Quantcast
Channel: Ιδιωτική Οδός
Viewing all 5629 articles
Browse latest View live

ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΝΤΑΙ "ΤΑ ΔΥΟ ΒΗΤΑ"ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΚΑΚΟΥΡΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

$
0
0

Οι Εκδόσεις Καπόν, παρουσιάζουν το νέο βιβλίο της Αθηνάς Κακούρη, ΤΑ ΔΥΟ ΒΗΤΑ, την ερχόμενηΔευτέρα 23 Ιανουαρίου 2017,στις 7 μ.μ., στην Αίθουσα της εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας. 
Ομιλητές:
- Νικόλαος Καραπιδάκης, Καθηγητής Ιστορίας
- Αντώνης Παπαγιαννίδης, Δικηγόρος - Δημοσιογράφος
- Γιάννης Πρετεντέρης, Δημοσιογράφος
Δείτε όλες τις αναρτήσεις της Ιδιωτικής Οδούγια την κυρία Αθηνά Κακούρηεδώ

ΤΟ ΝΕΟ ΤΕΥΧΟΣ ΤΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ "ΝΟΜΟΚΑΝΟΝΙΚΑ"

$
0
0

«ΝΟΜΟΚΑΝΟΝΙΚΑ», ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΚΑΝΟΝΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ, ΤΕΥΧΟΣ 2 / 2016 
ΤουΧάρη Ανδρεόπουλου * 
Με μελέτες και άρθρα που προσεγγίζουν από την πλευρά του Εκκλησιαστικού και Κανονικού Δικαίου ιστορικά ζητήματα, όπως το «ανάθεμα» κατά του Ελευθερίου Βενιζέλου (1916), η συμβολή του Μελετίου Μεταξάκη, ως Μητροπολίτου Κιτίου (1910 – 1918), στη σύνταξη του Καταστατικού Χάρτου της Εκκλησίας της Κύπρου, ο ρόλος που διεδραμάτισε η Εκκλησία της Κρήτης ως προς τις σχέσεις της με την Πολιτεία στο νησί κατά την περίοδο του εθνικού διχασμού (1915 – 1917), καθώς, και με ζητήματα που αφορούν στα ατομικά δικαιώματα και το «εσωτερικό δίκαιο» της Εκκλησίας στην ελληνική έννομη τάξη, κυκλοφόρησε, προσφάτως, το νέο τεύχος (2/2016) του επιστημονικού περιοδικού (τα) «Νομοκανονικά». Στην ύλη του νέου τεύχους περιέχονται, επίσης, πρόσφατες σημαντικές δικαστικές αποφάσεις που άπτονται διοικητικών ζητημάτων εκκλησιαστικής φύσεως, καθώς και η απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα που αφορά στο θέμα της ακολουθητέας διαδικασίας απαλλαγής μαθητή από τη διδασκαλία των Θρησκευτικών. 
Τα «Νομοκανονικά» είναι η εξαμηνιαία Επιθεώρηση που επιδιώκει να καλύψει δύο σύνθετους και δυσχερείς επιστημονικούς κλάδους, το Εκκλησιαστικό και το Κανονικό Δίκαιο,τόσο σε επίπεδο θεωρίας όσο και δικαστηριακής πράξεως. Αποτελούν το επιστημονικό όργανο της Εταιρείας Εκκλησιαστικού και Κανονικού Δικαίου και απευθύνονται σε δικηγόρους, δικαστές, θεολόγους και σε κάθε ερευνητή επιστήμονα από τον χώρο των κοινωνικών και ανθρωπιστικών επιστημών (ιστορικό, κοινωνιολόγο, κ.λ.π.) που εντρυφεί στο πεδίο των σχέσεων Πολιτείας – Εκκλησίας / θρησκευτικών κοινοτήτων. Εκδίδονται ανελλιπώς από τον Μάιο του 2002 και ήλθαν, σύμφωνα με την πρόθεση του ιδρυτού και Διευθυντού τους, ομοτίμου καθηγητού Εκκλησιαστικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ κ. Ιωάννη Μ. Κονιδάρη, να καλύψουν την απουσία που είχε από ικανού χρόνου καταστεί ευκρινώς ορατή, μιας περιοδικής εκδόσεως, η οποία να προάγει την επιστήμη στα ζητήματα του Εκκλησιαστικού και του Κανονικού Δικαίου και ευρύτερα τον δημόσιο διάλογο στα ζητήματα των σχέσεων Πολιτείας και Εκκλησίας, τα οποία εμφανίζονται στο προσκήνιο με αξιοζήλευτη περιοδικότητα αποτελώντας - το τελευταίο διάστημα όλο και συχνότερα, όλο και εντονότερα – θέμα «ημερησίας διατάξεως» στην ατζέντα του δημοσίου διαλόγου. Παραλλήλως, τα «Νομοκανονικά» φιλοδοξούν να αποτελέσουν το κατάλληλο εκείνο βήμα που θα επιτρέψει στις νέες επιστημονικές δυνάμεις του κλάδου να εμφανισθούν στο προσκήνιο και να δοκιμασθούν. 
ΜΕΛΕΤΕΣ 
Στην ύλη του περιοδικού περιλαμβάνονται τρεις ενότητες, που περιέχουν άρθρα, μελέτες ή / και γνωμοδοτήσεις, αποφάσεις ελληνικών και διεθνών δικαστηρίων, ιδίως του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, όπως και Πράξεων των Ανεξαρτήτων Αρχών, κατά το δυνατόν με σχόλια και παρατηρήσεις, καθώς και βιβλιοκρισίες και βιβλιοπαρουσιάσεις. 
Στο νέο τεύχος (2/2016) περιλαμβάνονται οι ακόλουθες μελέτες / άρθρα: 
α) του ομοτίμου καθηγητού της Νομικής Σχολής κ. Ι. Μ. Κονιδάρη, με θέμα «Το ανάθεμα κατά του Ελευθερίου Βενιζέλου (12.12.1916).Ο κ. Κονιδάρης αφού διεκτραγωδεί τη συμμετοχή της Εκκλησίας στις πολιτικές έριδες της εποχής ανάμεσα στη βασιλική και τη βενιζελική παράταξη και την εμπλοκή της υπέρ της πρώτης, εστιάζει στο ζήτημα του «αναθέματος». Ακριβολογώντας δε περί αυτού εξηγεί ότι αφ΄ ης στιγμής το «ανάθεμα» είναι καθαρώς εκκλησιαστική ποινή (αφορισμός), «πολιτικό ανάθεμα», όπως ισχυρίσθηκαν κάποιοι ότι ήταν το ανάθεμα κατά του Βενιζέλου, δεν υπάρχει, δεν προβλέπεται, δεν νοείται. Οσον αφορά αυτό καθ΄ εαυτό το επιβληθέν εκκλησιαστικό «ανάθεμα» κατά του Βενιζέλου και συμμεριζόμενος την άποψη του κορυφαίου κανονολόγου του 20ου αιώνα Αμίλκα Αλεβιζάτου, ο οποίος το χαρακτήρισε ως παράδειγμα «τουλάχιστον ανοήτου επιβολής αναθέματος, καθ΄ όλως μάλιστα οχλώδη και ανάξιον τη Εκκλησία τρόπον», ο κ. Κονιδάρης επεξηγεί και αναλύει τους λόγους που οδήγησαν τον νεότερο νομοθέτη να θέσει αυξημένες προϋποθέσεις για την επιβολή της βαρύτατης αυτής εκκλησιαστικής ποινής. 
β) του καθηγητού της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας κ. Αχιλλέως Αιμιλιανίδη, με θέμα «Ο Μελέτιος Μεταξάκης και ο Καταστατικός Χάρτης της Εκκλησίας Κύπρου του 1914»,δια του οποίου αναδεικνύεται η συμβολή του τότε Μητροπολίτου Κιτίου (1910 – 1918) Μελετίου Μεταξάκη (του μετέπειτα Αθηνών [1918 – 1920], εν συνεχεία Κωνσταντινουπόλεως [1921 – 1923] και, τέλος, Αλεξανδρείας [1926 – 1935]), στη σύνταξη για πρώτη φορά πρώτου Καταστατικού Χάρτου στην Εκκλησία της Κρήτης κατά το έτος 1914 και ο οποίος ίσχυσε πάνω από από μισό αιώνα και συγκεκριμένα μέχρι τη θέση σε ισχύ νέου Καταστατικού Χάρτου το 1979. 
γ) του διδάκτορος Ιστορίας και διδάσκοντος στην Πατριαρχική Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία Κρήτης κ. Εμμανουήλ Χαλκιαδάκη με θέμα «Η Εκκλησία της Κρήτης την περίοδο του Εθνικού Διχασμού (1915 – 1917). Η μελέτη αυτή εξετάζει το ρόλο της Εκκλησίας της Κρήτης και τις σχέσεις Εκκλησίας – Πολιτείας στο νησί την περίοδο του εθνικού διχασμού (κυρίως το διάστημα 1915 – 1917), όπως ονομάσθηκε η πολιτική διαμάχη ανάμεσα στον τότε πρωθυπουργό Ελ. Βενιζέλο και το βασιλιά Κωνσταντίνο, με αφορμή την είσοδο της Ελλάδος στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο στο πλευρό της Αντάτ. 
δ) του διδάκτορος Νομικής και ειδικού νομικού συμβούλου της Εκκλησίας της Ελλάδος κ. Θεοδώρου Παπαγεωργίου με θέμα «Ατομικά δικαιώματα και «εσωτερικό δίκαιο» της Εκκλησίας στην ελληνική έννομη τάξη κατά τη νομολογία».Ο κ. Παπαγεωργίου αναλύει τη «διαπάλη» μεταξύ των νόμων της Πολιτείας και των Κανόνων της Εκκλησίας εκθέτοντας σειρά περιπτώσεων που καθιστούν προβληματική την εναρμόνισή τους, καθόσον μάλιστα υπό το ισχύον καθεστώς των σχέσεων (της «νόμω κρατούσης πολιτείας») υφίσταται μερική κατοχύρωση των Κανόνων και ειδικότερα μόνο των αναφερομένων σε δογματικά ζητήματα, ενώ για τα θεωρούμενα διοικητικά δύναται ο νομοθέτης να προχωρεί και στη θέσπιση νόμων που έρχονται σε αντίθεση με τους κανόνες που έχει θεσπίσει η Εκκλησία για τα εσωτερικά (interna corporis) – διοικητικής φύσεως - ζητήματά της. 
ΝΟΜΟΛΟΓΙΑ 
Στο ίδιο τεύχος των «Νομοκανονικών» παρουσιάζονται και αναλύονται σημαντικές δικαστικές αποφάσεις που άπτονται ζητημάτων εκκλησιαστικής φύσεως, όπως αυτές του Συμβουλίου της Επικρατείας με αριθ. 510/2015, τμήμα Γ΄, (με την οποία επί αιτήσεως ακυρώσεως κατά πράξεως επιχωρίου Μητροπολίτου που αφορά στη διοίκηση Μονής κρίθηκε ότι ο Μητροπολίτης δεν έχει εξουσία αποψιλώσεως των αρμοδιοτήτων του Ηγουμενοσυμβουλίου ή αντικαταστάσεώς του από άλλο όργανο), 299/2016, τμήμα Γ’, (με την οποία κρίθηκε ότι Π.Δ. περί διαλύσεως Μονής είναι ακυρωτέο, επειδή κατά τον χρόνο δημοσιεύσεώς του δεν ίσχυε απόφαση της Δ.Ι.Σ. της Εκκλησίας η οποία να εγκρίνει τη διάλυση, καθώς είχαν αρθεί ή ατονήσει οι λόγοι για στους οποίους είχε βασισθεί η έγκριση αυτή), 1458/2016, τμήμα Δ΄, (δια της οποίας κρίθηκε ότι η ανέγερση ναών, ευκτηρίων οίκων και λατρευτικών χώρων γενικώς, επομένως και τεμένους, δεν προϋποθέτει τη τήρηση διαδικασίας περιβαλλοντικής αδειοδοτήσεως), κ.α. Επίσης, δημοσιεύεται η υπ΄ αριθ, 94/2015 Ολομ. απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα η οποία εκδόθηκε μετά από προσφυγή γονέων που ζητούσαν απαλλαγή του παιδιού τους από το μάθημα των Θρησκευτικών, με την επίκληση λόγων θρησκευτικής συνειδήσεως.Με την απόφαση της Αρχής αναγνωρίζεται η διαζευκτική δυνατότητα υποβολής υπεύθυνης δηλώσεως του μαθητή (αν είναι ενήλικος) ή των γονέων του (αν είναι ανήλικος) ότι δεν είναι ορθόδοξος χριστιανός ή αιτήσεως για την απαλλαγή του για λόγους θρησκευτικής συνειδήσεως, χωρίς να δηλώνεται στην περίπτωση αυτή, εάν είναι ή όχι χριστιανός ορθόδοξος, παρεχομένης έτσι της δυνατότητος απαλλαγής του μαθητή χωρίς αποκάλυψη των θρησκευτικών του πεποιθήσεων ή τυχόν ανυπαρξίας αυτών. Εν προκειμένω δεν μπορεί παρά να διερωτηθεί κανείς ποια θα ήταν μια νέα κρίση της Αρχής, επί παρομοίας προσφυγής, μετά την θέση σε εφαρμογή - από τη φετεινή σχολική χρονιά (2016/2017) - των νέων Προγραμμάτων Σπουδών στα Θρησκευτικά (Δημοτικού, Γυμνασίου, Λυκείου), τα οποία, σύμφωνα με την αρμόδια εκπαιδευτική Αρχή (Υπ. Παιδείας), έχουν παύσει να έχουν «ομολογιακό» χαρακτήρα, αποκτώντας, πλέον «γνωσιολογικό», προσανατολισμό. 
Στο νέο τεύχος δημοσιεύεται από τον λέκτορα Εκκλησιαστικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ κ. Γεώργιο Ανδρουτσόπουλο επισκόπηση της βιβλιογραφίας εκκλησιαστικού δικαίου των ετών 2010 – 2106. Η καταγραφή περιλαμβάνει σε δύο διακεκριμένα τμήματα τις μονογραφίες που έχουν εκδοθεί και τα άρθρα / μελέτες, που έχουν δημοσιευθεί στο συγκεκριμένο διάστημα. 
* Τα «Νομοκανονικά» διευθύνονται υπό του ομοτίμου καθηγητού του Εκκλησιαστικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ιωάννη Μ. Κονιδάρη και κυκλοφορούν τον Νοέμβριο και Μάϊο κάθε έτους από τις Εκδόσεις «Σάκκουλας Α.Ε.» (http://www.sakkoulas.gr). 
* O Χάρης Ανδρεόπουλος είναι καθηγητής Θρησκευτικών στη Β/θμια Εκπαίδευση, Διδάκτωρ (PhD) Εκκλησιαστικής Ιστορίας ΑΠΘ (xaan@theo.auth.gr ).

