ «Μύθου» ἐκ μέρους τοῦ Ροζάνωφ, τοῦ Μπερντιάγιεφ, τοῦ Σ. Μπουλγκάκωφ καί ἀργότερα τοῦ Παπαϊωάννου, ἔχουν ἐπιβεβαιωθεῖ ἀπό τήν ἴδια τήν ἱστορία, ἐνῶ ἡ προσέγγιση ἐκ μέρους τοῦ Χ.Λ. Ἀρανγκοῦρεν εἶναι ἴσως ἐγγύτερα σέ μᾶς, στήν κοινωνία καί στήν ἐποχή μας, σέ σχέση μέ τήν θρησκευτική ἤ πολιτική ἑρμηνεία. Ἐννοεῖται δέ ὅτι ἡ σημερινή ἀναφορά δέν περιέλαβε μία καθαρῶς αἰσθητική προσέγγιση τοῦ «Μύθου», καθ’ ὅσον αὐτή θά ἐμείωνε, νομίζω, τό βάθος τῆς ἀναλύσεως τοῦ σπουδαίου Ρώσσου μυθιστοριογράφου. 
(Ἐπεξεργασμένη μορφή τῆς σχετικῆς Ὁμιλίας τοῦ γράφοντος στήν αἴθουσα ἐκδηλώσεων τῶν Ὀρθόδοξων Χριστιανικῶν Ἑνώσεων, στήν Αθήνα, στίς 11 Δεκεμβρίου 2011)
Δείτε παλαιότερη σχετική ανάρτηση:Ο ...άθεος Πατρίς Σερό

"ΣΑΡΚΩΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ ΣΤΗ ΝΙΓΗΡΙΑ"ΑΠΟ ΤΟ "ΑΛΗΘΩΣ"ΤΟΥ ΜΠΑΝΑΤΟΥ

$
0
0

To Κέντρο Λόγου «Αληθώς» στο Μπανάτο της Ζακύνθου διανύει τον τρίτο χρόνο του και ανθεί και φέρει κι άλλο. Η θεματολογία του ποικίλη και πάντοτε ενδιαφέρουσα. Οι εκδηλώσεις για την τοπική ιστορία και Εκκλησία αλλά κι αυτές που αφορούν την καθόλου Ορθοδοξία και τον πολιτισμό, δίνουν και παίρνουν σ'ένα μικρό τόπο, που μας αποδεικνύει πως η ποιότητα και έγνοια γι'αυτήν μπορούν να κάνουν θαύματα παντού. 
Διαβάζω, λοιπόν, το σχετικό δελτίο τύπου της Μητροπόλεως Ζακύνθου για την χθεσινή εκδήλωση του «Αληθώς»  για την ιεραποστολή στη Νιγηρία:  
Στον κατάμεστο ναό της Παναγούλας Μπανάτου Ζακύνθου πραγματοποιήθηκε η 7η εκδήλωση του γ΄ κύκλου του Κέντρου Λόγου «Αληθώς», το βράδυ της Κυριακής, 16 Φεβρουαρίου 2014. Επικεφαλής του ζακυνθινού κοινού που προσήλθε στη νέα αυτή μορφωτική δράση του Κέντρου ήταν οι Σεβ. Μητροπολίτες Ζακύνθου κ. Διονύσιος Δ΄ και Δωδώνης κ. Χρυσόστομος, ο Αρχιμανδρίτης Κάλλιστος Ροδόπουλος – στέλεχος της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο Διευθυντής του Οργανισμού Δημόσιας Αντίληψης Ζακύνθου κ. Ευστάθιος Μπετίνης, πάμπολλοι Κληρικοί και Επιστήμονες. Όλοι προσήλθαν για να τιμήσουν τονπροσκεκλημένο ομιλητή Σεβ. Μητροπολίτη Νιγηρίας κ. Αλέξανδρο,διακεκριμένο Ιεράρχη του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, καλό θεολόγο και φίλο της Ζακύνθου. 


Στο πρώτο μέρος της βραδιάς ο Σεβ. κ. Αλέξανδρος, με δύναμη λόγου και επιχειρημάτων ανέπτυξε εμπειρικά και εκ των ένδον το, όχι και τόσο εύκολο, θέμα: «Σαρκώνοντας το Ευαγγέλιο στη Νιγηρία. Πορεία και προκλήσεις για μια ορθόδοξη μαρτυρία σ’ ένα πολυπολιτισμικό και πολυθρησκειακό περιβάλλον».Μεταξύ πολλών άλλων υπογράμμισε: 
«Ἡ ἱεραποστολή δέν ἀποσκοπεῖ στήν ἵδρυση τοῦ ἐκκλησιαστικοῦ ὀργανισμοῦ τυπικά, ὅπως τήν Πεντηκοστή, τήν γενέθλιο ἡμέρα τῆς Ἐκκλησίας. Πολύ περισσότερο ἡ ἱεραποστολή ἀναγγέλλει τά ἔσχατα, μᾶς ὁδηγεῖ στήν πρόγευση τῶν ἐσχάτων, στόν χῶρο γνωριμίας μας μέ τό Ἅγιο Πνεῦμα, στόν χῶρο συνάντησής μας μέ τόν Χριστό, δηλαδή στήν Ἐκκλησία. 
Ἱεραποστολή δηλαδή καί ἐκκλησία ταυτίζονται. Ἡ ἱεραποστολή εἶναι ἡ φύση, ἡ οὐσία τῆς Ἐκκλησίας. Καί ἡ Ἐκκλησία δέν εἶναι Ἐκκλησία, ἐάν δέν εἶναι ἱεραποστολική. Ἐάν δέν εἶναι διαρκῶς ἀποστέλλουσα ἀποστόλους της “πάσει τῆ κτίσει”. Ἡ πρός τόν κόσμο ἔξοδος τῆς Ἐκκλησίας δέν ἀποτελεῖ κάτι πέρα ἀπό τόν ἑαυτό της, ἀλλά ὅρο συγκρότησης τοῦ ἑαυτοῦ της. 
[…] 
Τό αἴτημα καί τό ὅραμα τῶν λαῶν τῆς Ἀφρικῆς μᾶς καλεῖ καί μᾶς ἐνθαρρύνει νά ὑπερβοῦμε ἀγκυλώσεις, δισταγμούς καί ἐπιφυλακτικότητες πού παρουσιάζονται στόν Ὀρθόδοξο χῶρο καί νά ἀναμειχθοῦμε ἐνεργά στά κοινωνικά, πολιτικά καί οἰκονομικά δρώμενα τοῦ τόπου διακονίας μας.
Τοῦτο προαπαιτεῖ ἱκανή ἐλευθερία γιά νά ὑψώσει ἡ Ἐκκλησία τήν φωνή ἐκ μέρους τοῦ Εὐαγγελίου ἀκόμα καί ἐνάντια σέ πολιτικές δυνάμεις ὅταν χρειάζεται, λειτουργῶντας ὄχι ἁπλά καταγγελτικά καταστάσεων, πράξεων καί νοοτροπιῶν, ἀλλά θά ἔλεγα θετικά, θεραπευτικά, προασπιζόμενη ὅτι εἶναι ἀναγκαῖο γιά τήν διατήρηση τῆς ἀλληλεγγύης, τῆς ἀδελφοσύνης καί συνύπαρξης τῶν λαῶν, τοῦ κοινοτικοῦ τρόπου ἔκφρασης καί ζωῆς. 