Ο π. ΠΕΤΡΟΣ ΜΙΝΩΠΕΤΡΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΤΡΕΪ ΤΑΡΚΟΦΣΚΙ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

$
0
0

Το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας 89,5 στο πλαίσιο της εκπομπής «Ραδιοφωνικές Προσωπογραφίες», που μεταδίδεται κάθε Σάββατο 12:00 - 14:00, επιχειρεί να σκιαγραφήσει ραδιοφωνικά τις προσωπογραφίες σημαντικών ανθρώπων του παρελθόντος και του παρόντος. 
Αυτό το Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2017, με αφορμή τα 30 χρόνια από την κοίμηση του μεγάλου σκηνοθέτη Αντρέϊ Ταρκόφσκι,θα μεταδώσει σε επανάληψηεκπομπή με καλεσμένο τον π. Πέτρο Μινώπετρο,σκηνοθέτη (ειδικευμένο στον κινηματογράφο της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης) και Καλλιτεχνικό Διευθυντή της Κινηματογραφικής Λέσχης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. 
Η εκπομπή έχει θέμα: «Θεωρία και πράξη του κινηματογράφου μέσα από τη φιλμογραφία του Αντρέϊ Ταρκόφσκι. Μέρος Β΄» και την επιμελείται και παρουσιάζει ο δημοσιογράφος Βασίλης Σπυρόπουλος.
Δείτε στη συνέχεια τον π. Πέτρο Μινώπετρο να μιλάει για τον Ταρκόφσκι στην εκδήλωση που διοργάνωσε το Καλλιτεχνικό Σύνολο "Πολύτροπον"στις 26 Φεβρουαρίου του 2016. 

Η ΕΜΜΟΝΗ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΜΕ ΤΟΝ ...ΕΚΦΥΛΟ ΝΕΡΩΝΑ!

$
0
0

Του Π.Α. Ανδριόπουλου
Ο Σεβ. Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ απέστειλε επιστολή διαμαρτυρίας προς τον Υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, με αφορμή Υπουργική εγκύκλιο μέ θέμα: «Υλοποίηση στο Γυμνάσιο Θεματικής Εβδομάδας και Ευαισθητοποίησης σε ζητήματα Διατροφής, Εθισμού-Εξαρτήσεων και Εμφύλων Ταυτοτήτων κατά το Σχολικό έτος 2016-2017». 
Ανάμεσα σε άλλα, γράφει ο Σεβασμιώτατος: 
"Ὡς καθηγητής τῆς Ἱστορίας τῶν Ἐπιστημῶν ἀσφαλῶς γνωρίζετε τόν περιώνυμον ἱστορικόν Κάσσιον Διώνα ὁ ὁποῖος συνέγραψε 9τομον ἱστορίαν τῆς Ρωμαϊκῆς περιόδου, ὅπου ἀναφερόμενος εἰς τό β΄βιβλίον τῆς ἱστορίας αὐτοῦεἰς τόν παράφρονα αὐτοκράτορα τῆς Ρώμης Νέρωναἀναγράφει, ὅτι ὁ εἰρημένος συνῆψε γάμον μετά δύο ἀπελευθέρων Ἑλλήνων τόν σωματώδη Πυθαγόρα καί τόν γυνακώδη Σπόρον, τόν ὁποῖον κατέστησε ἐκτομίαν καί ὀνόμασε Σαββίναν. Τόση προοδευτικότης λοιπόν, Ἐξοχώτατε κ. Ὑπουργέ, ἐν ἔτει 2017 νά καλοῦνται οἱ ἔφηβοι μαθητές καί μαθήτριες νά μιμοῦνται τόν παράφρονα Νέρωνα;" 
Διαβάζοντας το παραπάνω οφείλω να ομολογήσω πως νευρίασα με τον Σεβασμιώτατο, διότι επαναλαμβάνεται κατά τρόπον απαράδεκτον! Μας λέει μια ιστορία που μας την έχει ξαναπεί πάλιν και πολλάκις και έχει χάσει την …λάμψη της. Ως φανατικός αναγνώστης αυτών των …cult κειμένων του Σεβασμιωτάτου, θυμάμαι – αίφνης – ότι το ίδιο «παράδειγμα» έφερε και στον πρ. υπουργό Δικαιοσύνης Νίκο Παρασκευόπουλο στις 12 Ιουνίου 2015,για το θέμα του Συμφώνου Συμβίωσης.
Έγραφε επί λέξει: «Δυστυχῶς γιά τόν ἁρμόδιο Ὑπουργό καί Καθηγητή τῆς Νομικῆς καί τόν Γενικό Γραμματέα τοῦ Ὑπουργείου τήν πρωτοτυπία τοῦ προτεινομένου Νομοσχεδίου τήν εἶχε ἐμπνευστεῖ ὅσον ἀφορᾶ τά λεγόμενα «ὁμόφυλα ζευγάρια» ὁ φρενοβλαβής αὐτοκράτορας τῆς Ρώμης Νέρων, αὐτός πού ἔκαψε τή Ρώμη γιά νά ἐμπνευσθεῖ τίς ἄριές του πού ὅπως καταγράφει ὁ ἐξαίρετος ἱστορικός Κάσσιος Δίων στήν Ρωμαϊκή του Ἱστορία συνῆψε ἐπίσημη ὁμοφυλοφιλική σχέση μέ δύο Ἕλληνες ἀπελεύθερους τόν «ἀνδρώδη» Πυθαγόρα καί τόν «γυναικώδη» Σπόρο, τόν ὁποῖο κατέστησε ἐκτομία καί τόν ὀνόμασε Σαββίνα!!!» 
Και πιο πίσω!!! Στην Ιδιωτική Οδό μου έχω καταγράψειτο ίδιο περιστατικό σε επιστολή του Σεβασμιωτάτου στον τότε υπουργό Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, ακριβώς πριν 5 χρόνια. Τον Ιανουάριο 2012. 
Νομίζω πως επέστη ο καιρός να αναζητήσει νέα – ανάλογης …βαρύτητας – πικάντικα ιστορικά παραδείγματα ο Σεβασμιώτατος, διότι πραγματικά μας κούρασε με τις επαναλήψεις επί έτη και έτη. Θέλουμε έτι και έτι..., ήτοι ανανέωση ρεπερτορίου.

«ΤΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΑ ΤΩΝ ΒΑΣΙΛΕΩΝ» ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ 89,5

$
0
0

Σήμερα Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2017, στον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος 89,5 και στην εκπομπή «Η Μουσική των προσώπων», που μεταδίδεται κάθεΣάββατο 4-5 το απόγευμα, προσκεκλημένος του Γιώργου Ντόβολουθα είναι ο θεολόγος και πρωτοψάλτης στην Ι. Μονή Πετράκη Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος. 
Ο Π. Ανδριόπουλος θα αναφερθεί στην πρόσφατη διάλεξή του στην Μουσική Βιβλιοθήκη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με θέμα: «Τα Πολυχρόνια των Βασιλέων». 
Ο Πολυχρονισμός του Βασιλέως ήταν μία μουσική σύνθεση που ψαλλόταν πάντοτε, κατά την περίοδο της Βασιλείας στην Ελλάδα, σε κάθε Θεία Λειτουργία, ακριβώς πριν το Αποστολικό ανάγνωσμα, αλλά ψαλλόταν και στις επίσημες Δοξολογίες. 
Πολλοί συνθέτες εκκλησιαστικής μουσικής συνέθεσαν έντεχνα Πολυχρόνια για τους Βασιλείς, τόσο στην βυζαντινή όσο και στην ευρωπαϊκή μουσική. Πολλές από τις συνθέσεις αυτές δημοσιεύτηκαν σε έντυπα μουσικά βιβλία, ενώ άλλες παρέμειναν χειρόγραφες και απόκεινται σε διάφορα αρχεία και ιδιωτικές συλλογές. 
Στην εκπομπή θα ακουστούν Πολυχρονισμοί των Βασιλέων από ανέκδοτες, ιστορικές ηχογραφήσεις σπουδαίων πρωτοψαλτών,όπως οι: Θρασύβουλος Στανίτσας, Χαρίλαος Ταλιαδώρος, Μανώλης Χατζημάρκος, Σπυρίδων Περιστέρης κ.α.


ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΠΑΠΑΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΔΑΦΝΗ ΠΑΝΟΥΡΓΙΑ ΣΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ

$
0
0

Το Πρόγραμμα Μουσικής (ΒΜ) του Hellenic American College (HAEC) σε συνεργασία με το Hellenic American University (Manchester, NH, USA) και η Ελληνοαμερικανική Ένωση παρουσιάζουνσυναυλία με έργα της πιανίστριας και συνθέτριας Αλεξάνδρας Παπαστεφάνου.
Την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017, στις 7:30 μ.μ.,στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, Μασσαλίας 22 (Κολωνάκι). 
Το πρώτο μέρος της συναυλίας περιλαμβάνει αποσπάσματα από «Τα 12 Ορυκτά» για σόλο πιάνο και το έργο «Somnium»για μικρό σύνολο, που ερμηνεύουν o Γραμμένος Χαλκιάς (κλαρινέτο), η Νέλλη Οικονομίδου (βιολί) και η Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου (πιάνο). 
Στο δεύτερο μέρος της συναυλίας η σοπράνο Δάφνη Πανουργιά και η Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου παρουσιάζουν αποσπάσματα από το καινούργιο έργο «12+1 Όστρακα και Σκιές» για φωνή και πιάνο, τραγούδια της συνθέτριας σε ποίηση Μίλτου Σαχτούρη, Κωνσταντίνου Καβάφη, Δημήτρη Καλοκύρη και Ανδρέα Εμπειρίκου, καθώς και αποσπάσματα από την παλιά προσωπική της δουλειά με τίτλο «Σμάλτο».


Ο ΑΚΑΤΑΜΑΧΗΤΟΣ ΚΑΙ ΑΣΕΒΗΣ "ΔΟΝ ΖΟΥΑΝ"

$
0
0

Ο Μιχαήλ Μαρμαρινός σκηνοθετεί τον Δον Ζουάντου Μολιέρου, στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών. 
Ο Δον Ζουάν ανεβαίνει για πρώτη φορά στις 15 Φεβρουαρίου 1665 στο Παλαί Ρουαγιάλ, προκαλώντας φοβερές αντιδράσεις. Ο Μολιέρος κατηγορείται ως άθεος και αναγκάζεται να προχωρήσει σε περικοπές του κειμένου. Ο βασιλιάς, που θαυμάζει τον συγγραφέα αλλά δεν μπορεί να διαχειριστεί τις αντιδράσεις, ζητά από τον Μολιέρο να αποσύρει το έργο, ανανεώνοντας ταυτόχρονα δημόσια την υποστήριξη σε αυτόν: αποδέχεται να γίνει ο ανάδοχος του πρώτου παιδιού του Μολιέρου και πιστώνει τον θίασο με μια γενναία επιχορήγηση και με τον τίτλο του «Βασιλικού Θιάσου». Ο Μολιέρος αποσύρει την παράσταση και δεν εκδίδει ποτέ το κείμενο. Το πλήρες κείμενο παρουσιάζεται στη Γαλλία ξανά μόλις το 1841 στο Θέατρο Οντεόν και στην Κομεντί Φρανσαίζ το 1847. 
Τι είναι τελικά ο Δον Ζουάν; Ο μεγαλύτερος αλήτης που πέρασε ποτέ από τη Γη, ένας αφηνιασμένος, ένας διάβολος, ένας αιρετικός, ένας ασεβής χωρίς όρια, ένας αληθινός Σαρδανάπαλος, ο νυμφίος του ανθρώπινου γένους, όπως πιστεύει ο υπηρέτης του, Σγαναρέλ; 
Ο Paul Bénichou σημειώνει για το έργο: «Το μεγαλείο του Δον Ζουάν δεν είναι μόνο γήινο. Εκδηλώνεται παράλληλα σε ένα μεταφυσικό επίπεδο,μέσα από την επιθυμία της πρόκλησης, της περιφρόνησης και της αντιπαράθεσής του με το θεϊκό στοιχείο, γεγονός που κάνει απαραίτητη μια υπερφυσική εξέλιξη.Υπάρχει κάτι στον Δον Ζουάν που ξεπερνά τα συνήθη όρια της ανθρώπινης υπόστασης.» 
Ο Δον Ζουάν δεν θεωρείται μόνο ένας εγκληματίας του έρωτα για την εποχή του αλλά και ένας ενοχλητικός επαναστάτης, πραγματικός κίνδυνος για την κοινωνία που τολμάει να λέει την αλήθεια και να ξεσκεπάζει την υποκρισία των ανθρώπων. Το έργο του Μολιέρου δικαίως μπορεί να υποθέσει κανείς ότι ήταν μία ωρολογιακή βόμβα για την εποχή του, αλλά είναι εξίσου επικίνδυνο ακόμη και σήμερα. Τα όπλα του Δον Ζουαν είναι η χαρά, ο έρωτας και η αλήθεια. 
Με αφορμή το ανέβασμα του Δον Ζουάν από τον Μ. Μαρμαρινό, το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας 89,5 σήμερα Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2017 στις 8 το βράδυ, θα μεταδώσει σε επανάληψη εκπομπή με καλεσμένο τον σκηνοθέτη,ηθοποιό, βιολόγο και Αναπληρωτή Καθηγητή της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ, Μιχαήλ Μαρμαρινό. 
Η εκπομπή έχει θέματα: α) «Η αρχαία θεατρική παράδοση: τραγωδία και κωμωδία, το Ιαπωνικό θέατρο NO, το Κορεατικό θέατρο και το Ζεν», β) «Ορθόδοξη παράδοση και πνευματικότητα: Θεία Λειτουργία, αγιότητα και το ασκητικό ήθος της Εκκλησίας» και γ) «Η απομυθοποίηση της κομουνιστικής ουτοπίας όπως αυτή βιώνεται στο Πολωνικό θέατρο (Βάιντα, Γκροτόφσκι, Κάντορ, Λούπα) και στο Ρωσικό θέατρο (Ο Ανατόλι Βασίλιεφ και το Άγιον Όρος) και την επιμελείται και τηνπαρουσιάζει ο ιερέας και σκηνοθέτης π. Πέτρος Μινώπετρος.


Διαβάστε, επίσης, στην ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΟΔΟ:

"ΠΑΤΡΙΝΟΙ ΣΥΝΘΕΤΕΣ - ΠΑΤΡΙΝΟΙ ΠΟΙΗΤΕΣ"ΣΤΙΣ 13 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΣΤΟ AN ART

$
0
0


Το Καλλιτεχνικό Σύνολο «Πολύτροπον» (υπεύθυνος: Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος) συνεχίζει και το 2017 στην Αθήνα την σειρά εκδηλώσεων με τον γενικό τίτλο: «ΠΑΤΡΙΝΟΙ ΣΥΝΘΕΤΕΣ – ΠΑΤΡΙΝΟΙ ΠΟΙΗΤΕΣ». 
Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στον Χώρο Τέχνης και Πολιτισμού AN ARΤ, Μονής Αστερίου Τσαγκάρη 4, Αθήνα (Πλάκα). 
Η πρώτη από αυτές τις εκδηλώσεις Πατρινής μουσικής και ποίησης για το 2017, θα γίνει τηνΔευτέρα 13 Φεβρουαρίου στις 8.30 το βράδυκαι περιλαμβάνει ποιήματα των σύγχρονων πατρινών ποιητών: 
Σπύρου Βρεττού, Δημήτρη Παπανικολάου, Αντώνη Σκιαθά, Δημήτρη Τούλιου και Γιάννη Χρυσανθόπουλου. 
Κάποια από τα ποιήματα θα ακουστούν και στα γαλλικά, σε μετάφραση του δόκιμου μεταφραστή Michel Volkovitch. 
Θα παρουσιαστούν έργα για βιολί και πιάνο, για σόλο βιολί και σόλο πιάνο των πατρινών συνθετών: Δημήτρη Λιάλιου (1869-1940), Θεόφιλου Κάββουρα (1930-1974), Ανδρέα Νεζερίτη (1897-1980), Τάνιας Σικελιανού και Βασιλικής Φιλιππαίου. 
Ερμηνεύουν: 
Τάνια Σικελιανού, βιολί 
Βίκυ Στυλιανού, πιάνο 
Δάφνη Πανουργιά, απαγγελία στα γαλλικά 
Γενική επιμέλεια – απαγγελία: Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος


Η ΑΚΡΙΒΗ ΜΑΣ ΚΥΡΙΑ ΑΘΗΝΑ ΚΑΚΟΥΡΗ

$
0
0

Την Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2017, στην Αίθουσα της Αρχαιολογικής Εταιρείας παρουσιάστηκε το νέο βιβλίο της Αθηνάς Κακούρη, ΤΑ ΔΥΟ ΒΗΤΑ (Εκδόσεις Καπόν). 
Το βιβλίο παρουσίασαν οι: 
- Νικόλαος Καραπιδάκης, Καθηγητής Ιστορίας 
- Αντώνης Παπαγιαννίδης, Δικηγόρος - Δημοσιογράφος 
- Γιάννης Πρετεντέρης, Δημοσιογράφος
Στο τέλος μίλησε για λίγο, με την αφοπλιστική φυσικότητα που τη διακρίνει, αλλά και με την "απλοϊκή λογική", που λέει πως έχει, η συγγραφέας Αθηνά Κακούρη. 
Κράτησα κάτι πολύ ιδιαίτερο που είπε: "Έγραψα αυτό το βιβλίο για να απαντήσω πρώτα σε μένα, στα ερωτήματα που μου τέθηκαν από την έρευνα που έκανα". 
Η Αθηνά Κακούρη τόλμησε με ΤΑ ΔΥΟ ΒΗΤΑ, να κλονίσει στερεότυπα και διαλύσει μύθους, χωρίς καθόλου να είναι στις προθέσεις της, διότι από την αρχοντική της φύση δεν κραυγάζει. Κάνει πάντα αυτό που πιστεύει χωρίς καμία διάθεση επιβολής της γνώμης της, αλλά ερεθίζοντας την κριτική μας σκέψη. 
Της ψέλνω όλα τα πολυχρόνια που υπάρχουν και δεν υπάρχουν.
Μας είναι πολύτιμη και την ευχαριστούμε γι'αυτό που είναι και γι'αυτό που κάνει. 
π.α.α.


Ο ΤΡΑΓΟΥΔΟΠΟΙΟΣ ΝΙΚΟΣ ΓΕΩΡΓΑΚΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΒΡΑΔΙΑ ΣΤΟ "ΜΑΚΑΡΙ"

$
0
0

Ο τραγουδοποιός Νίκος Γεωργάκης,που μας τον σύστησε το 1989 ο Μάνος Χατζιδάκις εκδίδοντας από τον "Σείριο"την πρώτη δισκογραφική δουλειά του "Βραδινή αναρρίχηση", έρχεται από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα, για να παρουσιάσει τα τραγούδια του, με τους συνεργάτες του, τηνΠέμπτη 26 Ιανουαρίου στις 10 το βράδυ,στην μουσική σκηνή Μακάρι (Ζωοδόχου Πηγής 125 & Κομνηνών).  
Θα εμφανιστούν οι καλλιτέχνες: 
Δάφνη Πανουργιά, τραγούδι 
Ειρήνη Σγουρίδου, τραγούδι 
Νίκος Γεωργάκης, τραγούδι-κιθάρα 
Παντελής Χατζηκυριάκος, τραγούδι-μπουζούκι 
Κυριάκος Γκουβέντας, βιολί 
Τάσος Μισυρλής, βιολοντσέλο 
Μανώλης Σιδερίδης, κοντραμπάσο

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΠΑΠΑΣΤΕΦΑΝΟΥ ΚΑΙ ΔΑΦΝΗ ΠΑΝΟΥΡΓΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ

$
0
0

Σήμερα Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017, στις 7:30 μ.μ., στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης,Μασσαλίας 22 (Κολωνάκι) θα πραγματοποιηθεί συναυλία με έργα της γνωστής πιανίστριας και συνθέτριας Αλεξάνδρας Παπαστεφάνου.  
Το πρώτο μέρος της συναυλίας περιλαμβάνει αποσπάσματα από «Τα 12 Ορυκτά» για σόλο πιάνο και το έργο «Somnium»για μικρό σύνολο, που ερμηνεύουν o Γραμμένος Χαλκιάς (κλαρινέτο), η Νέλλη Οικονομίδου (βιολί) και η Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου (πιάνο). 
Στο δεύτερο μέρος της συναυλίας η σοπράνο Δάφνη Πανουργιά και η Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου παρουσιάζουναποσπάσματα από το καινούργιο έργο «12+1 Όστρακα και Σκιές» για φωνή και πιάνο, τραγούδια της συνθέτριας σε ποίηση Δημήτρη Καλοκύρη και Ανδρέα Εμπειρίκου, καθώς και αποσπάσματα από την παλιά προσωπική της δουλειά με τίτλο «Σμάλτο».
Η συναυλία διοργανώνεται από το Πρόγραμμα Μουσικής (ΒΜ) του Hellenic American College (HAEC) σε συνεργασία με το Hellenic American University (Manchester, NH, USA) και την Ελληνοαμερικανική Ένωση. 


Διαβάστε, επίσης,  στην Ιδιωτική Οδό

ΜΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΑΘΗΝΑ ΚΑΚΟΥΡΗ (ΒΙΝΤΕΟ)

$
0
0

Στις 9 Μαρτίου 2009 - πέρασαν κιόλας 8 χρόνια! - έκανα μία συνέντευξη με την αγαπημένη συγγραφέα της Ιδιωτικής Οδού, κυρία Αθηνά Κακούρη. 
Την Πατρινολάτρι Αθηνά Κακούρη, την μυθιστοριογράφο, την Ελληνίδα ως το μεδούλι. 
Μια ελεύθερη συζήτηση για τα Δεκεμβριανά, την Παιδεία, την Αμερική, την Πάτρα πάλαι τε και νυν, το πολυτονικό, το ιστορικό μυθιστόρημα, την εξωτερική πολιτική κ.α.!
Η συνέντευξη είναι μία παραγωγή του διαδικτυακού καναλιού intv.grκαι πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο "Βυζαντινό"της Πάτρας. 
Την ανασύρω από το αρχείο του intv, με αφορμή την κυκλοφορία του νέου βιβλίου της κ. Αθηνάς Κακούρη "ΤΑ ΔΥΟ ΒΗΤΑ", το οποίο σημειώνει ήδη μεγάλη επιτυχία και προκαλεί ποικίλες και ουσιαστικές συζητήσεις. 
Σκηνοθεσία: Γιώργος Αρβανίτης
Παρουσίαση: Π.Α. Ανδριόπουλος


«ΕΜΦΥΛΕΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ» ΑΠΟ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΓΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΠΛΕΥΡΑΣ

$
0
0

ΤουΠαναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου 
Το πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας «Έμφυλες ταυτότητες»,που πραγματοποιείται στα Γυμνάσια, σκέπτομαι ότι έχει θεολογικές παραμέτρους – που στηρίζονται κυρίως στην αγιολογία – οι οποίες είναι ίσως πιο …ακατάλληλες και πιο …επικίνδυνες από το ίδιο το πρόγραμμα,το οποίο έσπευσαν να κατακεραυνώσουν οι γνωστοί άγνωστοι «εκκλησιαστικοί». 
Και ο προβληματισμός μου αυτός αφορμάται από τα Συναξάρια. 
Για παράδειγμα: Στον Συναξαριστή του Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου διαβάζουμε για την οσία Ευφροσύνη (η μνήμη της 25 Σεπτεμβρίου). «Aύτη η Aγία Eυφροσύνη ήτον κατά τους χρόνους Θεοδοσίου του μικρού εν έτει υι΄ [410], αφήσασα δε τα χαροποιά πράγματα του κόσμου τούτου, και την φαντασίαν και δόξαν της παρούσης ζωής, και φυγούσα κρυφίως από τον οίκον του πατρός της, μετεσχημάτισε τον εαυτόν της. Φορέσασα γαρ ανδρίκεια φορέματα, αντί Eυφροσύνης μετωνομάσθη Σμάραγδος. Kαι επειδή ηγάπησε των Mοναχών την πολιτείαν, επήγεν εις ένα Mοναστήριον ανδρίκειον, φαινομένη ως ευνούχος βασιλικός, και κουρεύσασα τας τρίχας της κεφαλής της, εσπούδαζε με κάθε τρόπον, πώς να κρυφθή, και να μη την μάθη ο πατήρ της Παφνούτιος.» 
Τα όσα καταγράφονται  στον βίο της αγίας είναι αδιανόητα τόσο για την κοσμική όσο και για την σημερινή εκκλησιαστική πραγματικότητα.Απέδρασε από την πατρική εστία και «μετεσχημάτισε τον εαυτόν της», φορώντας αντρικά ρούχα, πήγε σε αντρικό μοναστήρι και παρουσιάστηκε ως ευνούχος βασιλικός κ.λπ. Το εξωφρενικό αυτό γεγονός τονίζει ο Άγιος Νικόδημος: «Kαι τη αληθεία ήτον ένα πράγμα παράδοξον, οπού αδυνατεί να το παραστήση λόγος: δηλαδή, το να βλέπη τινάς μίαν ωραίαν γυναίκα να συγκατοική ανάμεσα εις άνδρας Mοναχούς. H οποία εδυνήθη να κρύψη τον εαυτόν της, τόσον από τον πατέρα της, όστις την εζήτει επιπόνως εις τα όρη και τα λαγκάδια, και εις πάντα τόπον, και έτρεχεν εδώ και εκεί αναστενάζωντας διά τον μακρόν και πολυχρόνιον χωρισμόν της• όσον και από τους Mοναχούς, με τους οποίους εσυγκατοίκει.» 
Ο βίος της Αγίας δυναμίτης πραγματικός τόσο στα θεμέλια της οικογένειας – όπως εμείς οι σημερινοί χριστιανοί την εκλαμβάνουμε – αλλά και στην υπόθεση «φύλο», με την επιλογή του μετασχηματισμού και της εμφάνισης της ως «ευνούχος βασιλικός». 
Ανάλογος και ο βίος της Οσίας Θεοδώρας της εν Αλεξανδρεία (11 Σεπτεμβρίου), αλλά και της Οσίας Ευφροσύνης της Νέας της εν Κωνσταντινουπόλει. 
Και βέβαια έχουμε αγίους ευνούχους στο Βυζάντιο,όπως ο άγιος Θεόδωρος ο Κρατερός, ο οποίος ήταν ευνούχος κουβικουλάριος στην αυλή του βασιλέως του Βυζαντίου Θεοφίλου (829-842 μ.Χ.), ο άγιος Αζάτ (ευνούχος του βασιλιά των Περσών Σαβωρίου) κ.α. 
Στις μέρες μας τώρα. 
Ο Αρχιμ. Γεώργιος Χ. Χρυσοστόμου (νυν Μητροπολίτης Κίτρους) στην μελέτη του με θέμα: ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΕΥΧΟΛΟΓΙΑΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΦΕΙΑ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ ΤΩΝ ΠΙΣΤΩΝ, αναφέρεται και στην «εὐχή εἰς ὀνοματοθεσίαν νέαν ἐπί ἀλλαγῇ φύλου, ποίημα τοῦ μητροπ. Ν. Ἰωνίας Τιμοθέου Ματθαιάκη.Ἡ εὐχή αὐτή δέν περιλαμβάνει κάποιο αἴτημα ὑπέρ ὑγείας, ἀλλά ἀφορᾶ τή συνάφεια μεταξύ ὑγείας καί ἀσθένειας. Συγκεκριμένα ἀφορᾶ τήν κατάσταση ἑνός νηπίου, μετά τήν ἀποκατάσταση μιᾶς γενετήσιας ἐπιπλοκῆς. Μέ τήν πρόοδο τῆς ἰατρικῆς ἐπιστήμης ἡ ἀμφιφυλία σέ νεογέννητα βρέφη ἀποκαθίσταται χειρουργικά. Ἡ εὐχή χρησιμοποιεῖται μόνον ὅταν τό βρέφος ἔχει λάβει ἤδη ὄνομα. Ἡ ὀργανική ἀλλαγή φύλου ἤ ἡ διόρθωση γενετήσιων χαρακτηριστικῶν γίνεται ἀποκλειστικά μέσῳ ἰατρικῶν μέσων, ὁπότε καθίσταται ἀναγκαία ἡ ἀλλαγή ἤ μεταβολή τοῦ ὀνόματος. Ἡ εὐχή χρησιμοποιεῖται ἀποκλειστικά καί μόνο σέ αὐτή τή συγκεκριμένη περίπτωση.» 
Όλα τα παραπάνω - άκρως ενδεικτικά - προς προβληματισμόν και αναστοχασμόν για τις βεβαιότητές μας και τους …αφορισμούς μας.

ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ 89,5

$
0
0
"Το μεγάλο πείραμα" - Πίνακας του Ιλία Γκλαζούνωφ (1990), εμπνευσμένος από τον αντισημιτικό μύθο των "Πρωτοκόλλων" 

Είναι γνωστό ότι η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αποφάσισε στις 2 Νοεμβρίου 2005 να ανακηρύξει την 27η Ιανουαρίου Διεθνή Ημέρα μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος από το ναζιστικό καθεστώς κατά τον Β'Παγκόσμιο Πόλεμο. 
Η ημερομηνία επιλέχθηκε επειδή στις 27 Ιανουαρίου 1945 τα προελαύνοντα σοβιετικά στρατεύματα απελευθέρωσαν το μεγαλύτερο στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Άουσβιτς - Μπίρκεναου στην Πολωνία. 
Έτσι, την Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2017 στις 8 το βράδυ, με αφορμή την ημέρα μνήμης των θυμάτων του ολοκαυτώματος, το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας 89,5 θα μεταδώσει σε επανάληψη εκπομπήμε θέμα: «Ολοκαύτωμα, Κινηματογράφος, λογοτεχνία, στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας και εξόντωσης των Εβραίων, αντισημιτισμός, ολοκληρωτισμοί του 20ου αιώνα: ναζισμός, κομμουνισμός, Γκουλάγκ, ισλαμικός φονταμενταλισμός».
Την εκπομπή επιμελείται και παρουσιάζει ο ιερέας και σκηνοθέτης π. Πέτρος Μινώπετρος. 
Με αφορμή αυτή την εκπομπή, θυμήθηκα ότι ο π. Π. Μινώπετρος έχει πραγματοποιήσει στο παρελθόν και μία άλλη, για τα ίδια σημαντικά θέματα, με καλεσμένους τον Θάνο Λίποβατς και τον Σταύρο Ζουμπουλάκη. Μπορείτε να δείτε την σχετική ανάρτηση εδώ
Αλλά δεν μπορώ να μη σας παραπέμψω, αγαπητοί συνοδίτες, και στην ανάρτηση με το περίφημο κείμενο του Ρώσσου φιλοσόφου Νικολάου Μπερντιάγιεφ (1874-1948), με τίτλο: "Χριστιανισμός και αντισημιτισμός", σε μετάφραση και σημειώσεις του Δρ Φιλοσοφίας Δημήτρη Μπαλτά. 
Ιδού χαρακτηριστικά αποσπάσματα που μας αφορούν ως χριστιανούς:  
"Δέν ὑπάρχει καμμία ἀμφιβολία ὅτι οἱ Χριστιανοί φέρουν ἕνα βαρύ φορτίο ἁμαρτίας σχετικά μέ τόν λαό τοῦ Ἰσραήλ, καί τώρα ἀνήκει στούς Χριστιανούς τό καθῆκον νά τούς προστατέψουν. Οἱ Χριστιανοί καί οἱ Ἐκκλησίες τους ἔχουν πάρα πολλά πράγματα γιά τά ὁποῖα πρέπει νά μετανοήσουν. Ἔχουμε μόνο μιλήσει γιά τό ἑβραϊκό ζήτημα, ἀλλά θά μπορούσαμε ἐπίσης νά ἀναφέρουμε τό κοινωνικό πρόβλημα, το πρόβλημα τοῦ πολέμου, τῆς διαρκοῦς συνεργασίας τους μέ τά πιό ἀποτρόπαια καθεστῶτα, καί οὕτω καθεξῆς. …Εἶναι καλύτερο νά ἀρνηθῶ τόν Χριστό ἀνοιχτά ἀπό τό νά χρησιμοποιῶ τό ὄνομά του βάσει τῶν καιροσκοπικῶν μου κινήτρων, ἐνῶ παράλληλα χτίζω τό δικό μου βασίλειο.Ὅταν καταριόμαστε καί καταδιώκουμε τούς Ἑβραίους ἐπειδή σταύρωσαν τόν Χριστό, ἡ ἀρχή τῆς γενικευμένης ἐκδικήσεως γίνεται ἀποδεκτή. Αὐτή ἡ ἀρχή ἦταν συνυφασμένη μέ τόν ἑβραϊκό λαό ὅπως καί μέ ὅλους τούς λαούς τῆς ἀρχαιότητας. Ἀλλά αὐτό τό είδος τῆς ἐκδικήσεως εἶναι ἀντίθετο μέ τόν Χριστιανισμό, καθώς ἔρχεται σέ ἀντίθεση μέ τήν χριστιανική ἀντίληψη τῆς προσωπικής ἀξιοπρέπειας καί ὑπευθυνότητας."
Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο του Νικολάου Μπερντιάγιεφ εδώ.
π.α.α.

"Η ψυχή του οδηγούσε το σώμα του να φτάσει εκεί που δεν του επιτρεπόταν..."

$
0
0

Ήρωας Πατριώτης 
Εκείνη τη ζεστή ημέρα του Αυγούστου, τόλμησε περισσότερο απ’ τους άλλους. 
Ξέφυγε απ’ τον ανθρώπινο κλοιό που προσπάθησε να τον εμποδίσει. 
Η ψυχή του οδηγούσε το σώμα του να φτάσει εκεί που δεν του επιτρεπόταν. Εκεί που πριν λίγα χρόνια, όταν ήταν μικρό παιδί, μπορούσε να παίζει αμέριμνα και να ζει ειρηνικά. 
Δεν κιότεψε ούτε στιγμή! 
Αναρριχήθηκε στον ιστό που κυμάτιζε η ημισέληνος. 
… Στο στόμα του υπήρχε ένα τσιγάρο. Το τελευταίο τσιγάρο της ζωής του. 
Το ‘ξερε! 
Ήξερε πως αυτή του η συνήθεια δεν θα ήταν η αιτία που θα του αφαιρούσε τη ζωή. 
Το ρουφούσε λαίμαργα καθώς ανέβαινε. 
Έβλεπε αυτούς που τον σημάδευαν. Δεν τον ένοιαζε! 
Συνέχισε! 
… Σε δευτερόλεπτα έπεφτε από αλλόφυλη σφαίρα. 
Το σώμα του σωριάστηκε στο χώμα, ποτίζοντάς το με το αίμα ενός ακόμη ήρωα πατριώτη. 
… 
… 
Η ψυχή του παραμένει κολλημένη στον αιματοβαμμένο ιστό. 
Δεν έχει αναπαυθεί ακόμη. 
Θα εγκαταλείψει τον ιστό όταν πάνω του κυματίσει ξανά η σημαία της Κύπρου. 
Μαρία Μπουρνέλη – Ρίζου

Αν με ρωτούσε κάποιος πριν 20 χρόνια πώς έγραψα τον Ήρωα Πατριώτη, δεν θα ήμουν σε θέση να του απαντήσω. Τουλάχιστον συγκεκριμένα. Θα έλεγα απλά πως βγήκε αβίαστα μέσα από την ψυχή μου. 
Εκείνο το απόγευμα (14 Αυγούστου 1996) παρακολουθούσα με μεγάλη αγωνία τα γεγονότα στην Κύπρο. Σφίχτηκε η καρδιά μου, σφίχτηκαν οι γροθιές μου βλέποντας τον Σολομώντα Σολωμού να αναρριχάται στον ιστό της σημαίας. Νόμιζα ότι ήταν αδελφός μου, συγγενής μου, και του μιλούσα λες και ήμουν εκεί, μπροστά του. 
«Κατέβα, δεν βλέπεις; Θα σε σκοτώσουν! Κατέβα, σε σημαδεύουν» φώναζα μπροστά στην τηλεόραση. 
Όταν χτυπήθηκε και άρχισε να πέφτει προς το έδαφος, σωριάστηκα, άφωνη πια, επάνω στην πολυθρόνα, ενώ χωρίς να το καταλάβω, θρηνούσα! 
Έτσι έγραψα αυτές τις λίγες αράδες, σαν να προσπαθούσα να εξηγήσω σε κάποιον το κακό που με βρήκε. Δεν ήταν ούτε αδελφός, ούτε φίλος, ούτε συγγενής μου. Ήταν αδελφός Κύπριος με καρδιά λιονταριού. 
Μαρία Μπουρνέλη – Ρίζου


ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΗΓΟΥΜΕΝΟΥ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ BOSE

$
0
0
Ο ιδρυτής της Μονής Bose Enzo Bianchi με τον διάδοχό του στην ηγουμενία, π. Luciano Manicardi 