Χρειάζεται ἱκανή ἐλευθερία ἐσωτερική ἀλλά καί ἐξωτερική, μιά ἀληθινή ἐπανάσταση, ἕνα σπάσιμο δεσμῶν μέ θεσμούς, πρόσωπα, πολιτικές καί νοοτροπίες πού διατηροῦν τήν βαβυλώνια αἰχμαλωσία τῶν λαῶν, τοῦ σώματος τοῦ Χριστοῦ, τελικά τῆς ἴδιας. Θέλει ἐλευθερία καί χῶρο, πού δέν τῆς χαρίζεται ἀλλά πού ἀποκτᾶται μέ ἀγῶνες, γιά νά προστατεύσει τή μνήμη της (πού τῆς παρέχει τήν ταυτότητά της), νά λατρεύσει τόν Κύριο τῆς ἱστορίας καί ὄχι τούς “κυρίους” τῶν διαφόρων ἱστορικῶν στιγμῶν, νά συνεχίσει νά προσεύχεται, νά ἐλπίζει καί νά ἐργάζεται γιά τήν φανέρωση τῆς Βασιλείας τοῦ Θεοῦ, σέ ἐποχές πού οἱ ζωές μας ἐλέγχονται μέ ἐπιτυχία ἀπό διάφορα κέντρα λήψης ἀποφάσεων». 
Αμέσως μετά έλαβε τον λόγο ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Διονύσιος, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η χαρά που μας δίδει η παρουσία του Αγίου Νιγηρίας κοντά μας είναι διπλή, αφ’ ενός μεν διότι ένα γνήσιο τέκνο της Εκκλησίας Ελλάδος ευρίσκεται στα ηνία της Ορθόδοξης Νιγηρίας και από την θέση αυτή σπείρει και καλλιεργεί τον λόγο του Θεού στην αφρικανική ήπειρο, εμφυσώντας παράλληλα προς αυτούς το ενδιαφέρον και την αγάπη για την χώρα μας, αφ’ ετέρου δε επειδή ο λίαν αγαπητός αδελφός ιεράρχης τυγχάνει πνευματικό ανάστημα και καρπός της προσευχής του πολυσέβαστου Γέροντος μας Μητροπολίτου Δωδώνης του από Ζακύνθου κ. Χρυσοστόμου, ο οποίος στάθηκε κοντά του από την αρχή της ιερατικής του διακονίας και συνεχίζει να τον ενισχύει με την μεγάλη εμπειρία που διαθέτει». 


Στη συνέχεια ο Σεβ. Δωδώνης κ. Χρυσόστομος, επιβραβεύοντας την ιεραποστολική προσπάθεια του κ. Αλεξάνδρου στη Νιγηρία, αναφέρθηκε στις πολλαπλές δυσκολίες, που παλαιότερα -ιδίοις όμμασι- διαπίστωσε ότι βιώνει ο Μητροπολίτης Νιγηρίας, δίχως ποτέ να εγκαταλείπει την ιεραποστολική διάθεσή του και την ελπίδα του. 
Στο δεύτερο μέρος της βραδιάς η 20μελής Χορωδία Ζακύνθου «Η ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗ», υπό την διεύθυνση του κ. Νίκου Ζαχαρόπουλου, απέδωσε αξιάκουστα εκκλησιαστικά μέλη, καταχειροκροτούμενη από το κοινό. 
Στο τέλος της εκδήλωσης, ο υπεύθυνος του «Αληθώς» Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας ευχαρίστησε όλους, από τον ομιλητή και τους Χορωδούς, έως όσους προσήλθαν και ενίσχυσαν με την παρουσία τους και αυτή την μορφωτική δραστηριότητα του Κέντρου.
Δείτε ολόκληρη την εκδήλωση στονυχθημερόν
Δείτε και μια παλιότερη συνέντευξή μας με τον Νιγηρίας Αλέξανδρο εδώ