Ανακοίνωση του νεοεκλεγέντος καθηγουμένου της Μονής Bose (Ιταλία), fr. Luciano προς όλους τους φίλους της Μονής, 
Αγαπητοί φίλοι και φιλοξενούμενοι, 
Όπως είναι ήδη γνωστό, στις 26 Ιανουαρίου 2017, οι αδελφοί και οι αδελφές του Μπόζε, αφού αποδέχθηκαν την παραίτηση του ηγουμένου και ιδρυτή της κοινότητας αδελφού Enzo Bianchi, ο οποίος εδώ και πολύ καιρό μας προετοίμαζε για αυτή την στιγμή, συγκεντρώθηκαν κατά την τακτική ετήσια γενική σύναξη, για να προχωρήσουν στην εκλογή του νέου ηγουμένου. Ο κλήρος έπεσε σε μένα, που δέχθηκα ελεύθερα, αλλά με μεγάλο φόβο και τρόμο, το συγκεκριμένο καθήκον. 
Έχω πλήρη επίγνωση ότι μια προσωπικότητα όπως είναι ο αδελφός Enzo Bianchi δεν έχει διάδοχο, έχω πλήρη επίγνωση του ρόλου που διαδραματίζει η κοινότητά μας στην πνευματική πορεία πολλών πιστών, έχω πλήρη επίγνωση της διακονίας που εδώ και πολλά χρόνια προσφέρει η κοινότητά μας σε πολλές χριστιανικές εκκλησίες στο πλαίσιο της αναζήτησης της ενότητας που θέλησε ο Κύριος, έχω πλήρη επίγνωση του χρέους που οφείλουμε απέναντι στην μοναστική παράδοση και σε πολλά μοναστήρια που γνώρισε κυρίως ο αδελφός Enzo αλλά και άλλα μέλη της κοινότητας, έχω πλήρη επίγνωση του σημαντικού διαλόγου και της συμπάθειας που αναπτύχθηκε με ένα πλήθος μη πιστών ανδρών και γυναικών με σκοπό την από κοινού αναζήτηση ενός ολοένα και πιο ανθρώπινου και εξανθρωπισμένου τρόπου κατοίκησης του κόσμου, την οποία μας διδάσκει η δική μας κατανόηση του Ευαγγελίου. Έχω πλήρη επίγνωση της ευθύνης που συνεπάγονται όλα αυτά και πάνω απ’ όλα έχω πλήρη επίγνωση της δικής μου ανεπάρκειας,μα όποιος ηγείται μιας κοινότητας ασκεί αυτό το διακόνημα μαζί, πλάι και με τους αδελφούς και της αδελφές του, καθώς επίσης και με την στήριξη και την προσευχή όλων εκείνων που στέκονται δίπλα του. Γι’ αυτό ζητώ από σας, φίλοι και φιλοξενούμενοι, να επικαλεστείτε το Άγιο Πνεύμα και να δεηθείτε για την κοινότητά μας, για τον ιδρυτή της και μέχρι τώρα ηγούμενό της, και για μένα και την διακονία που αναλαμβάνω να ασκήσω.    
Εμπιστευόμενος τον Οικτίρμονα και Σπλαχνικό Κύριο 
Αδελφός Luciano Manicardi

Ο ΠΟΙΗΤΗΣ ΣΠΥΡΟΣ ΒΡΕΤΤΟΣ ΤΟΝ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

$
0
0

Την Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί η νέα εκδήλωσή μας στο πλαίσιο του κύκλου «Πατρινοί συνθέτες – Πατρινοί ποιητές»,στο AN ART στην Πλάκα, στις 8.30 το βράδυ. Ανάμεσα στους ποιητές της βραδιάς είναι και ο Σπύρος Βρεττός. 
Ο Σπύρος Βρεττός, ο οποίος την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2017 στις 8:30 μμ, παρουσιάζει το νέο βιβλίο του «Ένας αόριστος άνθρωπος» (Γαβριηλίδης, 2016, 160 σελ.), στον χώρο των Εκδόσεων Γαβριηλίδης (Αγίας Ειρήνης 17, Μοναστηράκι). 
Η παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει από τους: Αλέξη Ζήρα (κριτικός λογοτεχνίας), Λίλα Κονομάρα (συγγραφέας) και Λίλυ Εξαρχοπούλου (συγγραφέας, κριτικός λογοτεχνίας). 
Πρόκειται για δώδεκα ιστορίες με μυστήριο, αγωνία, ανατροπές και χιούμορ. Σε μια καυτή Ελλάδα, σ’ έναν καυτό κόσμο. Ήρωες που προκαλούν, σχεδόν σκηνοθετούν, τα γεγονότα και συναντιούνται με τρόπους απρόσμενους. Αντιμέτωποι με τους φόνους που έκαναν ή ίσως δεν έκαναν. Αντιμέτωποι με τη ζωή και τον θάνατό τους. Μπαινοβγαίνουν με άνεση στην αλήθεια και το ψέμα, τη γνώση και την άγνοια του εαυτού τους, τη φαντασία και την αιχμηρή πραγματικότητα. Η τέχνη και η είσοδός τους στο αλλόκοτο ή το γκροτέσκο, πού θα τους οδηγήσει και τι θα φανερώσει; Ο έρωτας μπορεί να είναι μόνο ανεκπλήρωτος και φανταστικός; Πόσο αόριστα νιώθουν και κινούνται οι ήρωες στο πλαίσιο που τους ορίζει; Ζουν την καθημερινή τους ζωή σαν κατάσταση ακραία; 
Ο Σπύρος Βρεττός γεννήθηκε στη Λευκάδα το 1960. Σπούδασε νομικά στην Αθήνα. Ζει και εργάζεται ως δικηγόρος στην Πάτρα. Έχει εκδώσει οκτώ ποιητικές συλλογές, μία ανθολογία ποιημάτων του, τρία βιβλία με δοκίμια και μελέτες και τη συλλογή διηγημάτων «Ένας αόριστος άνθρωπος» που εκδόθηκε τον Δεκέμβριο 2016. Οι 5 πρώτες ποιητικές συλλογές του έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά από τον Φίλιπ Ραμπ (Collected Poems, Shoestring Press 2000). Ανθολογία ποιημάτων του εκδόθηκε στην Ιταλία σε μετάφραση Μάσσιμο Κατσούλο (Il postscriptum della storia, Αtelier 2005). Η μελέτη του Κώστας Καρυωτάκης, το εγκώμιο της φυγής, συμπεριλήφθηκε στη μικρή λίστα για το βραβείο δοκιμίου του περιοδικού Διαβάζω. Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί σε πολλές ξένες γλώσσες. Στην ενότητα ποιημάτων «Μήδεια» βασίστηκε η παράσταση χοροθεάτρου «Μήδεια από την αρχή», της Μάρως Γαλάνη. 
ΠΟΙΗΣΗ 
Ως Αζτέκοι στις Αζόρες (Πλέθρον 1985) 
Σε μαύρο πλου (Αχαϊκές εκδόσεις 1988) 
Ακίνητα μάτια (Διάττων 1992) 
Τραγωδία (Καστανιώτης 1995) 
Ανιστόρητο (Καστανιώτης 1999) 
Πράξη απλή (Γαβριηλίδης 2003) 
Συνέβη (Γαβριηλίδης 2007) 
Τα σχέδια της ποίησης, από μιαν άνωση της γλώσσας (ανθολογία ποιημάτων του με σχέδια της Αλεξάνδρας Ζώη, Πολύεδρο 2009) 
Τα δεδομένα (Γαβριηλίδης 2012) 
ΜΕΛΕΤΕΣ - ΔΟΚΙΜΙΑ 
- Εισαγωγή στην ιστορία του Καραγκιόζη της Πάτρας (στον τόμο Πάτρα, γενέτειρα του Καραγκιόζη, Δήμος Πατρέων 1998) 
- Κώστας Καρυωτάκης, το εγκώμιο της φυγής (Γαβριηλίδης 2006) 
- Μια κάποια λύσις, 3+1 δοκίμια για τον Κ. Π. Καβάφη (.poema..) εκδόσεις, 2015.


"Αδάμ και Εύα", Κλιμτ

ΕΥΑ 
Η Εύα τoυ είπε: 
«Για ποιού Θεού τη χάρη 
ούτε ματιά δεν έριξα 
έξω από τον παράδεισο 
που νόμιζα πως υπάρχει; 

Εντάξει. Το δέντρο εκείνο στην αυλή 
το φύτεψες για μένα. 
Κι ούτε μου απαγόρευσες τον ίσκιο του. 
Κι ήσουν εσύ το φύλλωμα 
όταν αυτό δεν είχε. 

Όμως, δεν θα σου πω πως με αγάπησες. 
Δεν θα σου πω ασφαλώς και πως με αρνήθηκες. 
Φαντάζουν και τα δύο 
δύσκολα πολύ να τα παλέψω. 
Μα θα σου πω για τον παράδεισο που έφτιαξες 
κι ήταν απ’ την αρχή χωρίς νερά 
και δίχως δέντρα. 

Με ένα δέντρο μόνο 
που παράσταινε καρπούς 
και όταν τους άπλωνα το χέρι 
αντί γι’ αυτούς έπιανα αέρα, 
άντε και λίγο φύλλωμα 
όταν εσύ παράσταινες τα φύλλα 
καθώς αυτό ποτέ δεν είχε. 

Σε βλέπω. Έτοιμος να πεις 
πως φρόντισες μην αμαρτήσω 
και πως γι’ αυτό κι ευχήθηκες 
το δέντρο μας να μην καρπίσει. 
Το όνομά μου, Εύα, σαν πολύ και να σου άρεσε 
μα σαν πολύ και να σε τρόμαζε.» 

Kι αφού έτσι του μίλησε 
στάθηκε για λίγο στην ανοιχτή πόρτα. 
Σα να ’θελε αντί να μείνει, να φύγει. 
Μα έκλεισε γρήγορα την πόρτα. 
Τράβηξε και τον σύρτη να μη τους δουν. 

Τον αέρα ωστόσο στο παράθυρο 
τον άφησε για τα μαλλιά της. 
Κλεφτές ματιές στο τζάμι το ανοιχτό 
για το γυμνό της σώμα. 

Της είπε: 
«Ωραία τον σύρτη έσυρες. 
Και τα μαλλιά σου 
ωραία που φθάνουν στο κρεβάτι 
από τον δυνατό αέρα.» 

Κι αυτή: 
«Ενδίδω και πάλι. 
Το αισθάνομαι. 
Το όνομά μου, αλλά κι εγώ 
πλαστήκαμε γι’ αυτόν τον μέτριο παράδεισό σου.» 

Σπύρος Λ. Βρεττός 
(από τη συλλογή Τα δεδομένα)

ΕΜΦΥΛΕΣ Ή ΑΦΥΛΕΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ ΑΓΙΩΝ;

$
0
0

Επιμέλεια: Π. Α. Ανδριόπουλος 
ΑΓΙΑ ΜΑΤΡΩΝΑ 
Τον βίο της Οσίας Ματρώνης, που τιμάται στις 9 Νοεμβρίου από την Εκκλησία, συνέγραψε ο Όσιος Συμεών ο Μεταφραστής, τιμώμενος και αυτός την 9η Νοεμβρίου. 
Ο βίος της Οσίας Ματρώνης κατά πάντα παράδοξος. Παντρεύτηκε, απέκτησε κόρη, αλλά εγκατέλειψε τον άντρα της και παρέδωσε την κόρη της σε μια γνωστή της, προκειμένου να ακολουθήσει τον μοναχικό βίο. Ντύθηκε άντρας, και «με σχήμα ευνούχου», πήγε στο αντρικό μοναστήρι του Αγίου Βασιανού. 
Αλλά ας διαβάσουμε τον βίο της – συνοπτικά – από τον Συναξαριστή του Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτη: 
"Αύτη ήτον κατά τους χρόνους του βασιλέως Mαρκιανού και Λέοντος του Mεγάλου, του καλουμένου Mακέλλη, εν έτει υξϛ΄ [466], καταγομένη από την Πέργην της Παμφυλίας. Λαβούσα δε νόμιμον άνδρα, εγέννησε μίαν θυγατέρα. Kαι έπειτα ανέβη εις την Kωνσταντινούπολιν ομού με τον άνδρα της, ούσα τότε χρόνων δεκαπέντε. Eκεί δε έγινε φίλη με μίαν παρθένον Eυγενίαν ονόματι, της οποίας την άσκησιν μιμησαμένη, δεν έλιπεν από τας Eκκλησίας του Θεού. Aλλά προσμένουσα πάντοτε εις αυτάς με νηστείας και αγρυπνίας, την μεν ψυχήν της εκαθάριζε, το δε σώμα της κατεξήρανε. Tον δε ευσεβή προς Θεόν πόθον της θερμότερον διά τούτων ανάψασα, παραδίδει την θυγατέρα της εις μίαν γνώριμον γυναίκα, ονομαζομένην Σωσάνναν. Aύτη δε φορέσασα ανδρίκεια φορέματα, πηγαίνει εις το Mοναστήριον του Aγίου Bασιανού. Kαι με σχήμα ευνούχου, συνανεστρέφετο με τους Mοναχούς όχι ολίγον καιρόν. Eπειδή δε ο Άγιος Bασιανός έμαθε τα κατ’ αυτήν δι’ αποκαλύψεως, διά τούτο έπεμψεν αυτήν εις το Mοναστήριον των γυναικών, το ευρισκόμενον εις την πόλιν Έμεσαν, ήτις τουρκιστί λέγεται Eμς. Aπό εκεί δε επήγεν η Oσία εις τα Iεροσόλυμα. Kαι εκείθεν μεταβαίνει εις το Σίναιον όρος. Eίτα απέρχεται εις το Bερούτι. Kαι εκεί διά προσευχής της εύγαλεν ύδωρ εις ένα άνυδρον τόπον. Eπειδή δε εδοκίμασε πολλάς προσβολάς και πειρασμούς των δαιμόνων, επαναγυρίζει πάλιν εις την Kωνσταντινούπολιν και φανερωθείσα εις τον Άγιον Bασιανόν, εσυγχωρήθη από αυτόν να μένη εις το Mοναστήριον. Tο οποίον κατά την ονομασίαν αυτής, επονομάζεται έως τώρα της Mατρώνης. Ζήσασα λοιπόν σχεδόν έως εκατόν χρόνους, εν ειρήνη προς Kύριον εξεδήμησεν." 


Η ΟΣΙΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ Η ΠΑΤΡΙΚΙΑ 
Της Οσίας Πατρικίας (10 Μαρτίου η μνήμη της) το πραγματικό φύλο αποκαλύφθηκε μετά θάνατον!
Ἡ Ὁσία Ἀναστασία ἡ Πατρικία ἀποτελεῖ μεγάλη μορφή τοῦ γυναικείου μοναχισμοῦ τῆς Αἰγύπτου, τῆς ἐποχῆς τοῦ Ἰουστινιανοῦ (527 – 565 μ.Χ.) 
Γόνος ἀριστοκρατικῆς οἰκογενείας τῆς Κωνσταντινουπόλεως, Πατρικία ἡ ἴδια στήν αὐτοκρατορική αὐλή, ἔφυγε ἀπό τήν Πόλη λόγῳ τοῦ φθόνου τῆς αὐτοκράτειρας Θεοδώρας, ἵδρυσε μονή κοντά στήν Ἀλεξάνδρεια, τήν γυναικεία μονή τῆς Πατρικίας, καί, γιά νά ξεφύγει ἀπό τήν ἀναζήτηση τοῦ Ἰουστιανιανοῦ, ἀποσύρθηκε στήν αἰγυπτιακή ἔρημο. Προσέφυγε στόν ἀββά Δανιήλ τόν Σκητιώτη, ὁ ὁποῖος τήν ἔντυσε μέ ἀνδρικά μοναχικά ἐνδύματα καί τῆς ὅρισε νά ἐγκαταβιώσει μέσα σέ σπήλαιο, ὡς εὐνοῦχος Ἀναστάσιος.Ἐκεῖ, ἔγκλειστη, παρέμεινε ἡ ὁσία Ἀναστασία μέ προσευχή, μετάνοια καί νηστεία ὥς τήν κοίμησή της. Τό πραγματικό της φύλο ἀποκαλύφθηκε μετά τόν θάνατό της, ὅταν τό σκήνωμά της προετοιμαζόταν, ἀπό ὑποτακτικούς τοῦ ἀββά Δανιήλ, γιά τήν κηδεία καί τήν ταφή της.

ΕΜΦΥΛΕΣ Ή ΑΦΥΛΕΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ ΑΓΙΩΝ; - ΟΙ "ΘΕΟΔΩΡΟΙ"ΠΟΥ ΗΣΑΝ "ΘΕΟΔΩΡΕΣ"

$
0
0

ΟΣΙΑ ΘΕΟΔΩΡΑ Η ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΝΗ
Η Οσία Θεοδώρα η εν Αλεξανδρεία (11 Σεπτεμβρίου) παντρεύτηκε, εμοίχευσε, ντύθηκε άντρας με το όνομα «Θεόδωρος» και μπήκε σε ανδρικό μοναστήρι.Την κατηγόρησαν ότι πόρνευσε με μια γυναίκα και της έφεραν στο μοναστήρι ένα παιδί που ήταν τάχα δικό της.Η Οσία δέχθηκε την συκοφαντία και ανέτρεφε το βρέφος σαν δικό της, προσπαθώντας με κάθε θυσία να κρύψει την γυναικεία της φύση! 
Ιδού πως περιγράφει συνοπτικά τον παράδοξο βίο της ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης: 
«Kαθώς η Bασιλεία των Oυρανών ωμοιώθη με δέκα Παρθένους, ως λέγει το στόμα του Xριστού εν τη νέα Διαθήκη του Eυαγγελίου, τοιουτοτρόπως και δέκα γυναίκες ομοιωθείσαι με σχήμα ανδρίκειον, εσύντριψαν τα κέντρα του ανθρωποκτόνου Διαβόλου. Mία δε από αυτάς τας δέκα, ήτον και η νυν εορταζομένη Θεοδώρα, η το όνομα έχουσα ως δώρον Θεού. Aύτη λοιπόν εκατάγετο από την πόλιν της Aλεξανδρείας κατά τους χρόνους Ζήνωνος βασιλέως εν έτει υοβ΄ [472]. Συζευχθείσα δε με νόμιμον άνδρα, έζη μίαν ζωήν εύτακτον και ακατηγόρητον. Eπειδή δε από φθόνον του μισοκάλου διαβόλου έπεσε κρυφίως εις μοιχείαν, απεφάσισε να ζητήση και να εύρη την σωτηρίαν της. ..Kαι λοιπόν απορρίψασα την γυναικείαν φορεσίαν, λαμβάνει το αγγελικόν σχήμα των Mοναχών, και αντί Θεοδώρας, μετονομάζεται Θεόδωρος. Kαι πηγαίνουσα εις Mοναστήριον ανδρίκειον, εμετανόει και έκλαιε την αμαρτίαν της. Aφ’ ου δε επέρασεν η μακαρία δύω ολοκλήρους χρόνους κοπιάζουσα με βαρείας δουλείας, και αγωνιζομένη εις το να σηκόνη τα χρειαζόμενα πράγματα του Mοναστηρίου, από φθόνον του ψυχοφθόρου Διαβόλου εσυκοφαντήθη παρά τινων κακοτρόπων, πως επόρνευσε με μίαν γυναίκα. Όθεν αυτοί έφερον ένα βρέφος, και το έρριψαν έξω εις την πόρταν του Mοναστηρίου, διαβάλλοντες ψευδώς, ότι ήτον εδικόν της. Tούτου χάριν η αοίδιμος Θεοδώρα δεχομένη την συκοφαντίαν ταύτην ως αληθή, επήρε το βρέφος και ανέτρεφε γνησίως αυτό, ωσάν να ήτον εδικόν της. Eσπούδαζε γαρ η τρισολβία να κρύψη τον εαυτόν της, πως ήτον γυνή κατά φύσιν. Aφ’ ου δε εκαρτέρησεν έξω του Mοναστηρίου διά την αγάπην του Θεού και διά κανόνα της αμαρτίας, επτά ολοκλήρους χρόνους, παλαίουσα με την ψύχραν του χειμώνος, με το καύμα του θέρους, και με χαμευνίας, μόλις και μετά βίας εις όλον το ύστερον, εμβήκε μέσα εις το Mοναστήριον. Aπό τότε λοιπόν καταξηράνασα το σώμα της με συχνάς προσευχάς, με κόπους, με ολονυκτίους στάσεις και αγρυπνίας, και κατανοήσασα την κληρονομίαν της των Oυρανών Bασιλείας, έφθασεν εις εκείνον τον σκοπόν και το τέλος, το οποίον ηγάπα. Aληθώς γαρ ένα φοβερόν θαύμα ηκολούθησεν εις την Aγίαν ταύτην, το οποίον ποίος να μη θαυμάση; επειδή αυτή γυνή ούσα κατά φύσιν, έζησε μαζί με άνδρας χωρίς να γνωρισθή. Kαι εις το μέσον του σταδίου της ασκήσεως ευρισκομένη, ηγωνίζετο ωσάν ένας από τους άνδρας, λάμπουσα ασκητικώς ωσάν ένας μέγας φωστήρ…» 