ΕΝΑΣ ΠΟΛΥΤΙΜΟΣ ΤΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΔΙΑΛΟΓΟ

$
0
0

Ο Οικουμενικός Διάλογος στον 21ο Αιώνα. Πραγματικότητες-Προκλήσεις-Προοπτικές. Τιμητικό Αφιέρωμα στον Ομότιμο Καθηγητή Πέτρο Βασιλειάδη, επιμέλεια έκδοσης Ι. Πέτρου-Στ. Τσομπανίδης-Μ. Γκουτζιούδης, εκδόσεις Βάνιας, Θεσσαλονίκη 2013
Στον πρόλογο του βιβλίου, που μόλις κυκλοφόρησε, διαβάζουμε:
“Η Οικουμενική Κίνησις είναι, πρωταρχικά, μια συναδέλφωσις που βρίσκεται στο δρόμο των αναζητήσεων. Είναι ένα τόλμημα ή μια περιπέτεια, και όχι ένα κατόρθωμα. Είναι δρόμος και όχι σκοπός … Η έντασις παραμένει, παρακινώντας μας να συνεχίσουμε”
π. Γεώργιος Φλωρόφσκυ 
Ο εικοστός αιώνας χαρακτηρίστηκε από τη δημιουργία της Οικουμενικής Κίνησης, την ίδρυση και ανάπτυξη του Παγκοσμίου Συμβουλίου των Εκκλησιών, τη συνάντηση και το διάλογο των Εκκλησιών, την πραγματοποίηση από μέρους τους κοινών δράσεων και τη διαμόρφωση νέων θεολογικών τάσεων που αναζήτησαν να διαλεχθούν με διάφορα ρεύματα σκέψης και προβληματισμού και να απαντήσουν σε ποικίλες προκλήσεις της σύγχρονης πραγματικότητας. Παράλληλα στον αιώνα αυτόν επισυνέβησαν διάφορα γεγονότα και έγιναν πολλές αλλαγές σε κοινωνικό, πολιτισμικό και πολιτικό πεδίο. Ήδη έχει διαμορφωθεί μια διαφορετική κατάσταση παγκόσμια.
Ο εικοστός πρώτος αιώναςβρίσκει την Οικουμενική Κίνηση και το διάλογο των Εκκλησιών σε ένα διαφορετικό πεδίο από ό,τι στον προηγούμενο αιώνα. Νέα προβλήματα έχουν εμφανιστεί, σε πολλές περιπτώσεις είναι απαραίτητο να αξιολογηθούν όσα έγιναν στον προηγούμενο αιώνα και να κριθεί αν υπήρξαν ορθές επιλογές στο πλαίσιο του Οικουμενικού Διαλόγου ή παρακάμφθηκαν τακτικές που θα είχαν απόδοση, προς όφελος άλλων που θεωρούνται ότι συμβάλλουν στην προώθηση της ιδιοπροσωπίας των χριστιανικών Εκκλησιών. Στην πραγματικότητα είναι απαραίτητη μια πολυπρισματική αυτοκριτική που οπωσδήποτε θα συμβάλει στη συλλογική αυτογνωσία των Εκκλησιών.Αλλά ταυτόχρονα θα παράσχει τη δυνατότητα μέσα από τη γνώση της προηγούμενης πορείας και την αξιολόγησή της να ανταποκριθεί η Οικουμενική Κίνηση στις νέες προκλήσεις του εικοστού πρώτου αιώνα.
Ανταποκρινόμενοι στην προβληματική αυτή διοργανώσαμε στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του Τμήματος Θεολογίας του Α.Π.Θ. ένα Διεθνές Συμπόσιο τον Ιανουάριο του 2013. Στο Συμπόσιο αυτό με θέμα «Ο Οικουμενικός Διάλογος στον 21ο αιώνα: Πραγματικότητες – Προκλήσεις – Προοπτικές», που ήταν αφιερωμένο στον ομότιμο καθηγητή του Τμήματος Θεολογίας Πέτρο Βασιλειάδη, συμμετείχαν πρόσωπα καταξιωμένα μέσα από την ενεργή δράση τους στον Οικουμενικό Διάλογο, μέλη του Τμήματος Θεολογίας που ασχολούνται με αυτόν, καθώς και νεώτεροι επιστήμονες που ερευνούν θέματα σχετικά με την Οικουμενική Κίνηση. Οι Εισηγήσεις που παρουσιάστηκαν στο Συμπόσιο αυτό συνθέτουν τον ανά χείρας συλλογικό αυτό τόμο.
Τα περιεχόμενα του τόμου έχουν ως εξής:
- ΜOΣΧΟΣ ΓΚΟΥΤΖΙΟYΔΗΣ, Ευχαριστία και Μαρτυρία: Βίος και Έργο του καθηγητή Πέτρου Βασιλειάδη 13
-  ΠEΤΡΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙAΔΗΣ, Βίβλος και Οικουμένη 51
- π. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΣΕΤΣΗΣ, Ο Οικουμενικός Διάλογος τον 21ο αιώνα: Πορεία μετ’ εμποδίων; 75
- ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Κ. ΠΑΠΑΔΕΡΟΣ, Οικουμενικά κεκτημένα και οφειλόμενα 93
- ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΒΛΕΤΣΗΣ, Επιστροφή στην Ορθοδοξία; Ποιό είναι το μοντέλο ενότητας των Εκκλησιών για την Ορθόδοξη Εκκλησία; 115
- ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΛΑΡΕΝΤΖΑΚΗΣ, Οι Θεολογικοί Διάλογοι και ο ρόλος των Θεολογικών Σχολών στην Οικουμένη του 21ου αιώνα 133
- ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΥΓΔΑΛΗΣ, Ο Οικουμενικός διάλογος και η πολιτική – κοινοβουλευτική διάστασή του 161
- ΕΛΕΝΗ ΚΑΣΣΕΛΟΥΡΗ-ΧΑΤΖΗΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ, Βιβλική Ερμηνευτική και Οικουμενικός Διάλογος 177
- ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΟΥΚΟΥΡΑ, Το Παγκόσμιο Χριστιανικό Φόρουμ (Global Christian Forum) και η συμβολή του στην οικουμενική κίνηση 195
- ΑΝΕΣΤΗΣ ΚΕΣΕΛΟΠΟΥΛΟΣ, Ο διαλογικός χαρακτήρας της Εκκλησίας. Ιεραποστολική και ποιμαντική προσέγγιση 219


- ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΕΤΡΟΥ, Το Π.Σ.Ε. και τα περιβαλλοντικά προβλήματα.Μια κριτική προσέγγιση 233
- ΓΕΩΡΓΙΟΣ Δ. ΜΑΡΤΖΕΛΟΣ, Το ζήτημα της συμμετοχής της Ορθοδόξου Εκκλησίας στον Οικουμενικό διάλογο υπό το φως των πανορθόδοξων αποφάσεων 263
- ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΤΣΟΜΠΑΝΙΔΗΣ, Κοινωνική ή πνευματική και εκκλησιαστική διάσταση της Οικουμενικής Κίνησης; Η σημασία της υπέρβασης μιας παλιάς έντασης ενόψει των προκλήσεων της παγκοσμιοποίησης 281
- π. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΠΑΣΙΟΥΔΗΣ, Βιβλικές προκλήσεις και Οικουμενική Κίνηση. Μήπως τελικά τίποτε δεν είναι τυχαίο στη ζωή των ανθρώπων; 307
- ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΣΣΑΚΟΣ, Εκ βαθέων: Αναφορά στο πρόσωπο και το βιβλικό και οικουμενικό έργο του καθηγητή Πέτρου Βασιλειάδη 321
- ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΖΙΑΚΑ, Ο Διαθρησκειακός Διάλογος και η χριστιανική Μαρτυρία στο πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ. Η συμβολή του καθηγητή Πέτρου Βασιλειάδη 339
- ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ, Η εσχατολογική προοπτική στη θεολογία του Πέτρου Βασιλειάδη και οι συνέπειές της για την πολιτική θεολογία 381
- π. ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΛΑΨΗΣ, Η διαλογική μαρτυρία της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην κοινωνία των πολιτών 427
- ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 463
- ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΜΠΟΣΙΟΥ 465
- ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΟΥ ΠΣΕ Δρ. OLAV FYSKE TVEIT 469
- ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ (CWME) Μητρ. GEEVARGHESE COORILOS 477 
- WCC NEWS RELEASE 481
- ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ 485

Η ΑΘΕΪΑ ΤΟΥ ΑΘΕΟΥ ΚΑΙ Η ΑΘΕΪΑ ΤΟΥ ΘΕΟΜΠΑΙΧΤΗ...

$
0
0

Γράφει ο Σωτήρης Μητραλέξης 
υπ. Δρ. Φιλοσοφίας της Freie Universität Berlin
Ο Αλέξης Τσίπρας (για τον οποίον ο γράφων δεν τρέφει ιδιαίτερη πολιτική συμπάθεια: κάθε άλλο) είναι πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως της χώρας, κάτι που καθ’ αυτό συνιστά θεσμό. Ως εκ της θέσεως του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως, είναι εφικτό και πιθανό να εκλεγεί (οψέποτε) πρωθυπουργός της χώρας. Τμήμα του ελληνικού κράτους, και δη αυτοδιοίκητο, με ιδιαίτερο καθεστώς, είναι το Άγιον Όρος. Αδιανόητο το να μην το έχει επισκεφθεί ένας πιθανός μελλοντικός πρωθυπουργός, να μην γνωρίζει από πρώτο χέρι την ιδιαιτερότητά του και τα ζητήματα τα σχετικά με αυτήν (μολαταύτα, ουκ ολίγοι επαγγελματίες της ευσέβειας εξελέγησαν πρωθυπουργοί της χώρας χωρίς να το έχουν επισκεφθεί ποτέ τους). Ιδίως δε αν έχει δηλώσει άθεος, αν δεν έχει γαλουχηθεί στην Εκκλησία που γεννά την μοναστική πολιτεία του Όρους: τότε, οφείλει να την επισκεφθεί έτι περαιτέρω, οφείλει να γνωρίζει πριν διοικήσει. Άρα, ο Αλέξης Τσίπρας καλώς πράττει και την επισκέπτεται, και δη χωρίς να υποκρίνεται τον ευσεβή. 
Καίτοι διακηρυγμένος άθεος, με ειλικρίνεια που ταράσσει τους επικοινωνιολόγους επαγγελματίες της διαστρέβλωσης, δεν ετοιμάζει την επίσκεψή του στο Όρος με το a contrario τουπέ του χριστιανομάχου φοιτητή, αλλά με την νηφαλιότητα του ανθρώπου που γνωρίζει ότι, αν εκλεγεί, θα κληθεί να διακονήσει και αυτήν την πλευρά του βίου και τους κράτους των Ελλήνων – και που αποδέχεται αυτήν την ευθύνη χωρίς να αποκρύβει την απουσία σχέσης του με την Εκκλησία. Το ίδιο ισχύει και για την ένδειξη σεβασμού του υποψηφίου πρωθυπουργού στην πίστη του λαού μας με την προσωπική, αλλά διακριτική και σαφώς αποστασιοποιημένη (μη λατρευτική) παρουσία σε δημόσιες εκκλησιαστικές ακολουθίες όπως ο σχολικός αγιασμός. Δηλαδή τί θα επιθυμούσαν όσοι εγκαλούν για υποκρισία, να κάνει ο εκάστοτε Αλέξης Τσίπρας «σκηνή» και να... θρυμματίσει το ματσάκι βασιλικού του αγιασμού, φωνάζοντας παράλληλα «δεν υπάρχει Θεός»; 
Αδυνατώ να κατανοήσω το με ποιά λογική θα μπορούσε να καταγγείλει κάποιος αυτήν την στάση ως υποκριτική, να υπονοήσει ότι αυτή η επίσκεψη στο Όρος του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν θα έπρεπε να λάβει χώρα, να βγάλει το «χριστιανόμετρο» για να κρίνει αν πρέπει οι πιθανοί μελλοντικοί πρωθυπουργοί της Ελλάδος να γνωρίζουν τί εστί Άγιον Όρος ή όχι. Δυσκολεύομαι ακόμα περισσότερο, όταν συνειδητοποιώ ότι δίπλα στην ειλικρινώς διακηρυγμένη αθεΐα του κ. Τσίπρα στέκεται ενίοτε η θεομπαιξία των «ευσεβών» πολιτικάντηδων – και η σύγκριση τιμά τον ειλικρινή άθεο, όχι τον θεομπαίχτη «ευσεβή». 
Οποιοσδήποτε πολίτης έχει έστω και μιαν εντελώς επιφανειακή σχέση με τον πολιτικό κόσμο, γνωρίζει καλά ότιη πλειοψηφία των πολιτικών ανδρών και γυναικών, ιδίως δε στον συντηρητικό/κεντροδεξιό χώρο, έχουν είτε μιαν επιφανειακή (δηλαδή ψευδή) είτε μιαν ανύπαρκτη σχέση με την ζωή της Εκκλησίας. Οι περισσότεροι δε, αν τους ρωτήσεις ιδιωτικώς, αραδιάζουν αμπελοφιλοσοφικούς μονολόγους σχολικού διαλείμματος συνοικιακού γυμνασίου-λυκείου για το θέμα της πίστης, με απρόσωπες «ανώτερες δυνάμεις» και τα τοιαύτα της αποκοπής από το εκκλησιαστικό σώμα. Κανένα πρόβλημα με όλα αυτά! Το πρόβλημα προκύπτει όταν όλοι αυτοί εμφανίζονται ως πρωταθλητές της ευσέβειας, με κεριά, λιβάνια, επιταφίους, κεφαλοκλειδώματα με μητροπολίτες, τάματα και προσκυνήματα. 
Το «Χριστιανόμετρο» στον δημόσιο βίο μπορεί να έχει μόνο πολιτικαντικώς εκλογική χρήση (δηλαδή, για τους εν Εκκλησία, χυδαία χρήση), αποκλείεται να αφορά την ζωή της ενορίας, της επισκοπής, του μοναστηριού. Η συνειδητή αθεΐα είναι αυτό που είναι, με την ειλικρίνεια της σαφήνειας, ενώ οι πανηγυρικές ομολογίες πίστεως δημοσίων ανδρών ενέχουν συχνά το ενδεχόμενο της θεομπαιξίας, του διασυρμού των πιο πολύτιμων ελπίδων μας στο παζάρι της φτήνιας.Η αθεΐα του αθέου είναι ειλικρινής, ξεκαθαρίζει τα πράγματα, μα η αθεΐα του ανειλικρινή θεομπαίχτη είναι πάντοτε χυδαία και ενίοτε επικίνδυνη. Κάποτε δε το... ιδεολογικοποιούν κιόλας: μαρτυρούν ιδιωτικώς (ή και γράφουν δημοσίως: έχει συμβεί!) αναίσχυντα ότι παίζουν τον ευσεβή στις κάμερες, διότι «η ορθοδοξία είναι κομμάτι της εθνικής ταυτότητας»: δηλαδή η σωτηρία του ανθρώπου και η Εκκλησία του Χριστού είναι ένα δεκανίκι της κρατικής ιδεολογίας, ένα στήριγμα της καλής διακυβέρνησης προς χρήσιν και άγραν, άρα κι εμείς παίζουμε τους χριστιανούς για το πόπολο. Άπαγε! 
Γράφτηκε: «Πώς λοιπόν, όσοι δεν πιστεύουν σε αυτά, και έχουν απαξιώσει άλλα πολλά, θα μπορέσουν να ηγηθούν της πατρίδας μας;» Άλλοι κι άλλοι που δεν «πιστεύουν σε αυτά» ηγήθηκαν, με την διαφορά ότι εκείνοι μας δούλευαν ψιλό γαζί. Σε κάποιους αυτό αρέσει, απ’ ό,τι φαίνεται. Άλλοι προτιμούμε την ειλικρίνεια. 
Ποιός πολίτης είναι τόσο αφελής ώστε να μην αντιλαμβάνεται ότι όταν ο μέσος πολιτικός σταυροκοπιέται, απλώς... κοπιά για σταυρούς; Ιδίως δε όταν το διαφημίζει; 
(Φυσικά, υπάρχουν και εξαιρέσεις. Οι οποίες, διόλου τυχαία, είναι πάντοτε διακριτικές: δεν ουρλιάζουν την πίστη τους στις πέντε κάμερες και τα τέσσερα μικρόφωνα.) 
Και κάτι επίκαιρο: όταν ένας πολιτικός ηγέτης τυγχάνει όντως συνειδητό μέλος της εκκλησίας όπως επανειλημμένως τονίζει, δεν ενθαρρύνει την δημοσίευση πηχιαίων τίτλων εφημερίδων για τα προσκυνήματα του, μέρες πριν από αυτά. Εκτός αν τα εμπορεύεται εκλογικά. Και συνειδητά. 
Άλλο ο Σταυρός του μαρτυρίου, άλλοι οι σταυροί του ψηφοδελτίου.Σύμφωνα με τα ευαγγέλια, ο Χριστός δίδαξε, διόρθωσε, θαυματούργησε, θεράπευσε, συμβούλευσε – μόνο όμως ενάντια στην υποκρισία και τους υποκριτές πήρε στα χέρια του φραγγέλιο και άρχισε τα φοβερά ουαί του (κάτι που δεν θα γινόταν αν «καταδίκαζε την βία απ’ όπου κι αν προέρχεται...»). Καιρός για κριτήρια. 