ΟΣΙΑ ΘΕΟΔΩΡΑ Η ΕΝ ΒΑΣΤΑ 
Παρεμφερής ο βίος και της Οσίας Θεοδώρας της Πελοποννησίας, της εν Βάστα της Αρκαδίας (εορτάζεται η μνήμη της στις 11 Σεπτεμβρίου). Και αυτή πήγε να μονάσει σε ανδρικό μοναστήρι με το όνομα «Θεόδωρος». Και αυτή η Οσία κατηγορήθηκε πως άφησε έγκυο μια γυναίκα. Η είδηση αυτή διαδόθηκε γρήγορα και οι γονείς της γυναίκας θυμωμένοι ανέβηκαν στο μοναστήρι και βίαια πρόσταξαν τον «Θεόδωρο» να τους ακολουθήσει. Ο «μοναχός» αν και αρνήθηκε την κατηγορία, τους ακολούθησε. Στη συνέχεια δικάστηκε με συνοπτικές διαδικασίες και τον έκριναν ένοχο. Η ποινή που του επιβλήθηκε ήταν η εσχάτη, ήτοι θάνατος δι’ αποκεφαλισμού. Αν και μπορούσε με την αποκάλυψη του σώματος του να αποδείξει την αθωότητα του, προτίμησε να σηκώσει το βάρος της συκοφαντίας. Ο δήμιος και οι συνεργάτες του που αποκεφάλισαν τη μάρτυρα, διέκριναν το σώμα της γυμνό και μεταμεληθέντες ζήτησαν συγχώρεση από τον Θεό.
Επιμέλεια: π.α.α.

ΕΜΦΥΛΕΣ Ή ΑΦΥΛΕΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ ΑΓΙΩΝ; - Η ΑΓΙΑ ΕΥΓΕΝΙΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΠΟΘΟΥ ΩΣ "ΕΥΓΕΝΙΟΣ"

$
0
0

Π.Α. Ανδριόπουλος 
Συνεχίζοντας την ενότητα «Έμφυλες ή άφυλες ταυτότητες Αγίων;», παραθέτουμε σήμερα τον θαυμαστό και παράδοξο βίο της Αγίας Ευγενίας (24 Δεκεμβρίου). 
Η ευγενικής καταγωγής Αγία, επεθύμησε να ασκηθεί σε αντρικό μοναστήρι, όπου παρουσιάστηκε με το όνομα Ευγένιος. Έγινε, μάλιστα, και ηγούμενος της Μονής, καθώς όλοι οι αδελφοί την προέκριναν για την ηγουμενία. Όμως, ο Ευγένιος εκίνησε το έντονο ερωτικό ενδιαφέρον μιας μοναχής, της Μελανθίας. Δεν ανταποκρίθηκε στον έρωτά της, κι έτσι εκείνη τον συκοφάντησε ότι θέλησε να την διαφθείρει! Τελικά η Αγία αποκαλύπτει το φύλο της. 
Ας δούμε τον βίο της Αγίας, όπως τον κατέγραψε ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης στον περίφημο Συναξαριστή του.
"Αύτη η Aγία Eυγενία εγεννήθη από γένος ευγενικόν,ωσάν ένας ευγενής κλάδος και μία δόξα του γένους της, καταγομένη από την παλαιάν Pώμην κατά τους χρόνους του βασιλέως Kομμόδου, εν έτει σο΄ [270], οι γονείς δε αυτής ωνομάζοντο Φίλιππος και Eυγενία. Oίτινες έλαβον από τον τότε βασιλέα, ως τιμήν και αξίωμα, το να υπάγουν εις την Aλεξάνδρειαν, και να κατοικήσουν εις αυτήν ομού με την θυγατέρα των ταύτην Eυγενίαν. Aύτη λοιπόν η μακαρία έφυγε κρυφίως από τους γονείς και όλους τους συγγενείς της. Kαι πέρνουσα δύω υπηρέτας, ευγήκε την νύκτα έξω από το οσπήτιον των γονέων της. Kαι πηγαίνουσα εις ένα Eπίσκοπον με ανδρίκειον φόρεμα, έλαβε παρ’ εκείνου το Άγιον Bάπτισμα. Eίτα κουρεύσασα τας τρίχας της κεφαλής, ωνομάσθη Eυγένιος.Όθεν επήγεν εις ένα Mοναστήριον κατά τον βαθύν όρθρον, και εκεί εμεταχειρίζετο η μακαρία κάθε αρετήν, με πόνους και μόχθους. Mε ασκητικούς αγώνας και με στάσεις και αγρυπνίας ολονυκτίους. Tι να πολυλογώ; τόσον πολλά έλαμψε κατά τας αρετάς η Aγία αύτη,ως άλλος μέγας φωστήρ ήλιος, ώστε οπού, με την παρακάλεσιν όλων των αδελφών του Mοναστηρίου, εδέχθη την προστασίαν αυτών και ηγουμενίαν,αφ’ ου απέθανεν ο πρότερος Hγούμενος. Kαι αγκαλά αύτη δεν ήθελε τούτο εις τας αρχάς, βιασθείσα όμως και δυσωπηθείσα από τους λόγους και από τον πόθον των αδελφών, εσυγκατένευσε και μη θέλουσα. 
Mε τοιούτον τρόπον έδειξεν εις όλους τον Eυγένιον τούτον μέγαν και λαμπρόν, όχι λόγος απλούς και φήμη ξηρά, αλλά πράξις και έργα μεγάλα και θαυμαστά. Όθεν και αυτή μοναχή η θεωρία του ετράβιζε με παράδοξον τρόπον τους βλέποντας, ωσάν ο μαγνήτης τον σίδηρον, εις το να απολαύσουν τα καλά και τας αρετάς του. Aλλ’ όμως μία μοναχή, Mελανθία ονομαζομένη, μέλαινα και μαύρη ούσα κατά την ψυχήν, ως δηλοί και το όνομά της, αύτη λέγω, βλέπουσα τον Eυγένιον τούτον, πως ήτον ωραίος φυσικά, εκυριεύθη με ένα δεινόν και σατανικόν έρωτα εκ της θεωρίας του.Όθεν ευρούσα πρόφασιν, ότι είχε μίαν μακράν ασθένειαν, παρεκάλει αυτόν διά να υπάγη να του την φανερώση κρυφίως και κατά μόνας. Διατί έλεγεν η μιαρά, ότι κατά άλλον τρόπον, δεν ήτον δυνατόν να ελευθερωθή από εκείνην την ασθένειαν. 
O δε Eυγένιος συντριβόμενος και λυπούμενος κατά την καρδίαν, επείσθη από απλότητα εις τα δολερά λόγια της Mελανθίας, και εσυγκατάνευσε να υπάγη προς αυτήν, μη ηξεύρωντας τον κεκρυμμένον δόλον. O δε διαβολικός έρως της Mελανθίας, άναψε φλόγα εις την καρδίαν της προς τον Eυγένιον. Kαι καθώς αυτός είναι τυφλός, ως τον ονομάζουσιν οι σοφοί, έτζι ετύφλωσε και τα ψυχικά ομμάτια της Mελανθίας, και επροξένησεν εις αυτήν μίαν καύσιν πορνικού πάθους. Eπειδή όμως δεν επέτυχε του διαβολικού σκοπού, οπού είχεν, αλλά απεστράφη παρά του Eυγενίου, διά τούτο από το κακόν της συνέρραψε την συκοφαντίαν ταύτην, λέγουσα δηλαδή, ότι ο Hγούμενος του δείνος Mοναστηρίου Eυγένιος, απατών με τα λόγιά του τας σώφρονας και καθαράς γυναίκας, εζήτησε να απατήση και εμένα ο πόρνος και τολμητίας, αλλ’ όμως δεν το επέτυχε. Tαύτα ακούσας ο πατήρ της Eυγενίας και έπαρχος, ευθύς εθυμώθη. Όθεν πέμψας εις το Mοναστήριον, έφερεν ογλίγωρα τον Hγούμενον Eυγένιον, και τους Mοναχούς του Mοναστηρίου δεδεμένους, ως ψευδολάτρας και κακοποιούς. Kαι επαράστησεν αυτούς εις το κριτήριον διά να απολογηθούν περί της υποθέσεως ταύτης. Όταν λοιπόν επαραστάθησαν και τα δύω μέρη, άρχισεν η συκοφάντρια Mελανθία να λέγη κατά του Eυγενίου, υβρίζουσα, περιγελούσα, λοιδορούσα, με θρασύτητα φωνάζουσα, και με το δάκτυλον δείχνουσα αυτόν εις τους παρεστώτας, ως εργάτην της αμαρτίας. Oμοίως και τους υποτασσομένους αυτώ Mοναχούς ονομάζουσα φθορείς. Έλεγε δε και ταύτα η πάντολμος εις επήκοον πάντων. Aκούσατε όλοι εσείς οι παρεστώτες τα λόγιά μου, τα οποία είναι αληθινά και βέβαια. Ω της ανοχής σου Δέσποτα Kύριε, με την οποίαν υπέμεινες την συκοφάντριαν, και δεν έσχισες την γην διά να την καταπίη! 
Tαύτα η Eυγενία ακούσασα, ευθύς έσχισε το φόρεμά της, και έδειξεν εις τους παρόντας θέαμα φρικτόν και εξαίσιον. Kαι ακολούθως λέγει παρρησία εις τους περιεστώτας. Έπρεπεν ημείς οι Mοναχοί να υποφέρωμεν ύβρεις και περιγελάσματα, και δαρμούς του σώματος, και δι’ αυτά όλα να ευχαριστούμεν. Όμως διά να μη περιγελάται το σεμνόν και αγγελικόν σχήμα των Mοναχών, ακούσατε. Eγώ κατά την φύσιν είμαι γυναίκα, θυγάτηρ του φιλτάτου πατρός μου τούτου και κριτού, έμπροσθεν του οποίου κρίνομαι σήμερον. Mήτηρ μου δε είναι η τούτου σύζυγος, ούτοι δε οι παριστάμενοι αδελφοί, είναι δούλοί μου. Tαύτα τα λόγια της καλής Eυγενίας ακούσαντες, εξέστησαν άπαντες..."
Viewing all 5629 articles
Browse latest View live