"ΜΙΛΗΣΕ ΜΝΗΜΗ"ΤΟΥ ΒΛΑΝΤΙΜΙΡ ΝΑΜΠΟΚΟΦ

$
0
0

Δημήτρης Μπαλτᾶς 
Βλαντιμίρ Ναμπόκοφ, Μίλησε μνήμη, Ἐκδόσεις Πατάκη, Ἀθήνα 2013, σελ. 401 
Στό βιβλίο αὐτό ὁ Ρῶσσος λογοτέχνης Βλαντιμίρ Ναμπόκοφ (1899-1977) συγκεντρώνει τίς ἀναμνήσεις του τῶν ἐτῶν 1903-1940.Δέν καταγράφει, δηλαδή, τήν τελευταία περίοδο τῆς ζωῆς του μετά τό 1940. Καί γιά νά μιλήσω σύμφωνα μέ τήν δική του διάκριση, πού θυμίζει τήν τριαδική διαδοχή τοῦ μεγάλου Γερμανοῦ φιλοσόφου Γκ. Χέγκελ (1770-1831): «Τά εἴκοσι χρόνια (1899-1919) ὁλοκληρώνουν τό νόμο τῆς θέσης. Εἴκοσι ἕνα χρόνια ἠθελημένης ἐξορίας στήν Ἀγγλία, στή Γερμανία καί στή Γαλλία (1919-1940) παρέχουν τήν προφανῆ ἀντίθεση. Ἡ περίοδος πού ἔχω ζήσει στή θετή μου πατρίδα (1940-1960) σχηματίζει μία σύνθεση» (σσ. 330-331). 
Ἀπό τήν ἄποψη τῶν οἰκογενειακῶν ἀναμνήσεων ἔχει ἐνδιαφέρον ὅτι ὁ Ναμπόκοφ ἀναφέρεται στόν πατέρα του καί στήν μητέρα του καί λιγότερο στά ἀδέλφια του. Ἀρκετές καί ἀσυνήθιστες λεπτομέρειες δίδονται γιά τούς παιδαγωγούς διαφορετικῶν ἐθνικοτήτων. Συνδέει δέ πολλές φορές ὁ Ναμπόκοφ τήν μνήμη μέ τήν παιδικότητα (βλ. σχετικῶς σ. 97, σ. 147, σ. 149, σ. 284). 
Ἡ οἰκογένεια στήν ὁποία μεγάλωσε ὁ Ρῶσσος λογοτέχνης,εἶναι τυπικά μεγαλοαστική, μέ συνήθειες εὐρωπαϊκές, φιλελεύθερων καί ὄχι μοναρχικῶν ἀντιλήψεων, ἀλλά μέ μία ζωή πού θά ζήλευε ὁ Ρῶσσος κάθε ἐποχῆς καί βεβαίως τῆς προεπαναστικῆς περιόδου, ἔστω κι ἄν σ’ ἕνα χωρίο πού θά πρέπει νά ἀναγνωσθεῖ προσεκτικά, ὁ συγγραφέας γράφει τά ἑξῆς: «Ἡ παλαιά διαφορά μου μέ τή σοβιετική δικτατορία δέν ἔχει τήν παραμικρή σχέση μέ οἱοδήποτε ζήτημα περιουσίας ... Ἡ νοσταλγία πού ἔθρεψα ὅλα αὐτά τά χρόνια εἶναι μία ὑπερτροφική αἴσθηση χαμένης παιδικότητας, ὄχι ἡ λύπηση χαμένων τραπεζογραμμματίων» (σ. 97). 


Ὡστόσο, σέ μία συγκέντρωση ἀναμνήσεων,καί μάλιστα κάποιου ἀξιόλογου συγγραφέως, εἶναι ἀναμενόμενο νά ὑπάρχουν καί ἐκτιμήσεις περισσότερο λογοτεχνικές. Κατ’ ἀρχάς, μέ τήν ἄποψη τοῦ Ναμπόκοφ ὅτι ὁ Σταντάλ, ὁ Μπαλζάκ καί ὁ Ζολά εἶναι «τρεῖς ἀπεχθεῖς μετριότητες» (σ. 218) εἶναι πολύ πιθανόν νά διαφωνήσει κανείς. Ἐξ ἄλλου, σ’ ἕνα χαρακτηριστικό χωρίο ὁ Ναμπόκοφ δείχνει τήν προτίμησή του σέ συγκεκριμένους Ρώσσους κλασσικούς: «τήν ποίηση τοῦ Πούσκιν καί τοῦ Τιοῦτσεφ, τήν πρόζα τοῦ Γκόγκολ καί τοῦ Τολστόϊ» (σ. 318), ἀφήνοντας διακριτικά ἔξω ἀπό τό λογοτεχνικό του σύμπαν τόν Ντοστογιέφσκι (πβ. σ. 343: «Οἱ ντοστογιεφσκικές ἐξομολογήσεις μοῦ εἶναι ξένες»). 
Ἐπίσης τό βιβλίο περιέχει καί ἐκτενεῖς κρίσεις γιά τό καθεστώς τῶν μπολσεβίκων, ἕνα καθεστώς «αἱματοχυσίας, στρατοπέδων συγκεντρώσεως καί ὁμηρίας» (σ. 291). Παραδέχεται καί ὁ Ναμπόκοφ ὅτι «ὑπό τό τσαρικό καθεστώς ὁ Ρῶσσος θιασώτης τῆς ἐλευθερίας εἶχε ἀσυγκρίτως περισσότερα μέσα στή διάθεσή του γιά νά ἐκφραστεῖ καί μάλιστα διατρέχοντας ἀσυγκρίτως λιγότερους κινδύνους, ἀπ’ ὅ,τι ἐπί καθεστῶτος Λένιν» (σσ. 316-317). Δέν θά ἀμφισβητήσει κανείς τό γεγονός ὅτι «ὅλες οἱ φιλελεύθερες δημιουργικές δυνάμεις εἶχαν ἐγκαταλείψει τή Ρωσσία τοῦ Λένιν καί τοῦ Στάλιν» (σ. 336). 
Τό τελευταῖο ζήτημα στό ὁποῖο θά ἀναφερθῶ, εἶναι ἡ «ρωσσικότητα» τοῦ Ναμπόκοφ. Ὁ ἴδιος γράφει χαρακτηριστικά: «Ἡ ἱστορία τῶν πανεπιστημιακῶν μου χρόνων στήν Ἀγγλία εἶναι, στήν πραγματικότητα, ἡ ἱστορία τῆς προσπάθειάς μου νά γίνω Ρῶσσος συγγραφέας» (σ. 313). Δέν εἶμαι εἰδικός στήν πρόζα τοῦ Ναμπόκοφ (γιά τήν ἀκρίβεια, ἔχω διαβάσει μόνον τό βιβλίο του γιά τόν Γκόγκολ στά ἀγγλικά καί τά δοκίμιά του πάνω στούς Ρώσσους κλασσικούς στά γαλλικά), ἀλλά νομίζω ὅτι τό ὕφος καί τό περιεχόμενο τοῦ «Μίλησε, Μνήμη», καί ἀκόμη ἡ περιγραφή καί ὁ αὐτοσαρκασμός, τό χιοῦμορ καί ὁ ρεαλισμός του στό βιβλίο πού παρουσιάζω ἐδῶ, ἔχουν μία ἀγγλική (καί κυρίως ἀμερικανική) ἀλλά ὄχι πάντως ρωσσική καταγωγή.

ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΒΑΦΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ

$
0
0

Μια βραδιά Καβάφη στον εμβληματικό χώρο του Αναγνωστηρίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης στην οδό Πανεπιστημίου στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, την Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2014. 
Η εφημερίδαΚαθημερινή, η οποία ξεκίνησε από την Κυριακή 16/2 να μοιράζει στους αναγνώστες της Έλληνες ποιητές με πρώτο τον Καβάφη, σε συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή και την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, συνεργάστηκαν για ένα λιτό μα ουσιαστικό και περιεκτικό αφιέρωμα στον μεγάλο Αλεξανδρινό. 
Την εκδήλωση άνοιξε ο πρόεδρος της Εθνικής Βιβλιοθήκης της ΕλλάδοςΣταύρος Ζουμπουλάκης, ο οποίος είπε ότι ευχαρίστως το Δ.Σ. της Εθνικής Βιβλιοθήκης παραχωρεί το Αναγνωστήριο για ανάλογες πολιτιστικές εκδηλώσεις, αλλά δήλωσε την έκπληξή του για το γεγονός ότι πολλοί Αθηναίοι μπήκαν για πρώτη φορά στην Βιβλιοθήκη χάρη σ΄ αυτές τις εκδηλώσεις. Αναφέρθηκε στις δυσκολίες της Εθνικής Βιβλιοθήκης λόγω της οικονομικής κρίσης, αλλά και στην ευοίωνη προοπτική μετεγκατάστασής της στο συγκρότημα πολιτισμού που ανεγείρεται στο Φαληρικό Δέλτα από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. 
Ακολούθως, την εκδήλωση χαιρέτισαν ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας Η ΚαθημερινήΝίκος Ξυδάκης, και η Μαρία Μεταξάκη από την Εθνική Λυρική Σκηνή. Οι ηθοποιοί Δημήτρης Λιγνάδης, Αθηνά Μαξίμου και Άλκηστις Πουλοπούλου διάβασαν, στη συνέχεια, ποιήματα του Καβάφη που επέλεξαν για την βραδιά. Διαφορετικές αναγνώσεις, που δικαιώνουν την άποψη ότι η απαγγελία ποίησης και δη Καβαφικής, δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Ξεχωρίζω τον Δημήτρη Λιγνάδη, γιατί απήγγειλε απέξω - χωρίς βιβλίο - τα Καβαφικά ποιήματα, πλην ενός. Μου θύμισε το ποίημα "Τρόμος", από τα Κρυμμένα του ποιητή, που το είπε με εσωτερική ένταση. Το παραθέτω στη συνέχεια, επειδή είναι και από τα άγνωστα του Καβάφη: 

Τρόμος   
Την νύκτα, Δέσποτα Χριστέ μου,                 
τον νου και την ψυχή μου φύλαττέ μου                 
σαν γύρω μου αρχινούν και περπατούνε         
Όντα και Πράγματα που όνομα δεν έχουν 
και τ’ άσαρκα ποδάρια των στην κάμαρή μου τρέχουν 
και κάμνουν στο κρεβάτι μου κύκλο για να με διούνε —                 
και με κοιτάζουν σαν να με γνωρίζουν 
σαν να καγχάζουν άφωνα που τώρα με φοβίζουν.                         
Το ξέρω, ναι, με καρτερούνε                 
σαν βδελυρούς καιρούς να μελετούνε οπόταν ίσως σέρνομουν μαζί των — μες στο σκότος με τα όντα και τα πράγματα αυτά ανακατευμένος.         
Κι αποφρενιάζουν ο καιρός να ξαναρθεί ο πρώτος.         
Μα δεν θα νά ’ρθει πια ποτέ· γιατί είμαι εγώ σωμένος,                         
εις του Χριστού τ’ όνομα βαπτισμένος.                         
Τρέμω σαν αισθανθώ το βράδυ                 
σαν νιώσω που μες στο βαθύ σκοτάδι                 
επάνω μου είναι μάτια καρφωμένα....         
Κρύψε με από την όρασί των, Δέσποτά μου. 
Και σαν μιλούν ή τρίζουνε, μη αφήσεις ώς τ’ αυτιά μου 
κανέν’ από τα λόγια των νά ’ρθει τα αφορεσμένα,         
μην τύχει και μες στην ψυχή μου φέρουν 
καμιά φρικώδη ανάμνησι απ’ τα κρυφά που ξέρουν.  
Μετά την απαγγελία Καβάφη από τους τρεις ηθοποιούς, ο βαθύφωνος Τάσος Αποστόλου, συνεργάτης της Λυρικής Σκηνής, και η διαπρεπής πιανίστρια Βίκυ Στυλιανού παρουσίασαν τη μοναδικήσύνθεση του σπουδαίου Έλληνα συνθέτη και μαέστρου Δημήτρη Μητρόπουλου "14 Invenzioni"πάνω σε ποίηση Καβάφη, για φωνή και πιάνο. 
Ο Μητρόπουλος -ο πρώτος Έλληνας συνθέτης που μελοποίησε Καβάφη- προλογίζοντας το έργο του σε ρεσιτάλ που δόθηκε το 1932, σημείωνε:"Κάθε ποίημα από αυτά έχει ως βάση ένα διαφορετικό αρχιτεκτονικό σχέδιο, όπου η φωνή η απαγγέλλουσα το ποίημα αποτελεί ένα μόριο του σχεδίου. Δεν πρόκειται περί τραγουδιού, αλλά ούτε και περί μιας ξερής απαγγελίας με υπόκρουση. Ούτε να τα τραγουδάει κανείς πρέπει, ούτε πάλι να τα απαγγέλλει, μα κάτι ανάμεσα στα δύο. Ίσως μια απαγγελία stylisée, σε ορισμένους ήχους και ρυθμούς που διαγράφει αυστηρά το μουσικό αρχιτεκτονικό σχέδιο". 


Νομίζω ότι οι δύο θαυμάσιοι μουσικοί ήσαν πιστοί σ'αυτό που ήθελε ο Μητρόπουλος. Η Βίκυ Στυλιανού - ίσως η εμπειρότερη πιανίστρια στη σύγχρονη μουσική - "κεντούσε"στο πιάνο τις πολύτιμες, όσο και δύσκολες, νότες του συνθέτη. Ο Τάσος Αποστόλου τραγούδησε με τη δέουσα ένταση, δημιουργώντας κλίμα Λειτουργίας. Είχα ξανακούσει τον Αποστόλου και τη Στυλιανού να ερμηνεύουν το έργο αυτό εξαίσια στην Ελληνοαμερικανική Ένωση. Δείτε τα σχετικάεδώ
Τώρα τους απήλαυσα και πάλι, γιατί είναι σπάνια τέτοια σύμπνοια που διακρίνει τους δύο μουσικούς, οι οποίοι ερμηνεύουν με πάθος τα πάθη του Καβάφη. Η γραφή του Μητρόπουλου, τόσο μοντέρνα... 90 χρόνια μετά! 
Στην εκδήλωση μεταξύ άλλων παρευρέθησαν: ο Γιάννης Τροχόπουλος διευθύνων σύμβουλος του κέντρου πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ο σκηνοθέτης Γιάννης Χουβαρδάς, ο ηθοποιός Αιμίλιος Χειλάκης, αλλά και πλήθος κόσμου, αναγνώστες και φίλοι της ποίησης. 
Π.Α.Α.

ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗ ΣΤΟ ΚΛΗΜΑ ΤΗΣ ΣΚΟΠΕΛΟΥ

$
0
0
Μολυβένιες φωτοσκιάσεις... φώτο του π. Κ. Ν. Καλλιανού

Τῆς χαρμολύπης τὸ σύνορο... 
Στὸν Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Γέροντα Χαλκηδόνος, κ. Ἀθανάσιο, ταπεινὸς ἑόρτιος χαιρετισμός
Σχεδιάσανε οἱ πατέρες μας πολὺ σωστὰ καὶ μέσα στὸ πρόγραμμα τῶν χαρμόσυνων ἡμερῶν τῆς δεύτερης ἐβδομάδας τοῦ Τριωδίου, τοποθέτησαν καὶ τὴν Τσικνοπέμπτη. Μιὰ μέρα διαφορετικὴ ἀπὸ τὶς ὑπόλοιπες τοῦ χρόνου, ἀφοῦ ὁ χαρακτήρας της εἶναι ἑορταστικός. Κι αὐτὸ ἐπειδὴ οἱ συγγενεῖς καὶ οἱ φίλοι θὰ συναχτοῦν μὲ τὴν ἐπισημότητα ποὺ τονίζει ἡ μέρα αὐτὴ στὸ σπίτι κάποιου δικοῦ τους ἀνθρώπου καὶ θὰ συμφάγουν εὐχόμενοι «καλὴ κριατνή, καλὴ ἀποκρίτσα». Φυσικά, ὅπως τὸ θέλει τὸ ἔθιμο, τὴν τράπεζα θὰ τὴν κλείσει ὁ χορὸς καὶ τὰ ἀποκριάτικα τραγούδια, ποὺ δὲν λέγονται ἄλλη φορὰ μέσα στὸ χρόνο. Μονάχα τότε. 
Τὰ ἐδέσματα τῆς Τσικνοπέμπτηςεἶναι πάντα προσεγμένα καὶ καλομαγειρεμένα. Δεσπόζει τὸ κατσίκι ἤ τὸ ἀρνὶ «καπαμᾶ», ἀλλὰ καὶ κρέας μὲ τὸ ρύζι, τὰ ψητὰ ἤ τηγανισμένα ἐντόσθια, ἀλλὰ καὶ τὰ ψητὰ κοσύφια. 
Ἀπ᾿ὅλες τὶς καμινάδες ἀναδύεται μιὰ εὐωδία, ποὺ ἁπλώνεται πάνω στὸ χωριό, λές κι εἶναι ὅλος αὐτὸς ὁ μικρὸς ὁ τόπος ἕνα μεγάλο μαγερειό. Καὶ παράλληλα μὲ τὴν εὐωδιὰ τοῦ μαγειρεμένου κρέατος ἀνεβαίνει κι ἡ ἀναμιγμένη εὐωδιὰ κανέλλας καὶ γάλακτος, καθὼς ἐτοιμάζεται τὸ πάλευκο κι ἀρωματισμένο μὲ βανίλια ρυζόγαλο, τὸ ἄλλο ἐπίσημο ἔδεσμα τῶν ἡμερῶν αὐτῶν. 
Ὅμως κάτι λησμονήθηκε. Γιατὶ οἱ μέρες τὸ καλοῦν... Κι ὅλα σχεδὸν τὰ σπίτια τὸ παρασκευάζουν, ἐκτὸς ἀπὸ κεῖνα ποὺ τὰ σκιάζει τὸ πένθος... Πρόκειται γιὰ τὴν γευστικότατη κολοκυθόπιττα ἀπό κίτρινο, χειμωνιάτικο κολοκύθι, ρύζι, κανέλλα, γάλα, γαρύφαλο, «μουσκουκάρ’φ=μοσκοκάρυδο» καὶ φυσικὰ τέχνη καὶ «πτηδειοσύ-νη=καπατσοσύνη». Σὲ ποιὸ σπίτι καὶ νὰ πᾶς, καὶ νὰ μὴ σοῦ δώσουνε, ἔστω καὶ στὸ «φλιτζουτσάνακου= πιατάκι τοῦ καφέ», ἕνα καὶ δυὸ κομματάκια γιὰ τὸ καλό1
Τσικνοπέμπτη, λοιπόν, τοῦ σωτηρίου ἔτους 2014...Μὲ τὶς μνῆμες νωπές, τὶς παλιὲς τὶς εὐωδιές νὰ σταλάζουν ἀκόμα στὴν ψυχὴ ἑόρτιο χαρά καὶ συγκίνηση, γιατὶ ἡ Παράδοση καλὰ τραβάει τὸ δρόμο της, μὲ τὰ σπίτια νὰ φεγγοβολοῦν, ἀλλὰ κι ἀπό τὰ σπλάχνα τους νὰ βγαίνουν τραγούδια καὶ χοροί, κρότοι περίεργοι καθὼς χτυποῦν πάνω στὰ σανίδια τὰ πασούμια τῶν γυναικῶν ποὺ χορεύουν τὸν ἀποκριάτικο μὲ τὸ «Ἄχ, χειλάκι μου γραμμένο...», «Τὴ Σοῦσα» καὶ τόσα ἄλλα... 
Κι ὅμως, πίσω ἀπ᾿ ὅλ᾿αὐτὰ καιροφυλαχτεῖ ἡ ἑπομένη ἡμέρα, ἡ Παρασκευή, ποὺ ναὶ μὲν ἔχει τὴ νηστεία της, μετὰ τὴν πλούσια τράπεζα τῆς Πέμπτης, ἀλλὰ ἔχει καὶ σφίξιμο ἐκεῖνο στὴν ψυχὴ καθὼς ἑτοιμάζεται τὸ κόλλυβο γιὰ τὸ Ψυχοσάββατο ποὺ ξημερώνει.Κι ἐδῶ εἶναι τὸ βαθὺ μυστήριο τοῦ ἀνθρώπινου βίου, καθὼς γειτονεύουν τόσο αὐτὲς οἱ μέρες. Τῆς Τσικνοπέμπτης μὲ τὴ γεύση τῆς χαρᾶς καὶ τὸ Ψυχοσάββατο μὲ τὴ σιωπηλὴ λιτανεία τῶν κεκοιμημένων μας, καθὼς τοὺς γράφουμε ἕναν ἕναν στὸ χαρτὶ ποὺ θὰ παραδώσουμε στὸν ἱερέα γιὰ μνημόνευση, χαρτὶ νοτισμένο πάντα ἀπὸ τὰ δάκρυα ποὺ ἀφήνουμε καθὼς τοὺς ἀνακαλοῦμε στὴ μνήμη καὶ τοὺς ξαναφέρνουμε σιμά μας. Καὶ μαζί τους ἀνακαλοῦμε παλιὲς οἰκογενειακές συνάξεις, ὅπως αὐτὴ τῆς Τσικνοπέμπτης. Συνάξεις, ποὺ ἀπόμειναν στὴν ψυχή μὲ κόμπους ἀγαλλίασης καὶ φαρμακωμένης αἴσθησης καθὼς ἀντικρύζουμε τὴν ἀδειανὴ γωνιὰ στὴν πατραστιά, στὸ κεφαλοτράπεζο... Γιὰ νὰ βιωθεῖ ἔτσι τὸ τραγικὸ στοιχεῖο τῆς ζωῆς καὶ νὰ ἐπιμετρηθεῖ τελικὰ τόσο τὸ σύντομο τοῦ ἐγκόσμιου βίου μας, ποὺ καλὸ εἶναι νὰ ραντίζεται μὲ αἰσιοδοξία καὶ φωτεινή διάθεση. Αὐτὴ ποὺ μᾶς κομίζουν τελικὰ οἱ κεκοιμημένοι μας καὶ μεῖς δὲν τὸ κατανοοῦμε: κι εἶναι ἡ αἰσιοδοξία αὐτὴ καὶ τὸ φῶς, ἡ ἐλπίδα ποὺ ἀπορρέει ἀπὸ τὸ ἴδιο τὸ σιτάρι ποὺ προσκομίζουμε γιὰ νὰ διαβαστεῖ μαζὶ μὲ τὰ ὀνόματα: σιτάρι προσεγμένο καὶ φροντισμένο νὰ μὴν εἶναι μήτε ἄγευστο, μήτε στυφό, ἀλλὰ νἄναι ἕνα γλύκισμα, ποὺ θὰ καταλαγιάσει τὴ συγκίνηση καὶ θὰ τῆς δείξει τὸ δρόμο νὰ προσέξει τὸ λόγο τοῦ Χριστοῦ, ποὺ ἀσφαλῶς δὲν εἰπώθηκε τυχαῖα: «Ἐὰν μὴ ὁ κόκκος τοῦ σίτου πεσὼν εἰς τὴν γῆν ἀποθάνῃ, αὐτὸς μόνος μένει· ἐὰν δὲ ἀποθάνῃ, πολὺν καρπὸν φέρει»( Ἰω. 12, 24). Κόκκος σίτου ὁ καθένας μας περιμένει. Κι ὄχι, φυσικὰ τὴ μοναξιά... 
π. Κων. Ν.Καλλιανός
Σκόπελος, Τσικνοπέμπτη 2014
______________________________
1Τὰ ἔθιμα καὶ ἡ τοπικὴ διάλεκτος ἀναφέρονται στὸ χωριό μου, τὸ Κλήμα Σκοπέλου
Viewing all 5552 articles
Browse latest View live